Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine

Fără coacere

Rețeta de bază pentru majoritatea tipurilor de pâine are la bază apă, făină și sare. Din aceste trei ingrediente simple au luat naștere mai multe tipuri de pâine. Fiecare țară are specificul ei, de la roti indiana la pâine de secară scandinavă, fiecare este delicioasă. Descoperă și tu cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Află cum poți face alegerea potrivită pentru tine.

Cristina Catană
Publicat: 14 aprilie 2024, 05:14 / Actualizat: 14 aprilie 2024, 10:28
Tipul de pâine din fiecare țară este influențat de cultura locală / Shutterstock

Pâinea este un aliment de bază, dar are și o foarte mare importanță istorică și culturală. Pentru cea mai mare parte a istoriei omenirii, a fost sinonimă cu viață. 

Pâinea reprezenta casa, hrana și siguranța, iar tipul specific de pâine cu care a crescut fiecare om a fost emblematic pentru locul de unde a venit.

Citește și

Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume

Din cereale, de obicei grâu, apă, sare și uneori drojdie provin sute de pâini diferite în întreaga lume. 

Unele sunt fermentate, datorită adăugării drojdiei, dar multe sunt azime, adică nu se lasă să crească. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume.

Bagheta, Franța

Bagheta franțuzească este unul dintre cele mai populare tipuri de pâine din lume. Au o coajă crocantă și un miez cu o mulțime de găuri datorate procesul de fermentație mai lent. Este perfectă la micul dejun, pentru tartine sau, pur și simplu, fără nimic.

Bagheta franțuzească este perfectă pentru micul dejun / Shutterstock

Brioşă, Franța

Brioșa sau brioche este o pâine franțuzească făcută din aluat îmbogățit, adică cu lapte și ouă au fost adăugate pentru a o face ușoară și pufoasă. 

Brioșa se potrivește cu unt și dulceață / Shutterstock

Exteriorul trebuie să fie strălucitor și auriu, iar interiorul trebuie să fie spongios și moale. Ouăle îi conferă un aspect mai galben decât celorlalte pâini.

Ciabatta, Italia

Deși o considerăm o pâine italiană atemporală, Ciabatta a fost inventată abia în 1982 de un brutar din regiunea Veneto din Italia. 

Ciabatta are ulei de măsline în aluat / Shutterstock

Ciabatta înseamnă „papuc” care referire la forma sa. Ciabatta are un interior cu găuri asemănător cu bagheta și o crustă maro, ”prăfuită” cu făină. Atât forma sa, cât și adăugarea de ulei de măsline diferențiază ciabatta de o baghetă. Rețeta de ciabatta este simplă și rapidă.

Challah, Israel

În bucătăria evreiască, challah este mâncat în Shabat și de sărbători, cu excepția Paștelui, când nu se mănâncă pâine dospită. Challah poate fi recunoscută după forma sa împletită și culoarea aurie care provine din adăugarea ouălor. 

Challah nu se mănâncă de Paște / Shutterstock

Dosa, India

Dosa este una dintre numeroasele tipuri de pâine fermentată din sudul Indiei. Există diferite tipuri de doza, dar majoritatea au o bază de orez în care se adaugă linte. Orezul și lintea sunt înmuiate separat peste noapte, măcinate într-o pastă, combinate, apoi lăsate să fermenteze timp de aproximativ opt ore. Aluatul este copt pe o plită fierbinte pentru a forma o pâine subțire.

Dosa se consumă cu preparate sărate / Shutterstock

Focaccia, Italia

Focaccia este o veche pâine italiană al cărei nume provine din latinescul „vatră” sau „loc de coacere”. 

Foccacia poate avea diverse adaosuri de condimente, măsline sau roșii / Shutterstock

Există multe variante de focaccia în toată Italia, cele mai faimoase fiind din Liguria și Genova. În timp ce focaccia are multe texturi și arome diferite.

Uleiul de măsline se adaugă în general în aluat, ceea ce ajută să îi confere o crustă crocantă. În unele părți ale Italiei, focaccia este numită „pizza bianca”.  

Injera, Etiopia

Injera este o pâine spongioasă, asemănătoare clătitelor, comună în bucătăria etiopienă și somaleză. Se face în mod tradițional din teff, o cereală cu bob mic originară din regiune, dar poate fi preparată și din mei sau orz. 

Injera poate ține loc de farfurie și de tacâmuri / Shutterstock

După amestecarea făinii de teff cu apa, o cultură lichidă numită ersho începe procesul de fermentație. Injera este de obicei consumată cu supe, tocane sau salate.

Lavash, Armenia

Lavash este o pâine cu drojdie care se găsește în Turcia, Iran, Armenia și Azerbaidjan. Cel mai frecvent este coaptă într-un cuptor de lut, dar poate fi și făcută și pe plită, mai ales atunci când este făcut acasă. 

Lavash este o pâine recunoscută de UNESCO / Shutterstock

Se servește atât cu mâncăruri dulci, cât și sărate. Lavash a fost recunoscută de UNESCO drept „o expresie a culturii din Armenia”.  

Naan, India

În timp ce naanul este una dintre cele mai cunoscute pâini din India. Este coaptă în mod tradițional fie într-un cuptor tandoor, fie într-un cuptor tradițional de lut. Există multe variante de naan, inclusiv sortimente cu umplute.

Naan se consumă alături de curry / Shutterstock

Nan-e barbari, Iran

Nan-e barbari, numit uneori noon barbari, este o pâine persană groasă, cu drojdie, care conține adesea semințe de susan și/sau semințe de nigella. 

Nan-e barbari este o pâine destul de aerată / Shutterstock

Este bine rumenită, datorită adaosului de bicarbonat de sodiu.    

Pão de queijo, Brazilia

Pão de queijo înseamnă „pâine cu brânză” în portugheză. Baza este de făină de tapioca, ceea ce o face foarte crocantă la exterior și aerisită la interior. În Brazilia, sunt consumate la mic-dejun sau la gustare.

Pão de queijo este foarte pufoasă la interior / Shutterstock

Pâine de secara, Scandinavia

Fiecare țară scandinavă are propria sa versiune de pâine de secară, dar rugbrød-ul Danemarcei este poate cel mai faimos. Are o culoare destul de închisă, este umed și densă. 

Pâinea de secară este foarte populară în nordul Europei / Shutterstock

Roti, India

Roti este o pâine nedospită preparată din grâu dur. Se prepară individual prin rularea aluatului pe o suprafață plană. 

Roti este o pâine foarte subțire / Shutterstock

Poate fi coaptă la flacără și umflat sau doar pe grătar. O pâine similară este Paratha, care are o componentă de grăsime sau ghee și este prăjită pe grătar pentru a fi mai crocantă. 

Soda bread, Irlanda

Soda bread sau pâine cu bicarbonat de sodiu are versiuni pe tot globul, inclusiv din Scoția, Australia, Serbia și America de Nord. 

Soda bread poate avea diverse adaosuri / Shutterstock

Totuși, cea din Irlanda este cea mai cunoscută. Se prepară din lapte bătut amestecat cu bicarbonat de sodiu pentru a crea bule de gaz în loc de fermentația mai lentă pe bază de drojdie. 

Pâine cu maia, în toată lumea

Aluatul cu maia este folosit pentru a prepara mai multe tipuri de pâine. Procesul presupune folosirea de maia pentru a acționa ca agent de dospire.

Din aluatul cu maia se prepară o pâine densă și sățioasă / Shutterstock

Tortilla, Mexic

Tortilla sunt o pâine pe bază de făină de porumb și este baza bucătăriei mexicane. Totuși, există și sortimente pe bază de făină de grâu.

Tortilla este baza mai multor preparate mexicane / Shutterstock
Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Zucchini bread sau pâine cu dovlecel, gustarea pe care o vei adora
Zucchini bread sau pâine cu dovlecel, gustarea pe care o vei adora
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post