Aioli, sosul de usturoi pentru care se luptă Spania și Franța

Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului: Sos
bucătăria: Spaniolă

Aioli este un sos de usturoi și ulei de măsline care se pregătește des în bucătăria mediteraneană. Originile exacte ale sosului nu se știu, pentru că sunt arogate atât de Franța, cât și de Spania. Numele „aioli” se traduce prin „usturoi și ulei” și are rădăcini atât în catalană, cât și în provensală. 

Cristina Catană
Publicat: 15 ianuarie 2023, 06:00
Sosul aioli se potrivește cu preparate din carne/ Shutterstock

Aioli se caracterizează prin aroma puternică de usturoi, și culoarea gălbuie a uleiului de măsline. Îl vei găsi în bucătăriile regionale din Spania (de-a lungul coastei mediteraneene), în bucătăria Franch (în regiunea Provence) și în bucătăria italiană (în Sicilia și Calabria).

Ce este sosul aioli

La fel ca maioneza, aioli este o emulsie. Usturoiul este mai întâi zdrobit bine într-un mojar cu pistil împreună cu puțină sare. Apoi se se adaugă uleiul de măsline puțin câte puțin astfel încât să se combine cu pasta de usturoi.

Este esențial ca uleiul de măsline să fie adăugat încet în pasta de usturoi, astfel încât să se poată răspândi uniform în amestec. Sosul trebuie amestecat și pasat constant pe tot parcursul procesului până când se obține o emulsie netedă. 

Citește și

Rezultatul final trebuie să fie o pastă pufoasă, cremoasă, dar rigidă. Ideal ar fi ca atunci când întorci bolul aioli să nu cadă din el. Descoperă și care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză.

Aioli tradițional este făcut doar din căței de usturoi, sare și ulei de măsline, fără alte ingrediente adăugate. Aceasta este respectată de cele mai multe ori și în zilele noastre, însă pentru preparare se folosește ori telul, ori mixerul electric. Totuși, vei găsi versiuni de aioli care conțin gălbenuș de ou sau suc de lămâie, însă aceste sunt variante moderne.

Ingrediente

Mod de preparare

În bolul unui mojar, se pun usturoiul și un praf generos de sare. Se folosește pistilul pentru a transforma amestecul într-o pastă netedă.

Lucrând cu pistilul sau cu telul, se bat gălbenușurile de ou în usturoi până când amestecul devine gros și galben pal. Se adaugă uleiul încet, bătând continuu, până când sosul începe să se emulsioneze. Debitul de ulei poate fi crescut la un flux mai mare pe măsură ce sosul se îngroașă.

Odată ce a fost adăugat tot uleiul, se adaugă zeama de lămâie câte o linguriță pentru a se dilua. Se asezonează după gust cu sare. Se consumă imediat sau se transferă într-un recipient închis ermetic și se lasă la frigider până la 3 zile.

Cum se folosește

Aioli este folosit la fel ca maioneza, cu toate acestea, în mod tradițional, există diferite moduri de a servi sosul în funcție de regiune și bucătărie.

Malta: aioli este cunoscut sub numele de ajjoli și este adesea făcut cu galleti sau roșii zdrobite;

Bucătăria occitană (sudul Franței): aioli este de obicei servit alături de fructe de mare sau supă de pește;

Provence: aioli este folosit în felul de mâncare festiv cunoscut sub numele de aioli monstre. Masa este servită cu ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere, Crăciun. Încearcă și rețeta de maioneză de post.

Aioli monstre conține diferite tipuri de legume fierte, pește poșat, melci, ton sau alte fructe de mare și ouă fierte. Sosul este atât de strâns legat de regiunea Provence, încât un ziar regional a fost numit L’Aioli;

Spania: aioli este cunoscut sub numele de alliolli și, de obicei, este servit alături de arròs a banda sau arròs negre. Mielul la grătar și legumele sunt adesea servite în lateral. Există și unele variante de alliolli făcute cu gutui sau pere fiarte;

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post