Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Rețeta de ciorbă de păstrăv cu legume face parte din rețetele tradiționale românești, ușoare și savuroase, ideale pentru iubitorii preparatelor cu pește. Această ciorbă combină gustul delicat al păstrăvului cu aromele proaspete ale legumelor, oferind un gust bogat și hrănitor.
Galerie foto
Păstrăvul este un pește de apă dulce foarte apreciat pentru carnea sa delicată și gustoasă, fiind des întâlnit în râurile și lacurile din regiunile montane, dar și în crescătorii. Este o sursă valoroasă de proteine și nutrienți, ceea ce îl face popular în diverse preparate culinare.
Păstrăvul este apreciat în bucătărie datorită texturii sale delicate și gustului fin, ușor dulceag. Se gătește în numeroase feluri: la grătar, la cuptor sau în tigaie, dar și sub formă de ciorbe si supe sau mâncăruri scăzute.
Ce este special la rețeta de ciorbă de păstrăv cu legume
Păstrăvul, ingredientul de bază din ciorbă este considerat un aliment sănătos, datorită conținutului său bogat în nutrienți.
Este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, necesare pentru creșterea și repararea țesuturilor. Conține acizi grași omega-3 benefici pentru sănătatea inimii, pentru reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.
Păstrăvul conține vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și imunitate. Mai conține și vitamine din complexul B (în special B12), necesare pentru metabolism și sănătatea sistemului nervos. De asemenea, oferă minerale precum fosfor, seleniu și potasiu. Iar legumele adăugate aduc un aport de gust și de sănătate, dar și de consistență și sățietate.
Descoperă și care sunt top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu ciorbă de păstrăv cu legume.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a aprinde aragazul pregătește ingredientele.
Curăță păstrăvul de solzi și măruntaie, spală-l bine sub jet de apă rece și taie-l în bucăți potrivite.
Opțional, poți fierbe separat capul și oasele pentru a face un stock de pește, pe care să-l folosești în ciorbă pentru un plus de aromă. După ce a fiert, strecoară zeama și folosește-o la ciorbă.
Ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras se toacă mărunt sau se dau pe răzătoare.
Cartofii și dovlecelul se taie cuburi, iar roșiile se decojesc și se toacă fin sau se dau pe răzătoare.
Cum prepari ciorba din păstrăv cu legume
Într-o oală mare, încinge uleiul și călește ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul, tocate mărunt. Călește-le pentru câteva minute, până devin ușor moi și aromate.
Adaugă aproximativ 2 litri de apă (sau stock-ul de pește, dacă ai pregătit) și adu la fierbere.
Când apa începe să fiarbă, adaugă cartofii și dovlecelul și lasă-le să fiarbă 10-15 minute, până când încep să se înmoaie.
După aceea, adaugă roșiile și lasă ciorba să fiarbă încă 5 minute.
Adaugă bucățile de păstrăv și lasă-le să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 10 minute, până când peștele este gătit bine, dar fără să se destrame.
Cum acrești delicioasa ciorbă de păstrăv cu legume
După ce păstrăvul este gătit, adaugă zeama de lămâie sau borșul pentru a acri ciorba, după gust. Mai fierbe ciorba pentru 2-3 clocote, timp în care o condimentezi cu sare și piper după gust
După ce ai stins focul, adaugă leușteanul și pătrunjelul tocate mărunt pentru a oferi ciorbei prospețime și arome intense.
Ciorba de păstrăv se servește caldă, alături de o felie de pâine de casă sau mămăligă. Poți adăuga și ardei iute pentru un plus de savoare.
Dacă vrei ca ciorba să aibă un gust mai intens de pește, poți adăuga și alte specii de pește, cum ar fi biban sau caras, împreună cu păstrăvul.
Descoperă și o rețetă de plachie de pește, simplă și delicioasă.