Ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte. Sfaturi utile pentru iubitorii de cafea
Nu toate tipurile de lapte sunt potrivite pentru caffe latte. Unele nu fac suficientă spumă, altele acoperă gustul cafelei. Expertul James Hoffmann a explicat ce fel de lapte să alegi astfel încât să bei un caffe latte ca la cafenea chiar și acasă. Descoperă și tu ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte. Aceste sfaturi sunt utile pentru orice iubitor de cafea.
Dacă vrei să faci acasă caffee latte poți alege orice sortiment de lapte pe a cărui etichetă scrie „barista milk”. În acest fel vei fi sigură că a fost special creat pentru a fi folosit pentru cafea.
Potrivit lui Hoffmann, care a povestit pentru HuffPost.com despre cel mai potrivit lapte pentru caffe latte, două aspecte sunt importante când vine vorba de laptele pentru cafea: cantitatea de proteine și cea de lipide din lapte. Proteinele ajută la formarea spumei, iar grăsimile dau aroma.
Ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte
Variantele vegane de lapte nu au suficiente proteine pentru ca spuma pentru caffe latte să fie stabilă. De aceea, produsele comercializate sunt îmbogățite cu stabilizatori. În felul acesta se pot obține acele modele pe care barista le fac deasupra cafelei care uneori seamănă cu o operă de artă.
Lapte degresat
Deși nu mai are niciun pic de grăsime, laptele degresat mai poate forma spuma de care ai nevoie pentru a face caffe latte. Totuși, nu vei mai avea cafeaua cremoasă, cu aromă bogată ca în cazul folosirii laptelui integral.
Amestec de lapte integral și smântână
„Half and half”, un amestec egal de lapte integral și smântână, este un produs folosit foarte des în SUA, dar și în alte țări europene. Deși, are un conținut ridicat de grăsime, nu este totuși potrivit pentru caffe latte. Aroma de lapte va fi mult prea puternică și o va acoperi pe cea a cafelei, iar băutura va fi greu de consumat.
Lapte de ovăz
Laptele de ovăz este dulce în mod natural și se potrivește foarte bine cu orice tip de cafea. Atât produsele destinate barista, cât și cele comune pot fi transformate ușor în spumă, datorită fibrelor solubile ale ovăzului.
Lapte de migdale
Laptele de migdale nu conține o cantitate mare de grăsimi astfel încât este destul de greu de folosit pentru a face caffe latte. În plus din cauza acidității cafelei, lipidele se vor separa, iar rezultatul va fi unul dezastruos.
Lapte de caju
Laptele de caju are o cantitate de grăsimi suficientă cât să se poată forma spuma necesară pentru caffe latte și aceasta să rămână stabilă. Dacă folosești un aparat de făcut spumă cu aburi folosește o temperatură mai joasă pentru ca laptele de caju să nu își piardă aroma.
Lapte de cocos
Laptele de cocos este bogat în zaharuri și în grăsimi, dar sărac în proteine. Din această cauză nu este cel mai indicat pentru a fi folosit pentru caffe latte. Totuși, combinația de arome dintre cafea și cocos este atât de satisfăcătoare încât poți încerca să îl folosești. Află mai multe și despre consumul de lapte de ovăz. Vezi cât este acesta de sănătos de fapt.
Lapte de soia
Laptele de soia este cea mai proastă alegere dacă vrei să faci caffe latte. Se va coagula foarte repede atunci când este turnat în cafeaua fierbinte. Este recomandat să îl folosești doar pentru tipurile de cafea reci sau cu gheață.
Care este cea mai bună variantă pentru caffe latte
Dacă vrei să faci acasă caffe latte la fel ca la cafenea alege laptele integral de vacă. Nu vei da greș cu acesta.
Formează spumă cel mai ușor și este și cea mai stabilă. În plus, are cantitatea perfectă de grăsime astfel încât aduce aromă și textură. Cafeaua va avea un gust bogat și nici nu vei mai avea nevoie de zahăr datorită faptului că laptele este suficient de dulce.