Cât de sigur este să folosești folia de aluminiu în bucătărie. Ce spun specialiștii
Folia de aluminiu a fost mai mereu în centrul disputelor legate de siguranța alimentară. Pe de-o parte, sunt cei care susțin că folosirea ei are efecte nefaste asupra sănătății. În timp ce în tabăra adversă se află cei care spun că nu are ce să se întâmple și o folosesc cu încredere.
Folia de aluminiu e utilizată în bucătărie la împachetat, în timpul procesului de gătire, dar și după, pentru a acoperi vasele. Practic, este nelipsită din multe case. Probabil, te-ai întrebat și tu cât de bine e să o utilizezi.
Descoperă la ce concluzii au ajuns specialiștii de la Clean Eating. Află cât de sigur este să o folosești în bucătărie.
Aluminiul este peste tot
Folia de aluminiu pe care o folosești în bucătărie este arătată cel mai des cu degetul și etichetată ca fiind periculoasă. Cei care au ajuns la această concluzie pierd din vedere un detaliu important. Aluminiul este aproape peste tot, iar problema reală este cu acest metal în general.
Un studiu realizat în 2017 de cercetători germani arată că aluminiul ocupă locul 3 într-un top al celor mai întâlnite metale din scorța terestră. Pentru că este un element natural, aluminiul se găsește în mâncare, pământ sau apa de băut. Este folosit la fabricarea ambalajelor de tot felul, cosmeticelor sau medicamentelor. De fapt, aluminiul este peste tot.
Potențialul periculos al aluminiului este studiat de ani de zile. Câteva studii l-au legat de apariția unor probleme de sănătate, în special de apariția bolii Alzheimer, în cazul ingerării de cantități mari din acest metal.
Alte studii l-au incriminat pentru apariția unor anumite tipuri de cancer. Totuși lumea științifică spune că este nevoie de mai multe dovezi. Cert este că poate deveni periculos pentru sănătate dacă se depășesc anumite doze. Acestea sunt destul de mari în contextul unei vieți normale.
Cât aluminiu este prea mult
Este bine să încerci să eviți cât de mult poți folosirea produselor care au în compoziție aluminiu, deși este destul de greu să îl elimini de tot din viața ta. Cel mai bine este să vezi cu cât intri în contact zilnic. Potrivit specialiștilor, până la anumite doze este inofensiv.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Departamentului pentru Alimente și Medicamente al SUA (FDA) nivelul de siguranță pentru aluminiu este de 2 mg pentru fiecare kg/corp. Adică, o persoană care are 50 de kg poate să ingereze zilnic 100 mg aluminiu fără să aibă probleme de sănătate.
Oricum, chiar dacă intri în contact cu mai multe surse, este puțin probabil să ajungi la această cantitate. Doar 0,1% din aluminiul care este ingerat este absorbit în tractul gastrointestinal și devine biodisponibil.
Poate ajunge aluminiul din ambalaje în alimente
Un studiu realizat în 2001 de cercetători americani arată că o parte din aluminiul din care sunt fabricate ambalajele, cutiile sau alte obiecte folosite bucătărie, ajunge în alimente.
Cantitatea de aluminiu care ajunge în mâncare atunci când folosești folie de aluminiu variază în funcție de mai mulți factori. Unele studii spun că folia poate crește cantitatea de metal din alimente cu procente cuprinse între 89 și 378%. Cifrele pot părea mari, însă oamenii de știință ne asigură că nu ar trebui să ne îngrijoreze decât în contextul în care facem un total al zilei.
O cercetare a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor arată că oamenii ingerează o cantitate de aluminiu mult mai mică decât și-ar putea imagina. Concluzia lor este că sănătatea nu este pusă în pericol.
În plus, un studiu realizat în 2014 în Canada conchide că folosirea foliei de aluminiu în bucătărie nu crește riscul de apariția a niciunei boli, deci este sigură.
Dacă ești îngrijorată cu privire la cantitatea de aluminiu care-ți ajunge în organism, discută acest aspect cu medicul tău. Poți face câteva teste de sânge care să îți arate care este nivelul acestui metal la tine în corp.
Dacă vrei să folosești folia de aluminiu cu riscuri cât mai mici asupra sănătății, ai putea să ții cont de câteva sfaturi:
- Nu o folosi la temperaturi foarte mari;
- Nu folosi folia de aluminiu când gătești alimente foarte acide cum ar fi roșiile sau lămâile;
- Înlocuiește ustensilele sau vasele de gătit din aluminiu cu altele din materiale mai prietenoase;
- Folosește folia de aluminiu în cantități cât mai mici.