Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică
Gulia este o legumă pe cât de sănătoasă și de gustoasă, pe atât de puțin populară în România. Se cultivă cu precădere în zona Transilvaniei, dar este consumată mult prea puțin de către populația țării noastre. Află în cele ce urmează care sunt beneficiile consumului de gulie.
Gulia face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli, aparținând speciei de plante Brassica oleracea. Istoria sa se pierde în negura timpurilor, mulți istorici fiind de părere că despre ea vorbea Plinius în lucrările sale când se referea la varza pompeiană.
Astăzi, gulia este cultivată peste tot pe glob, în mai multe soiuri, neavând nevoie de condiții speciale pentru a crește.
Gulia are avantajul că se păstrează bine și după recoltare, astfel încât o putem găsi chiar și iarna târziu. Cele mai bine legume le găsim primăvara, când este primul sezon de recoltare. Atunci au gustul ușor dulceag, sunt suculente, dar sunt mici.
Gulia și utilizarea ei în diferite bucătării ale lumii
În România nu există prea multe rețete care conțin gulie. Sunt câteva supe, se mai mănâncă și umplută cu carne, uneori pane sau sub formă de salată în stare crudă.
În vestul Europei este destul de utilizată sub formă de tocănițe, murături, tot felul de supe, curry sau salate diverse. Găsim gulia și în gastronomia asiatică și în cele două Americi, dar și în Africa. Evident, peste tot în lume, se consumă, după curățarea de coajă, simplu, ca gustare. Află care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide.
India este țara unde vei întâlni preparate care au la bază gulia, indiferent de regiune. Nu este neapărat o legumă națională, dar datorită gustului său s-a integrat ușor în gastronomia locală. Nu doar că o gătesc în curry sau alte mâncăruri, dar o și murează cu oțet și condimente.
Germanii folosesc și ei gulia pentru a face garnituri pentru friptură. O fierb în sos bechamel și apoi o servesc cu chiftele, șnițel sau alte feluri de carne. Descoperă și cum poți să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.
Vietnamezii o pun în salate cu ierburi aromatice, morcovi și ridiche albă murată care merge excelent cu o porție de cartofi prăjiți. Ungurii o adoră și ei, iar supa cu smântână este un fel foarte îndrăgit în Ungaria.
Cum alegi și păstrezi gulia
Când cumperi gulia este bine să alegi una cu frunze pentru a te asigura că este proaspătă. Odată ce ajungi acasă, este suficient să le rupi frunzele și cu ajutorul unui cuțit să cureți coaja. Frunzele nu trebuie aruncate, mai ales dacă sunt proaspete. Le poți folosi la gătit.
Gulia se păstrează la frigider, în raftul pentru legume, fără a fi pusă în vreun recipient. Frunzele stau cel mai bine în pungă de plastic închisă ermetic. Acestea din urmă trebuie consumate în 2-3 zile, în schimb gulia poate rezista săptămâni bune. Verifică din când în când dacă începe să se înmoaie. Acesta este semnul că ar trebui să o consumi cât mai repede.
Frunzele de gulie poți să le adaugi în salate sau să le sotezi cu varză kale pentru a prepara o garnitură sănătoasă pentru carne la grătar. Gulia poate fi consumată crudă, așa cu mănânci mărul (dar fără coajă) și poate fi gătită în zeci de feluri.
Beneficii nutriționale
Gulia are avantajul de a avea foarte puține calorii: 100 grame aduc un aport caloric de doar 25 kcal. În plus, are conținut impresionant de vitamina C, 140% din doza zilnică recomandată. Pe lângă aceasta mai conține potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier și vitaminele A, E și B.
Este o sursă importantă de fibre și conține glicosinolați, substanțe care inhibă captarea iodului de tiroidă consumul guliei fiind nerecomandat la persoanele cu probleme tiroidiene.
Un alt aliment cu reale beneficii pentru sănătatea organismului este leurda. Află de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.
Rețete delicioase cu gulie
Dacă te-am convins de beneficiile acestei legume minune, îți oferim mai jos două rețete delicioase, în care gulia este vedeta. Descoperă ingredientele și pașii de preparare pentru a putea savura și tu două specialități extrem de interesante ca textură și gust.
Gulie murată în saramură cu ulei
Gulia murată în saramură cu ulei este ideală pentru a o pune pe rafturile din cămară. Descoperă mai jos cum poți prepara această rețetă delicioasă.
Ingrediente
- morcovi (tăiați pe lungime)
- nap (tăiați pe lungime)
- conopidă (buchete)
- gulie (tăiată cuburi)
- 4-5 ardei iuți verzi
- ghimbir (fâșii)
- 3 linguri de semințe de muștar
- 2 linguri de semințe de fenicul
- 1,5 lingurițe de semințe de schinduf
- 1/4 linguriță de semințe de negrilică
- 2 linguri de chilli praf
- 1 linguriță de pudră de turmeric
- 3 linguri sare
- sucul de la 2-3 lămâi
- 1 cană ulei de muştar
- 1/2 linguriță de asafoetida (opțional).
Mod de preparare
Se pune la fiert o oală cu apă și sare, apoi se adaugă buchețelele de conopidă, gulia, morcovii și napii. Se oprește focul și se lasă legumele să stea în apă aproximativ 2-3 minute.
Se scurge apa. Se poate folosi pentru diverse supe. Se întind legumele pe o suprafață curată și se lasă la uscat cel puțin o oră.
Între timp, se încălzește uleiul de muștar până când se încinge și apoi se adăugați asafoetida, dacă se folosește. Se oprește focul și se lasă deoparte să se răcească.
Se macină grosier semințele de muștar, fenicul, negrilică și schinduf. Se amestecă cu condimentele uscate sub formă de pudră și cu sarea până se omogenizează. Când se usucă legumele, ele se amestecă cu condimentele. Se adăugă sucul de lămâie și se amestecă din nou.
Se pune uleiul de muștar răcit și se amestecă folosind mâinile. Se pune compoziția în borcane sterile, curate și se închid ermetic. Se lasă la soare, cel puțin 4-5 zile înainte de a mânca, dar este de preferat să stea două săptămâni la fermentat.
Supă cremă de gulie cu cartofi
Supa cremă de gulie cu cartofi este bogată în nutrienți benefici. Această rețetă este ideală pentru serile mai reci de vară.
Ingrediente
- 700 g gulie
- 450 g cartofi (de preferat un soi mai făinos)
- 1 ceapă medie
- 1 lingură de ulei de măsline
- 750 ml supă de legume sau pui
- 150 g brânză cremă
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
- 1 linguriță de zahăr
- 1 praf de nucșoară
- sare de mare fină
- piper negru măcinat
- pătrunjel proaspăt
- 1 praf de fulgi de chili roșu
- 1 praf de semințe de negrilică.
Mod de preparare
Se curăță guliile. Se păstrează frunzele care vor fi adăugate în supă doar spre sfârșitul procesului de gătit. Se toacă gulia.
Se curăță cartofii și te taie cuburi. Se taie mărunt ceapa.
Se încinge uleiul într-o tigaie și se călește ceapa aproximativ 2-3 minute sau până devine translucidă. Se adăugă legumele tăiate cubulețe și se mai lasă aproximativ 4 minute, amestecând de câteva ori.
Se adaugă supa de legume sau de pui și se lasă să fiarbă. Apoi se reduce focul și se lasă pe foc aproximativ 20 de minute sau până când legumele sunt fragede. Se adăugă frunzele de gulie tocate în ultimele 5 minute ale timpului de gătire.
Se adăugă crema de brânză în supă și se pasează toată compoziția cu un blender de imersie. Apoi se reîncălzește supa ușor, fără a o aduce din nou la punctul de fierbere.
Se condimentează cu sare, piper, zahăr, nucșoară și o lingură de suc de lămâie. Se presară pătrunjel tocat și fulgii de chili rosu și semințe de negrilică.