Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele
Clătitele sunt poate cel mai popular desert din lume. Variante ale lor se gătesc de mii de ani. Descoperă și tu ce fel de clătite se mănâncă în lume. Află și tu care sunt cele 31 de variante de pe toate continentele.
Dacă la început aveau o compoziție simplă din apă și făină, pe măsură ce timpul a trecut lucrurile s-au schimbat.
Au devenit din ce în ce mai pufoase și mai gustoase. În plus, în fiecare țară există un tip de clătite specific în funcție de ingredientele locale.
Ce fel de clătite se mănâncă în lume
Clătitele se fac ușor, din ingrediente puține și relativ ieftine și pot fi umplute cu aproape orice de la ciocolată la somon afumat. Sunt sute de tipuri de clătite în întreaga lume, iar noi îți prezentăm câteva dintre ele ca să te inspiri atunci când te plictisești de rețeta ta.
Pikelets, Australia
Pikelets sunt clătite de mici dimensiuni care au un buzunar ce poate fi umplut cu cremă de vanilie sau cu dulceață. Se ung cu miere sau cu unt și sunt servite ca gustare sau cu ceai.
Kaiserschmarrn, Austria
Kaiserschmarrn se traduce prin ”omleta dulce a împăratului” și au fost preparate la început pentru Franz Joseph I, împătatul Austro-Ungariei. Pe măsură ce aluatul se coace este tăiat în mici fâșii, iar apoi este servit cu zahăr, fructe de pădure, dulceață sau mere.
Boûkéte, Belgia
Boûkéte au textura clătitelor franțuzești, crepes. Se fac în mod obișnuit din făină de hrișcă și se coc în untură. Se servesc cu stafide, zahăr brun și sirop de Liège.
Tapiocas, Brazilia
Tapiocas sunt clătite subțiri preparate din făină de tapioca. Se coc fără grăsime și se mănâncă fie simple, fie cu unt, nucă de cocos răzuită sau alte toppinguri.
Bing, China
Bing sunt clătite chinezești preparate din făină de grâu. Rețeta lor diferă în funcție de regiune și pot fi foarte groase sau subțiri ca o coală de hârtie. Se consumă de obicei la gustare și pot fi umplute cu carne tocată sau ceapă verde. Se mai pot prepara din făină de porumb.
Arepas, Columbia
Arepas sunt tipuri de clătite tradiționale în Columbia și Venezuela. Seamănă destul de mult cu tortilla și pot fi umplute cu brânză, carne tocată, dar și cu fructe sau alte ingrediente dulci.
Aebleskiver, Danemarca
Ableskiver seamănă mai degrabă cu o gogoașă pentru că are mai multe găuri decât alte tipuri de clătite. Numele se traduce prin „felii de mere” pentru că sunt prăjite într-o tigaie specială cu această formă. se servesc cu zahăr și dulceață.
Pancakes, Marea Britanie
Clătitele englezești sunt mult mai subțiri decât cele americane, dar mai groase decât cele franțuzești. De obicei se servesc cu zahăr pudră deasupra și cu zeamă de lămâie.
Injera, Etiopia
În Etiopia și Eritreea, injera este baza multor feluri de mâncare. Au o textură buretoasă care este dată de făina de făina de teff. Se servesc cu tocănițe și salată, jucând chiar rolul de farfurie. Se mănâncă cu mâna astfel că nu este nevoie nici de tacâmuri.
Pannukakku, Finlanda
Pannukakku sunt clătite finlandeze care se coc în cuptor. Sunt cremoase și pufoase, cu aromă puternică de vanilie. Se servesc cu zahăr pudră, smântână, fructe sau dulceață.
Crêpes, Franța
Crepes sunt foarte populare nu doar în Franța, ci în întreaga lume. Sunt subțiri, se prepară din făină de hrișcă sau de grâu și se pot umple atât cu ciocolată sau fructe, cât și cu brânzeturi sau legume sotate. Se consumă la oricare dintre mesele zilei, iar rețeta este simplă.
Pfannkuchen, Germania
Pfannkuchen sunt deseori confundate cu crepes, însă sunt mult mai groase și se servesc de obicei cu dulceață, sos de mere sau alte toppinguri dulci. Atunci când se gătesc în cuptor poartă denumirea de Duch Baby.
Tiganites, Grecia
Tiganites se gătesc încă din secolul al XVI-lea î.Hr și se consideră a fi primele clătite menționat vreodată în istorie. Astăzi grecii le servesc la micul dejun cu miere, nuci și semințe de susan.
Palacsinta, Ungaria
Palacsinta sunt o variantă a clătitelor populară în Europa Centrală și de Est. Cele din Ungaria sunt mai groase și se servesc cu ciocolată, dar și cu șuncă sau alte tipuri de carne.
Pönnukaka, Islanda
Pönnukaka se mai găsesc și sun denumirea de ponnukokur și se gătesc într-o tigaie specială. Se servesc fie rulate, fie împăturite. Ca topping în mod tradițional se folosesc căpșunile, dar și frișca sau dulceața.
Dosa, India
Dosa sunt extrem de populare în India. Sunt foarte subțiri și crocante. Se prepară dintr-un aluat fermentat pe bază de orez și un soi de fasole neagră. De obicei se servesc cu sambar, o tocăniță de legume și linte.
Serabi, Indonezia
Clătitele indoneziene sunt mici și dense și sunt preparate din făină de orez și lapte de cocos. Se servesc cu jackfruit, alune, banane, zahăr, ciocolată. Există și variante gourmet cu umpluturi de carne sau brânzeturi.
Farinata, Italia
Farinata sunt clătite gourmet preparate din făină de năut și coapte în cuptorul de pizza în mod tradițional. Sunt crocante la exterior și moi la interior. Se servesc cu rozmarin proaspăt și piper.
Okonomiyaki, Japonia
Denumirea clătitelor japoneze vine de la cuvântul „okonomi” care se traduce prin „ceea ce vrei” și „yaki” care înseamnă „pe grătar”. Se prepară din ouă, făină de cartof dulce japonez și varză dată pe răzătoare și se umplu cu legume, caracatiță, carne de porc. Alături de ele se servește maioneză și sos de prune.
Apam Balik, Malaysia
Apam Balik sunt populare la micul-dejun și se găsesc foarte des la vânzătorii de mâncare de pe stradă. Au atât variante dulci, cât și sărate. Se prepară din orez lipicios și ouă, iar atunci când sunt servite la desert se umplu cu alune mărunțite, nucă de cocos rasă, porumb, banane sau zahăr.
Hotcakes, Mexic
Clătitele mexicane seamănă cu cele americane, doar că sunt preparate din făină de porumb aromată puternic cu scorțișoară și se servesc cu lapte condensat, dulceață sau lapte de capră caramelizat.
Beghrir, Maroc
Clătitele marocane sunt populare în întreaga zonă a nordului Africii. Se consumă în primul rând la micul-dejun cu tot felul de toppinguri dulci. Se prepară din griș, motiv pentru care au și foarte multe găurele după coacere.
Poffertjes, Olanda
Poffertjes sunt mici, pufoase și se prepară și făină de hrișcă și drojdie. Se coc într-o tigaie specială, poffertjespanl, și se servesc cu zahăr și unt, uneori și cu sirop de zahăr.
Naleśniki, Polonia
Nalesniki sunt clătite inspirate de bucătăria rusească. De fapt, seamănă foarte mult cu blini, varianta din Rusia a clătitelor. Se fac cu apă minerală ceea ce le dă o textură mai ușoară și mai aerată. Se umplu de obicei cu dulceață.
Blini, Rusia
Blini sunt clătite subțiri care se prepară din făină de hrișcă și se servesc de obicei cu unt, smântână fermentară, caviar și somon afumat.
Drop Scones, Scoția
Clătitele scoțiene sunt mici și subțiri și se gătesc într-o tigaie specială cu striații. Se pot servi atât cu umpluturi dulci, cât și sărate. Dulceața și/sau untul sunt cele mai populare alegeri.
Lempeng, Singapore
Lempeng sunt populare atât în Singapore, cât și în Malaysia. Se servesc de obicei la micul-dejun cu sambal, pastă de chili, curry de pește sau rendang, curry de carne,
Martabak, Thailanda
Martabak este o mâncare foarte populară pe străzile din Thailanda și Indonezia, deși este este originară din Orientul Mijlociu. Seamănă mai degrabă cu o omletă și este foarte picantă. Se umple cu legume și carne tocată și apoi este împăturită.
Oladky, Ucraina
Oladky sunt clătite mici și subțiri originare din Rusia. Se prepară din făină de hrișcă sau de grâu, uneori adăugându-se în aluat și mere sau stafide. Se servesc cu smântână, miere sau dulceață.
Clătite americane, SUA/Canada
După clătitele franțuzești probabil că cele americane sunt cele mai populare din lume. sunt groase și pufoase, iar aluatul are la bază lapte bătut. Se servesc cu fructe, ciocolată, chiar și cu brânză.
Cachapas, Venezuela
Cachapas se prepară din făină de porumb. Pot fi subțiri sau groase, caz în care sunt umplute cu queso de mano, un tip tradițional de brânză moale. O altă variantă este cachapa de hoja. Acestea sunt împăturite în foi uscate de porumb și fierte.