Aioli, sosul de usturoi pentru care se luptă Spania și Franța
Aioli este un sos de usturoi și ulei de măsline care se pregătește des în bucătăria mediteraneană. Originile exacte ale sosului nu se știu, pentru că sunt arogate atât de Franța, cât și de Spania. Numele „aioli” se traduce prin „usturoi și ulei” și are rădăcini atât în catalană, cât și în provensală.
Aioli se caracterizează prin aroma puternică de usturoi, și culoarea gălbuie a uleiului de măsline. Îl vei găsi în bucătăriile regionale din Spania (de-a lungul coastei mediteraneene), în bucătăria Franch (în regiunea Provence) și în bucătăria italiană (în Sicilia și Calabria).
Ce este sosul aioli
La fel ca maioneza, aioli este o emulsie. Usturoiul este mai întâi zdrobit bine într-un mojar cu pistil împreună cu puțină sare. Apoi se se adaugă uleiul de măsline puțin câte puțin astfel încât să se combine cu pasta de usturoi.
Este esențial ca uleiul de măsline să fie adăugat încet în pasta de usturoi, astfel încât să se poată răspândi uniform în amestec. Sosul trebuie amestecat și pasat constant pe tot parcursul procesului până când se obține o emulsie netedă.
Rezultatul final trebuie să fie o pastă pufoasă, cremoasă, dar rigidă. Ideal ar fi ca atunci când întorci bolul aioli să nu cadă din el. Descoperă și care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză.
Aioli tradițional este făcut doar din căței de usturoi, sare și ulei de măsline, fără alte ingrediente adăugate. Aceasta este respectată de cele mai multe ori și în zilele noastre, însă pentru preparare se folosește ori telul, ori mixerul electric. Totuși, vei găsi versiuni de aioli care conțin gălbenuș de ou sau suc de lămâie, însă aceste sunt variante moderne.
Ingrediente
Mod de preparare
În bolul unui mojar, se pun usturoiul și un praf generos de sare. Se folosește pistilul pentru a transforma amestecul într-o pastă netedă.
Lucrând cu pistilul sau cu telul, se bat gălbenușurile de ou în usturoi până când amestecul devine gros și galben pal. Se adaugă uleiul încet, bătând continuu, până când sosul începe să se emulsioneze. Debitul de ulei poate fi crescut la un flux mai mare pe măsură ce sosul se îngroașă.
Odată ce a fost adăugat tot uleiul, se adaugă zeama de lămâie câte o linguriță pentru a se dilua. Se asezonează după gust cu sare. Se consumă imediat sau se transferă într-un recipient închis ermetic și se lasă la frigider până la 3 zile.
Cum se folosește
Aioli este folosit la fel ca maioneza, cu toate acestea, în mod tradițional, există diferite moduri de a servi sosul în funcție de regiune și bucătărie.
Malta: aioli este cunoscut sub numele de ajjoli și este adesea făcut cu galleti sau roșii zdrobite;
Bucătăria occitană (sudul Franței): aioli este de obicei servit alături de fructe de mare sau supă de pește;
Provence: aioli este folosit în felul de mâncare festiv cunoscut sub numele de aioli monstre. Masa este servită cu ocazii speciale, cum ar fi zilele de naștere, Crăciun. Încearcă și rețeta de maioneză de post.
Aioli monstre conține diferite tipuri de legume fierte, pește poșat, melci, ton sau alte fructe de mare și ouă fierte. Sosul este atât de strâns legat de regiunea Provence, încât un ziar regional a fost numit L’Aioli;
Spania: aioli este cunoscut sub numele de alliolli și, de obicei, este servit alături de arròs a banda sau arròs negre. Mielul la grătar și legumele sunt adesea servite în lateral. Există și unele variante de alliolli făcute cu gutui sau pere fiarte;