7 alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul
Nivelul ridicat de colesterol este una dintre problemele de sănătate care nu este diagnosticată sau nu prea este privită cu îngrijorare de către pacienți. Din păcate, dacă nu este tratată la timp duce la complicații grave. Soluția este simplă: alimentație sănătoasă, sport și odihnă. Descoperă 7 alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul. Vezi ce recomandă specialiștii.
De cele mai multe ori asociem nivelul ridicat de colesterol fie cu vârsta înaintată, fie cu obezitatea. Nu este nimic mai fals. În SUA peste jumătate dintre adulții care au împlinit 20 de ani suferă de hipercolesterolemie.
Colesterolul nu este chiar personajul cel rău. Este o substanță vâscoasă pe care o produce organismul nostru și pe care o mai găsim și în alimentele de origine animală. Corpul nostru îl folosește în câteva procese vitale, cum ar fi producția de hormoni și de vitamina D.
Alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul
Problema apare atunci când este în cantități mari, pentru că se depune pe vasele de sânge, blocându-le. În cele din urmă se poate ajunge la infarct miocardic.
Există două tipuri de colesterol: LDL—colesterolul rău, care se depune pe artere și HD—colesterolul bun, care acționează ca un agent de curățare.
Dacă ai colesterolul mărit nu este neapărat vina ta. Această condiție medicală se poate moșteni de la părinți. Totuși, stilul de viață este de cele mai multe ori responsabil pentru hipercolesterolemie. Lipsa activității fizice și alegerile alimentare nesănătoase sunt principalele cauze ale apariției nivelului crescut al colesterolului.
Există câteva alimente care te pot ajuta să scazi nivelul colesterolului din sânge, potrivit Delish.com. Încearcă să le consumi cât mai des dacă știi că ai această problemă.
Nuci
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că dacă în fiecare zi consumi nuci și fistic vor scădea atât colesterolul, cât și trigliceridele. De asemenea, o cercetare realizată de Universitatea Tufts a scos la iveală faptul că migdalele scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și reduc nivelul colesterolului din sânge.
Nucile conțin un procent mare de acizi grași mononesaturați și grăsimi polinesaturate care reduc colesterolul de tip LDL. În plus, grăsimile mononesaturate au rol antiinflamator.
Nucile pot fi consumate ca atare, dar poți să le adaugi în iaurt, salate sau terci de ovăz. Totuși, nu uita că au destule calorii așa că limitează-te la o porție de maximum 50 g zilnic.
Quinoa
Un studiu realizat pe 5000 de subiecți a arătat că persoanelor care au consumat cereale integrale cum ar fi quinoa, orez brun sau paste din grâu integral timp de 12 luni le-a scăzut nivelul trigliceridelor și le-a crescut cel al colesterolului bun.
De asemenea, quinoa este bogată în fibre care absorb colesterolul și îl scot din organism.
Mere
O cercetare din 2020, publicată în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care au consumat două mere pe zi timp de două luni au avut nivelul colesterolului mai scăzut decât la începutul studiului. Antioxidanții din mere și fibrele au avut aceste efecte pozitive.
Brânza tofu
Pentru a-i da o mână de ajutor inimii tale încearcă să consumi cât mai multe alimente pe bază de plante. Studiile au arătat că aportul de proteine de origine vegetală din soia, linte sau semințe duce la o mai bună funcționare a sistemului cardiovascular. Nu doar proteinele sunt benefice, dar fi fibrele din legume.
Ovăz
Ovăzul conține o cantitate mare de beta-glucan, care sunt fibre solubile care au capacitatea de a absorbi colesterolul LDL și îl elimină din organism.
De asemenea, ajută și la reducerea trigliceridelor. Medicii recomandă consumul a 5-10 g de fibre solubile pe zi, incluzând și beta-glucanul.
Avocado
Un studiu publicat în Journal of Nutrition arată că adulții care au introdus în dieta lor zilnică avocado timp de 5 săptămâni au reușit să scadă nivelul de colesterol LDL.
O altă cercetare a scos la iveală faptul că fructul de avocado poate scădea nivelul trigliceridelor și cel al colesterolului total.
Avocado conține grăsimi mononesaturate, fibre și antioxidanți. Descoperă cea mai simplă rețetă de avocado toast.
Afine
Consumul ridicat de antocianine, antioxidanți puternici din afine, struguri negri și cireșe, are rolul de a crește colesterolul HD în timp ce îl scade pe cel HDL.