Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele

Fără coacere

Clătitele sunt poate cel mai popular desert din lume. Variante ale lor se gătesc de mii de ani. Descoperă și tu ce fel de clătite se mănâncă în lume. Află și tu care sunt cele 31 de variante de pe toate continentele.

Cristina Catană
Publicat: 23 iunie 2024, 06:03 / Actualizat: 23 iunie 2024, 10:36

Galerie foto

Fiecare țară are tipul ei de clătite tradițional / Shutterstock

Dacă la început aveau o compoziție simplă din apă și făină, pe măsură ce timpul a trecut lucrurile s-au schimbat.

Au devenit din ce în ce mai pufoase și mai gustoase. În plus, în fiecare țară există un tip de clătite specific în funcție de ingredientele locale.

Citește și

Ce fel de clătite se mănâncă în lume

Clătitele se fac ușor, din ingrediente puține și relativ ieftine și pot fi umplute cu aproape orice de la ciocolată la somon afumat. Sunt sute de tipuri de clătite în întreaga lume, iar noi îți prezentăm câteva dintre ele ca să te inspiri atunci când te plictisești de rețeta ta.

Pikelets, Australia

Pikelets sunt clătite de mici dimensiuni care au un buzunar ce poate fi umplut cu cremă de vanilie sau cu dulceață. Se ung cu miere sau cu unt și sunt servite ca gustare sau cu ceai.

Untul face pikelets mai cremoase / Shutterstock

Kaiserschmarrn, Austria

Kaiserschmarrn se traduce prin ”omleta dulce a împăratului” și au fost preparate la început pentru Franz Joseph I, împătatul Austro-Ungariei. Pe măsură ce aluatul se coace este tăiat în mici fâșii, iar apoi este servit cu zahăr, fructe de pădure, dulceață sau mere.

Kaiserschmarrn sunt un desert cremos și aromat / Shutterstock

Boûkéte, Belgia

Boûkéte au textura clătitelor franțuzești, crepes. Se fac în mod obișnuit din făină de hrișcă și se coc în untură. Se servesc cu stafide, zahăr brun și sirop de Liège.

Clătitele belgiene se servesc calde sau reci/ Shutterstock

Tapiocas, Brazilia

Tapiocas sunt clătite subțiri preparate din făină de tapioca. Se coc fără grăsime și se mănâncă fie simple, fie cu unt, nucă de cocos răzuită sau alte toppinguri.

Tapiocas se poate servi cu nucă de cocos, dar și cu fructe / Shutterstock

Bing, China

Bing sunt clătite chinezești preparate din făină de grâu. Rețeta lor diferă în funcție de regiune și pot fi foarte groase sau subțiri ca o coală de hârtie. Se consumă de obicei la gustare și pot fi umplute cu carne tocată sau ceapă verde. Se mai pot prepara din făină de porumb.

Cătitele chinezești pot fi o gustare gourmet / Shutterstock

Arepas, Columbia

Arepas sunt tipuri de clătite tradiționale în Columbia și Venezuela. Seamănă destul de mult cu tortilla și pot fi umplute cu brânză, carne tocată, dar și cu fructe sau alte ingrediente dulci.

Arepas pot fi atât dulci, cât și sărate / Shutterstock

Aebleskiver, Danemarca

Ableskiver seamănă mai degrabă cu o gogoașă pentru că are mai multe găuri decât alte tipuri de clătite. Numele se traduce prin „felii de mere” pentru că sunt prăjite într-o tigaie specială cu această formă. se servesc cu zahăr și dulceață.

Aebleskiver se gătesc într-o tigaie specială / Shutterstock

Pancakes, Marea Britanie

Clătitele englezești sunt mult mai subțiri decât cele americane, dar mai groase decât cele franțuzești. De obicei se servesc cu zahăr pudră deasupra și cu zeamă de lămâie.

Clătite britanice se pot servi la micul dejun / Shutterstock

Injera, Etiopia

În Etiopia și Eritreea, injera este baza multor feluri de mâncare. Au o textură buretoasă care este dată de făina de făina de teff. Se servesc cu tocănițe și salată, jucând chiar rolul de farfurie. Se mănâncă cu mâna astfel că nu este nevoie nici de tacâmuri.

Injera este o clătită care se servește cu feluri sărate / Shutterstock

Pannukakku, Finlanda

Pannukakku sunt clătite finlandeze care se coc în cuptor. Sunt cremoase și pufoase, cu aromă puternică de vanilie. Se servesc cu zahăr pudră, smântână, fructe sau dulceață.

Pannukakku sunt populare în toată Europa de Nord / Shutterstock

Crêpes, Franța

Crepes sunt foarte populare nu doar în Franța, ci în întreaga lume. Sunt subțiri, se prepară din făină de hrișcă sau de grâu și se pot umple atât cu ciocolată sau fructe, cât și cu brânzeturi sau legume sotate. Se consumă la oricare dintre mesele zilei, iar rețeta este simplă.

Crepes sunt cele mai populare clătite din lume / Shutterstock

Pfannkuchen, Germania

Pfannkuchen sunt deseori confundate cu crepes, însă sunt mult mai groase și se servesc de obicei cu dulceață, sos de mere sau alte toppinguri dulci. Atunci când se gătesc în cuptor poartă denumirea de Duch Baby.

Pfannkuchen se pot servi și cu iaurt / Shutterstock

Tiganites, Grecia

Tiganites se gătesc încă din secolul al XVI-lea î.Hr și se consideră a fi primele clătite menționat vreodată în istorie. Astăzi grecii le servesc la micul dejun cu miere, nuci și semințe de susan.

Tiganites sunt varianta modernă a celor mai vechi clătite din lume / Shutterstock

Palacsinta, Ungaria

Palacsinta sunt o variantă a clătitelor populară în Europa Centrală și de Est. Cele din Ungaria sunt mai groase și se servesc cu ciocolată, dar și cu șuncă sau alte tipuri de carne.

Palacsinta pot fi un fel de mâncare sărat / Shutterstock

Pönnukaka, Islanda

Pönnukaka se mai găsesc și sun denumirea de ponnukokur și se gătesc într-o tigaie specială. Se servesc fie rulate, fie împăturite. Ca topping în mod tradițional se folosesc căpșunile, dar și frișca sau dulceața.

Pönnukaka se pot servi și cu miere / Shutterstock

Dosa, India

Dosa sunt extrem de populare în India. Sunt foarte subțiri și crocante. Se prepară dintr-un aluat fermentat pe bază de orez și un soi de fasole neagră. De obicei se servesc cu sambar, o tocăniță de legume și linte.

Dosa este un preparat aproape nelipsit de pe masa indienilor / Shutterstock

Serabi, Indonezia

Clătitele indoneziene sunt mici și dense și sunt preparate din făină de orez și lapte de cocos. Se servesc cu jackfruit, alune, banane, zahăr, ciocolată. Există și variante gourmet cu umpluturi de carne sau brânzeturi.

Serabi pot fi albe sau verzi / Shutterstock

Farinata, Italia

Farinata sunt clătite gourmet preparate din făină de năut și coapte în cuptorul de pizza în mod tradițional. Sunt crocante la exterior și moi la interior. Se servesc cu rozmarin proaspăt și piper.

Farinata are variante în toate bucătăriile mediteranene / Shutterstock

Okonomiyaki, Japonia

Denumirea clătitelor japoneze vine de la cuvântul „okonomi” care se traduce prin „ceea ce vrei” și „yaki” care înseamnă „pe grătar”. Se prepară din ouă, făină de cartof dulce japonez și varză dată pe răzătoare și se umplu cu legume, caracatiță, carne de porc. Alături de ele se servește maioneză și sos de prune.

Okonomiyaki conțin o combinație inedită de ingrediente / Shutterstock

Apam Balik, Malaysia

Apam Balik sunt populare la micul-dejun și se găsesc foarte des la vânzătorii de mâncare de pe stradă. Au atât variante dulci, cât și sărate. Se prepară din orez lipicios și ouă, iar atunci când sunt servite la desert se umplu cu alune mărunțite, nucă de cocos rasă, porumb, banane sau zahăr.

Apam Balik sunt foarte populare pe străzile din Malaysia / Shutterstock

Hotcakes, Mexic

Clătitele mexicane seamănă cu cele americane, doar că sunt preparate din făină de porumb aromată puternic cu scorțișoară și se servesc cu lapte condensat, dulceață sau lapte de capră caramelizat.

Clătitele mexicane sunt pufoase și groase / Shutterstock

Beghrir, Maroc

Clătitele marocane sunt populare în întreaga zonă a nordului Africii. Se consumă în primul rând la micul-dejun cu tot felul de toppinguri dulci. Se prepară din griș, motiv pentru care au și foarte multe găurele după coacere.

Beghrir se pot servi cu topping de unt topit / Shutterstock

Poffertjes, Olanda

Poffertjes sunt mici, pufoase și se prepară și făină de hrișcă și drojdie. Se coc într-o tigaie specială, poffertjespanl, și se servesc cu zahăr și unt, uneori și cu sirop de zahăr.

Poffertjes se pot servi și cu fructe / Shutterstock

Naleśniki, Polonia

Nalesniki sunt clătite inspirate de bucătăria rusească. De fapt, seamănă foarte mult cu blini, varianta din Rusia a clătitelor. Se fac cu apă minerală ceea ce le dă o textură mai ușoară și mai aerată. Se umplu de obicei cu dulceață.

Naleśniki sunt subțiri și ușoare / Shutterstock

Blini, Rusia

Blini sunt clătite subțiri care se prepară din făină de hrișcă și se servesc de obicei cu unt, smântână fermentară, caviar și somon afumat.

Blini sunt cele mai rafinate tipuri de clătite / Shutterstock

Drop Scones, Scoția

Clătitele scoțiene sunt mici și subțiri și se gătesc într-o tigaie specială cu striații. Se pot servi atât cu umpluturi dulci, cât și sărate. Dulceața și/sau untul sunt cele mai populare alegeri.

Drop Scones sunt foarte cremoase la interior / Shutterstock

Lempeng, Singapore

Lempeng sunt populare atât în Singapore, cât și în Malaysia. Se servesc de obicei la micul-dejun cu sambal, pastă de chili, curry de pește sau rendang, curry de carne,

Lempeng se servesc cu preparate sărate / Shutterstock

Martabak, Thailanda

Martabak este o mâncare foarte populară pe străzile din Thailanda și Indonezia, deși este este originară din Orientul Mijlociu. Seamănă mai degrabă cu o omletă și este foarte picantă. Se umple cu legume și carne tocată și apoi este împăturită.

Martabak este un fel de mâncare principal / Shutterstock

Oladky, Ucraina

Oladky sunt clătite mici și subțiri originare din Rusia. Se prepară din făină de hrișcă sau de grâu, uneori adăugându-se în aluat și mere sau stafide. Se servesc cu smântână, miere sau dulceață.

Oladky sunt un desert popular în Ucraina / Shutterstock

Clătite americane, SUA/Canada

După clătitele franțuzești probabil că cele americane sunt cele mai populare din lume. sunt groase și pufoase, iar aluatul are la bază lapte bătut. Se servesc cu fructe, ciocolată, chiar și cu brânză.

Clătitele americane sunt celebre în toată lumea / Shutterstock

Cachapas, Venezuela

Cachapas se prepară din făină de porumb. Pot fi subțiri sau groase, caz în care sunt umplute cu queso de mano, un tip tradițional de brânză moale. O altă variantă este cachapa de hoja. Acestea sunt împăturite în foi uscate de porumb și fierte.

Cachapas se consumă cu o brânză tradițională din Venezuela / Shutterstock
Citește și
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Ștrudel cu prune și cremă de mac. Desert delicios de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
13:02
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
13:01
Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri
27 septembrie, 09:46
Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci
27 septembrie, 08:16
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
26 septembrie, 11:21
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
26 septembrie, 11:20
Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză
25 septembrie, 06:31
Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci Tort de banane cu caramel și ciocolată, pentru momentele dulci
25 septembrie, 06:09
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...

Parteneri

Relațiile care trec de anul 2024 sunt construite să dureze întreaga viață, potrivit astrologilor
Relațiile care trec de anul 2024 sunt construite să dureze întreaga viață, potrivit astrologilor
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în uniformă. Femeia voia, astfel, să atragă clienţi angajaţi la stat
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în uniformă. Femeia voia, astfel, să atragă clienţi angajaţi la stat
Cum arată iubitul fiicei lui Leonard Doroftei! Vanessa, imagini rare cu parterenul ei: „Meriţi tot!”
Cum arată iubitul fiicei lui Leonard Doroftei! Vanessa, imagini rare cu parterenul ei: „Meriţi tot!”
Imagini adorabile cu fiica lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Micuța blondă și cu ochi albaștri seamănă leit cu tatăl ei
Imagini adorabile cu fiica lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Micuța blondă și cu ochi albaștri seamănă leit cu tatăl ei
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Demet Evgar publică imagini noi din serialul în care joacă rolul de protagonistă. Actrița își continuă proiectul prfesional
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din adâncuri, de fapt
Misterul din Groapa Marianelor a fost elucidat. Ce ar fi zgomotul care se aude din adâncuri, de fapt
Spaghete cu pesto de sfeclă roșie
Spaghete cu pesto de sfeclă roșie
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
Sarcina după 40 de ani: riscuri și beneficii pentru sănătatea ta, dar și a copilului
O vedetă rock a anilor ’70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: „Îmi place ce face ea”
O vedetă rock a anilor ’70 a comparat-o pe Taylor Swift cu The Beatles: „Îmi place ce face ea”
Proprietățile sucului de dovleac. Care sunt efectele consumului acestei băuturi
Proprietățile sucului de dovleac. Care sunt efectele consumului acestei băuturi
fresh

Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare

Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare

Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie

Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză

Rulouri din cotlet de porc, umplute cu spanac și brânză

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

Tartă Tatin cu gutui caramelizate și blat cu nuci

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica

Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica