Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Fără coacere

Carnea de miel este alegerea tradițională pentru masa de Paște, dar poate fi consumată cu orice altă ocazie. Cu un gust distinct și o textură suculentă, poate fi preparată în diverse moduri și combinată cu o varietate de condimente și ingrediente pentru a crea preparate culinare delicioase. Iată cât se ține carnea de miel la cuptor astfel încât să obții preparate delicioase. Descoperă câteva trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă.

Cristina Catană
Publicat: 27 aprilie 2024, 03:39
Carnea de miel nu trebuie preparată la temperaturi foarte mari/ Shutterstock

Una dintre cele mai populare și apreciate modalități de a pregăti carne de miel este sub formă de friptură. Se pot folosi diverse părți ale mielului, cum ar fi coastele, pulpele sau spatele. Friptura de miel poate fi gătită la cuptor, la grătar sau în tigaie, în funcție de preferințe.

Un preparat clasic și reconfortant este mielul la cuptor, acompaniat de legume proaspete precum morcovi, cartofi, ceapă și usturoi. O combinație delicioasă este cea dintre carne de miel și orez, preparată sub formă de pilaf cu legume și condimente aromatice.

Citește și

Cât se ține carnea de miel la cuptor electric și la cel pe gaz

Timpul de gătire al cărnii de miel depinde în mare măsură de greutatea acesteia, dar și de preferințele personale. De asemenea contează dacă folosești un cuptor electric sau unul pe gaz.

Dacă ai un cuptor electric, trebuie să îl programezi la 180-190°C. În cazul acesta pentru mielul întreg, poți calcula aproximativ 20 de minute de gătire pentru fiecare jumătate de kilogram de carne. Acesta este un timp orientativ și poate varia în funcție de tipul de cuptor și de grosimea cărnii.

Dacă vrei o carne gătită mediu, ar trebui să gătești mielul întreg timp de aproximativ 25-30 de minute pe fiecare jumătate de kilogram de carne. Pentru o carne bine gătită, timpul de gătire poate ajunge la 35-40 de minute pe fiecare jumătate de kilogram.

Pentru cuptorul pe gaz, la o temperatură medie de aproximativ 180-190°C timpul de gătire pentru mielul întreg poate fi calculat în același mod ca și pentru cuptorul electric, având în vedere că temperatura este similară.

Este important să monitorizezi gătitul și să folosești un termometru pentru carne pentru a verifica gradul de gătire al cărnii de miel. Temperatura internă recomandată pentru o carne gătită mediu este de aproximativ 60-65°C. Pentru o carne bine gătită este de 70-75°C.

Trucuri simple pentru o friptură de miel delicioasă

Carnea de miel este considerată mai pretențioasă și de aceea multe persoane evită să o gătească. Totuși, dacă respecți câteva sfaturi vei obține o friptură delicioasă, pe placul întregii familii.

Calitatea cărnii este crucială pentru un preparat reușit. Alege o bucată proaspătă de miel, preferabil de la un producător de încredere sau de la o sursă de încredere.

Scoate carnea de miel din frigider cu cel puțin o oră înainte de a o găti. Acest lucru permite cărnii să se apropie de temperatura camerei, ceea ce va ajuta la gătire uniformă. Înainte de a o găti, masează carnea de miel cu un amestec de condimente.

Poți folosi sare, piper, usturoi, cimbru și rozmarin. Poți chiar să o pui într-o marinadă pentru a adăuga profunzime și savoare cărnii de miel. Marinada poate fi un amestec de ulei de măsline, lămâie, usturoi, ierburi aromatice și condimente. Poți încerca și diverse rețete de sosuri cu vin, miere, muștar sau ierburi.

Pentru o friptură de miel fragedă și suculentă, este recomandat să gătești carnea la temperaturi medii sau medii-mari. Evită temperaturile foarte mari, deoarece pot duce la uscarea excesivă a cărnii.

Pentru a te asigura că friptura de miel este gătită la gradul dorit de frăgezime și suculență, folosește un termometru pentru carne. Pentru o friptură medie, temperatura internă ar trebui să fie în jur de 60-65°C, iar pentru o friptură bine făcută, temperatura poate ajunge la 70-75°C.

După ce ai scos friptura din cuptor sau de pe grătar, las-o să se odihnească acoperită cu folie de aluminiu timp de 10-15 minute. Acest lucru permite sucurilor să se redistribuie în carne, rezultând o friptură mai suculentă și mai aromată atunci când este tăiată și servită.

Citește și
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Te-ar mai putea interesa și
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii
Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să te văd, nu o să pot să cânt”
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să te văd, nu o să pot să cânt”
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe actrița din „Only Murders in the Building”
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe actrița din „Only Murders in the Building”
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
fresh

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid