7 mituri despre unt care au fost demontate de specialiști

Fără coacere

Untul este unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din frigider. Poate fi mâncat ca atare sau folosit la gătit pentru o mulțime de preparate dulci sau sărate. Pentru că este atât de popular în jurul său au apărut o serie de legende, unele adevărate, altele fără niciun sâmbure de adevăr. Iată 7 mituri despre unt și explicațiile legate de veridicitatea lor.

Cristina Catană
Publicat: 25 ianuarie 2024, 04:12
În anumite condiții, untul poate fi păstrat la temperatura camerei / Shutterstock

Originea untului poate fi urmărită în antichitate, când oamenii descopereau calitățile sale hrănitoare și gustul bogat. Totuși, metoda modernă de producție a untului a fost rafinată în secolele trecute.

Untul este, în principal, produs din smântâna laptelui, care este bătută sau agitată până când grăsimile se separă de zer. Acest proces creează untul, iar lichidul rezultat este cunoscut sub numele de zer.

Citește și

Mituri despre unt care au fost demontate de specialiști

Untul este cunoscut pentru textura sa moale și cremoasă, variind de la o culoare galben pal până la o nuanță auriu intens, în funcție de tipul de lapte și procesul de producție.

Adăugat în preparate oferă un gust bogat, ușor sărat și aromat. Aromele pot varia în funcție de tipul de lapte folosit și de modul în care este procesat. Untul este o sursă de grăsimi saturate, dar conține și vitamine precum A, D și E. Consumul moderat poate aduce beneficii organismului.

Iată 7 mituri despre unt care nu sunt adevărate, potrivit specialiștilor de la Mashed.com.

Untul trebuie păstrat la frigider

În multe regiuni ale lumii untul poate fi păstrat la temperatura camerei. Evident, că nu poate fi ținut zile întregi, însă untul sărat poate sta 1-2 zile fără probleme.

Dacă la tine în bucătărie sunt aproximativ 21°C poate sta pe blat dacă este acoperit sau dacă este păstrat într-o untieră. Untul nesărat nu va rezista la temperatura camerei, pentru că nu are sarea care joacă rol de conservant.

Nu sunt diferențe între untul sărat și cel nesărat

Unul dintre miturile legate de unt este că atunci când este consumat nu contează dacă folosești un sortiment cu sare sau unul nesărat. De exemplu, dacă vrei să mănânci pâine prăjită cu unt va fi mai gustos untul sărat pentru că are un gust mai sărat.

Utilizarea untului nesărat îți va permite să controlezi cantitatea de sare dintr-o rețetă, dar atât de multe rețete au alte arome încât sarea din unt ar putea să nu fie detectabilă în multe cazuri. Rețineți că există și excepții, mai ales când ai nevoie de o cantitate mare de unt.

Dacă faci o cremă pe bază de unt este bine să pui unt nesărat pentru ca sarea să nu îi influențeze gustul final.

Untul sărat tinde să aibă mai multă umiditate, iar asta poate arunca textura produsului copt finit. Totuși, trebuie să ții cont că poate. Acest lucru ține mai mult de formarea glutenului. Dacă te temi de efecte nedorite ar fi mai bine să folosești unt nesărat.

Este un aliment adevărat nesănătos din cauza conținutului de grăsimi

Untul a fost și este exclus din dieta multor oameni din cauza conținutului mare de grăsimi. De-a lungul timpului a fost asociat cu apariția bolilor de inimă și a mai multor tipuri de afecțiuni. De asemenea, a fost găsit responsabil pentru acumularea de kilograme nedorite.

În 2014, a apărut un studiu care a arătat că reducerea grăsimilor saturate nu a ajutat la reducerea riscului de boli de inimă și s-a dovedit că untul nu este cel mai rău aliment.

Chiar dacă grăsimea are mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații, dieteticienii și medicii au căzut de acord că doar consumul de alimente grase, cum ar fi untul, nu înseamnă că vei deveni o persoană cu probleme de sănătate.

Untul este un aliment complet și de aceea este sănătos

Chiar dacă untul nu poate fi încadrat în categoria alimentelor nesănătoase, trebuie mâncat cu măsură. Pentru că este produs dintr-un singur ingredient, untul este de multe ori asociat cu alimentele tradiționale, consumate încă de pe vremea când oamenii mâncau curat și simplu.

Cu toate acestea, ca în cazul oricărui alt produs, trebuie să existe un echilibru.

Studiul din 2014 menționat mai sus, care a arătat că grăsimile saturate nu sunt atât de rele pe cât credeam, a fost criticat pentru că nu a privit ceea ce mănâncă oamenii în loc de grăsimi saturate.

Cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu zahărul poate să nu aibă nicio modificare a riscului de boli de inimă, care rămâne constant.

Totuși cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu preparate din pește și ulei de măsline ar putea constata o scădere a riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Așadar, untul trebuie consumat cu moderație.

Untul este obținut din lapte de calitate scăzută

De unde acest fapt fals? Calitatea untului pe care îl aveți variază în funcție de calitatea pe care o are smântâna folosită, așa că pentru a obține un unt premium este nevoie de ingrediente din aceeași categorie.

Este adevărat că procesul de a face unt comercial de calitate nu este atât de ușor pe cât pare. Cantitatea de oxigen și expunerea la lumină, temperatura de depozitare, pH-ul smântânii și alți factori pot contribui la apariția mirosurilor neplăcute și a gusturilor neplăcute.

Companiile producătoare trebuie să obțină acel amestec exact pentru a produce unt cu un gust și miros apetisant.

Temperatura untului nu contează

Uneori nu ai timp să aștepți ca untul să se înmoaie așa cum cere în rețetă. Totuși, ar trebui să te ocupi din timp de acest ingredient atât de sensibil în ceea ce privește temperatura.

Când într-o rețetă se menționează că trebuie folosit unt rece, înmuiat, la temperatura camerei fă tot posibilul să urmezi instrucțiunile respective. Există un motiv pentru care ți se cere acel lucru.

Temperatura untului afectează cât de bine este reținut aerul, ceea ce influențează densitatea finală a preparatului. Untul la temperatura camerei îți va permite să amesteci ingredientele mai bine și să obții un aluat mai fin, în timp ce untul rece nu se va topi la fel de repede când aluatul este copt.

Acest lucru este esențial pentru prăjiturile care ar trebui să fie groase. Dacă folosești unt la o temperatură greșită pentru o rețetă, rezultatul poate fi totuși comestibil și poate avea un gust bun. Probabil textura va fi diferită decât cea indicată de rețetă.

Untul nu se poate congela

Untul păstrat la frigider ar trebui să fie bun de consum aproximativ 6-9 luni. Poți prelungi această durată de viață cu ușurință. Este suficient să îl porționezi și să îl pui la congelator. Va mai putea fi folosit pentru încă 6 luni cel nesărat și încă un an cel sărat.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă