Cartofi confiați. Cel mai rafinat mod de a prepara cartofii
Dacă îți place să mănânci cartofi, dar te-ai săturat de clasicii cartofi prăjiți, atunci poți încerca să faci cartofi confiați. Sunt o delicatesă culinară din bucătăria franțuzească, cu o textură exterioară crocantă și o miez moale și cremos.
Cartofii confiați sau „pommes confites” cum îi vei găsi în meniurile restaurantelor din Franța au o istoria bogată în bucătăria din această țară. Termenul „confire” provine din franceza veche și înseamnă să fierbe sau a conserva în ulei. Inițial, această tehnică era utilizată pentru carnea de pui sau rață și pentru a conserva legume. Cu timpul, a fost adaptată pentru a putea fi preparați și cartofii în acest mod.
Această metodă de preparare a cartofilor a devenit populară în special în Franța, în regiunea Provance, unde uleiul de măsline era și încă este folosit pe scară largă.
Cartofii confiați au fost apreciați pentru că sunt mult mai aromați decât preparați prin alte metode. De asemenea, au o textură mai delicată, iar gustul este unul delicios. Tehnică de gătire s-a răspândit în întreaga lume, iar cartofii confiați pot fi găsiți în meniuri ale restaurantelor de top de pe întreg mapamondul.
Ingrediente
Mod de preparare
Se selectează cartofi de dimensiuni mici sau medii, de preferat cartofi noi sau fingerling. Se spală pentru a se îndepărta tot praful sau alte urme de reziduri.
Se așează cartofii într-o cratiță sau tavă termorezistentă și se acoperă în întregime cu ulei. Se preasă cu ulei.
Cum prepari rețeta de cartofi confiați
Se preîncălzește cuptorul la 90-120°C. Se pune tava cu cartofi și se lasă aproximativ 1-2 ore sau până când devin extrem de moi. Cartofii vor absorbi treptat uleiul, ceea ce le va conferi o textură moale și o suprafață exterioară crocantă.
Se scot din cuptor și se lasă se scurgă pe prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei. Se adaugă oțet balsamic, dacă se dorește, și se servesc.
Sfaturi pentru a pregăti cartofi confiați
Ca în cazul oricărui alt preparat vei obține cele mai bune preparate dacă folosești ingrediente de calitate. Dacă ai posibilitatea să folosești cartofi cultivați în agricultura organică atunci va fi perfect. Dacă nu, alege-i pe cei mai proaspeți, fără urme sau pete. De asemenea, uleiul de măsline trebuie să fie extra virgin și ușor aromat.
Temperatura cuptorului este foarte importantă. Dacă vrei ca aromele să se întrepătrundă cât mai bine trebuie să ai răbdare și să lași cartofii la foc mic. După ce îi scoți de la cuptor, nu arunca uleiul. Îl vei folosi mai târziu și te vei bucura de toate aromele pe care le-a încorporat.
Încearcă și rețeta de găluște de cartofi cu bacon afumat. Va fi ideală pentru serile în care nu ai timp să gătești preparate complexe.
Dacă vrei să obții cartofi confiați și mai aromați, poți adăuga condimente precum cimbru, rozmarin sau usturoi în timpul coacerii.
Cum se servesc cartofii confiați
Cartofii confiați pot fi serviți ca atare sau drept garnitură pentru o varietate de feluri principale. Aceștia sunt delicioși alături de carne, pește sau legume.
Oțetul balsamic adăugat deasupra îi imprimă o notă dulce-acrișoară interesantă. Poți presăra puțină sare suplimentară sau ierburi proaspete care să întețească aromele.