Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Pentru răsfățul de la micul dejun sau pentru atunci când stai la povești cu familia, poți prepara rețeta de biscuiți Sablé. Este o rețetă cunoscută și ca fursecuri franțuzești cu unt.
Galerie foto
Interesant la acești biscuiți este atât gustul untului aromat, cât și textura nisipoasă a acestora. Chiar și forma biscuiților este mai specială. Pentru realizarea acesteia există prese speciale de biscuiți, care au diferite forme. Însă în lipsa acestora, poți modela suprafața biscuiților cu dungile aferente folosind furculița. După ce întinzi aluatul într-o foaie dreptunghiulară, trasezi cu furculița deasupra acesteia, dungi orizontale și verticale. Apoi decupezi biscuiții și îi coci.
Rețeta biscuiților Sablé aparține bucătăriei franțuzești și a fost inventată în Sablé-sur-Sarthe prin anul 1670, când Marchizul de Sablés a dus la curtea Regelui Louis al XIV-lea acest fel de biscuiți. Regele a fost cucerit de gustul biscuiților și i-a cerut patiserului său să prepare rețeta și să denumească biscuiții „Petit sablés”, în onoarea marchizului.
Tot din categoria rețetelor de biscuiți din bucătăria internațională mai poți prepara rețeta de biscuiți Canestrelli. Este o rețetă simplă și ușoară, inspirată din bucătăria italiană. Mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de biscuiți Sablé.
Ingrediente
Mod de preparare
Consultă lista de ingrediente și adună-le de la început pe bancul de lucru și pregătește-le pentru a le procesa. Scoate untul de la rece și lasă-l 15-20 de minute la temperatura camerei pentru a-l putea amesteca. Trece făina prin sită împreună cu praful de copt. Lasă și acest amestec pe bancul de lucru până când se înmoaie untul. Apoi separă cele trei gălbenușuri într-un bol. Este important ca aceste ingrediente să se relaxeze la temperatura camerei pentru reușita aluatului fraged de biscuiți.
Cum prepari aluatul și formezi biscuiți Sablé
Când textura untului devine mai moale, adaugă zahărul peste el. Cu ajutorul mixerului amestecă ingredientele până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă pe rând gălbenușurile și omogenizează compoziția după fiecare adăugare.
Adaugă pe rând: sarea, vanilia, coaja de lămâie și amestecul de făină cu praf de copt. Frământă rapid aluatul pentru nu a avea timp untul să se topească. Modelează-l sub formă sferică și împachetează-l într-o folie de prospețime. Pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.
După expirarea timpului de odihnă a aluatului, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Așază pe bancul de lucru o hârtie de copt sau o folie de prospețime. Pune aluatul la mijlocul acesteia și așază o altă hârtie de copt sau o folie de prospețime. Folosește sucitorul de aluaturi și întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 5 mm. Hârtia de copt sau folia de prospețime de deasupra se folosesc pentru că aluatul este sfărâmicios și va fi mai anevoios de întins.
Cu o furculiță crestează aluatul la suprafață, formând dungi perpendiculare peste acesta. Apoi, cu un decupator de biscuiți, sau cu un pahar, decupează biscuiți rotunzi.
Pune hârtie de copt în tava mare a cuptorului și așază biscuiții în ea, la mici distanțe între ei. Diluează un gălbenuș de ou cu o linguriță de lapte și cu o pensulă de patiserie unge biscuiții cu acest amestec. Presară zahăr granulat pe deasupra și coace delicioșii biscuiți biscuiți Sablé timp de 12-15 minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-i să se răcească în tavă, apoi îi poți transfera pe un grătar de răcire.
Biscuiții se pot depozita în recipiente de sticlă cu capac, recipiente metalice sau de carton. Se pot păstra la loc răcoros până la 2-3 săptămâni.
Dacă vrei să încerci și o rețetă de biscuiți din bucătăria tradițională, poți încerca rețeta de biscuiți șprițați cu ciocolată.