Cele mai cunoscute mezeluri italienești. Iată ce trebuie să știi despre ele

Fără coacere

Vei găsi cele mai cunoscute mezeluri italienești în aproape orice țară în care vei merge. Unele sortimente sunt apreciate și au fost integrate chiar și în feluri de mâncare locale. Mezelurile italienești sunt apreciate în întreaga lume. Prosciutto, coppa, pancetta sau mortadela se găsesc în magazine de pe întreg globul.

Cristina Catană
Publicat: 30 ianuarie 2024, 04:38
Cele mai cunoscute mezeluri italienești sunt prosciutti și mortadela / Shutterstock

În italiană termenul de mezeluri este definit prin salumi și include, ca și la noi, tipuri de mușchi întreg și salamuri.

Există în fiecare categorie zeci de preparate, unele dintre ele regionale, altele recunoscute la nivel internațional. Dacă vrei să știi ce să alegi iată care sunt cele mai cunoscute mezeluri italienești.

Citește și

Cele mai cunoscute mezeluri italienești

Mezelurile italienești nu trebuie să lipsească de pe platoul tău de aperitive. Dacă îți dorești să-ți impresionezi invitații, atunci trebuie să optezi pentru unul dintre aceste sortimente.

Bresaola

Bresaola este singurul produs din această listă care nu este preparat din carne de porc. Are culoarea purpurie datorită cărnii de vită și se potrivește perfect pe orice platou cu aperitive. Are o aromă puternică și este mai puțin sărat decât alte mezeluri. Bresaola este preparat din carne slabă, fără aproape niciun fir de grăsime.

Bresaola poate fi maturată între 2 săptămâni și câteva luni în funcție de cât de aromată se vrea / Shutterstock

Coppacola

Coppacola este cunoscut și sub denumirea de coppa, coppocollo sau gabbagool. Este similar cu prosciutto, dar se mănâncă doar la micul-dejun. 

Coppacola este preparată din ceafă de porc / Shutterstock

Coppa se prepară din carnea provenită de pe gâtul sau de pe umărul porcului. Majoritatea sortimentelor sunt fie dulci, fie iuți. Zahărul se adaugă în același timp cu sarea pentru a-i da echilibru acestui mezel delicios.

Pentru sortimentul dulce sunt adăugați fulgi de chili și uneori și cuișoare sau nucșoară, în funcție de regiunea în care este preparat. Încearcă și rețeta de chili con carne. Este simplă și rapidă.

Lardo

Lardo este preparat din carne și grăsime de pe spatele porcului, frecate cu un amestec de condimente, inclusiv piper negru, rozmarin, usturoi, coriandru și anason. Uneori este confundară cu untura, însă este doar unul dintre tipurile de mezeluri italienești.

Lardo este condimentată cu usturoi, rozmarin și piper / Shutterstock

Poți tăia felii subțiri ca hârtie, pe care să le servești simple. Vei simți cum ți se topesc în gură și vei savura aromele delicioase.

Mortadela

Mortadela autentică are o textură foarte mătăsoasă, cu mici bucăți de grăsime, uneori cu adaos de boabe de piper negru și fistic.

Mortadela provine din regiunea Emilia-Romagna / Shutterstock

Este perfectă pentru sandvișuri alături de unt, felii de roșii, salată verde, brânzeturi, dar și pentru rețeta de pizza.

‘Nduja

‘Nduja este echivalentul italienesc al chorizo. Este un cârnat puternic condimentat, fermentat, care se mănâncă crud, originar din regiunea Calabria.

‘Nduja se servește cel mai des întins pe pâine / Shutterstock

Este preparat din resturile de carne ce îi rămân măcelarului, amestecate cu o cantitate mare de grăsime, condimente și ardei iute calabrian.

Se poate pune pe pizza, în polenta, se poate amesteca cu legume prăjite sau îl poți pune într-un sandviș simplu.

Pancetta

Denumită uneori „slănină italiană”, pancetta este o burtă de porc neafumată. Este adesea rulată într-un sul rotund și împânzită cu mult piper negru. 

Pancetta se folosește în supe, pizza, salate, sosuri / Shutterstock

Pancetta este adesea un ingredient pentru preparate gătite, mai ales pentru grăsimea sa. Cu toate acestea are și bucăți de carne ușor crocante.

Prosciutto

Prosciutto este cel mai cunoscut tip de mezel italienesc. Se poate traduce prin „șuncă”, dar este mult mai mult decât atât. Prosciutto provine din carnea de pe picioarele din spate ale porcului sau mistrețului și se maturează între 1 și 3 ani. Prosciutto este de obicei uscat acoperit cu sare, fără să fie afumat sau gătit.

Prosciutto este maturată în sare pentru a extrage umiditatea din carne / Shutterstock

Există totuși o excepție de la această regulă: prosciutto cotto. Acesta este un produs care este mai aproape de șunca fiartă. Există multe tipuri, cum ar fi Prosciutto di Toscano, care este condimentat cu un amestec de mirodenii în plus față de sarea standard și lăudatul Prosciutto di Parma, care este considerat un produs de lux.

Salami

Salamul cuprinde o mulțime de variante de mezeluri italienești. De cele mai multe ori este preparat din carne de porc, însă vei găsi și sortimente din carne de vită, mistreț, rață, gâscă.

În Italia există zeci de sortimente de salami / Shutterstock

Carnea este presată împreună cu o cantitate de aproximativ 25% grăsime și condimente. Există sute de combinații de arome diferite, de la picant până la sărat-dulce, spun specialiștii de la Delish.

Salamul de Genova probabil cel mai cunoscut dintre tipurile de salamuri italienești. Este destul de simplu, condimentat doar cu piper negru, sare și usturoi. Salamul de Genova este un salam mai moale, potrivit pentru sandvișuri, pizza sau o gustare rapidă.

Un alt sortiment popular de salam este soppressata. Originară din Calabria, soppressata este un salam tare și subțire. Este condimentat cu boabe de piper întreg și uneori și cu chili din Calabria.

Speck

Speck este o combinație între prosciutto și slănină, dar mai sărat și mai picant.

Speck este perfect pe un platou cu antipasto / Shutterstock

Ca și prosciutto, speck-ul este preparat din pulpa de porc și este condimentat cu sare, frecat cu condimente, afumat și lăsat la maturat.

Citește și
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Te-ar mai putea interesa și
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:33
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
05:44
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
05:15
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
23 noiembrie, 06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
23 noiembrie, 05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
23 noiembrie, 05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s Christmas?”: „Aprobarea mea nu a fost solicitată”
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s Christmas?”: „Aprobarea mea nu a fost solicitată”
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
fresh

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post

Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post

Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară

Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară