Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Rețeta de ciorbă de păstrăv cu legume face parte din rețetele tradiționale românești, ușoare și savuroase, ideale pentru iubitorii preparatelor cu pește. Această ciorbă combină gustul delicat al păstrăvului cu aromele proaspete ale legumelor, oferind un gust bogat și hrănitor.

Maria Udrea
Publicat: 14 septembrie 2024, 03:58

Galerie foto

Ciorba de păstrăv se servește caldă, alături de o felie de pâine de casă sau mămăligă / Shutterstock

Păstrăvul este un pește de apă dulce foarte apreciat pentru carnea sa delicată și gustoasă, fiind des întâlnit în râurile și lacurile din regiunile montane, dar și în crescătorii. Este o sursă valoroasă de proteine și nutrienți, ceea ce îl face popular în diverse preparate culinare.

Păstrăvul este apreciat în bucătărie datorită texturii sale delicate și gustului fin, ușor dulceag. Se gătește în numeroase feluri: la grătar, la cuptor sau în tigaie, dar și sub formă de ciorbe si supe sau mâncăruri scăzute.

Citește și

Ce este special la rețeta de ciorbă de păstrăv cu legume

Păstrăvul, ingredientul de bază din ciorbă este considerat un aliment sănătos, datorită conținutului său bogat în nutrienți.

Este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, necesare pentru creșterea și repararea țesuturilor. Conține acizi grași omega-3 benefici pentru sănătatea inimii, pentru reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.

Păstrăvul conține vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și imunitate. Mai conține și vitamine din complexul B (în special B12), necesare pentru metabolism și sănătatea sistemului nervos. De asemenea, oferă minerale precum fosfor, seleniu și potasiu. Iar legumele adăugate aduc un aport de gust și de sănătate, dar și de consistență și sățietate.

Descoperă și care sunt top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu ciorbă de păstrăv cu legume.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a aprinde aragazul pregătește ingredientele.

Curăță păstrăvul de solzi și măruntaie, spală-l bine sub jet de apă rece și taie-l în bucăți potrivite.

Opțional, poți fierbe separat capul și oasele pentru a face un stock de pește, pe care să-l folosești în ciorbă pentru un plus de aromă. După ce a fiert, strecoară zeama și folosește-o la ciorbă.

Ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras se toacă mărunt sau se dau pe răzătoare.

Cartofii și dovlecelul se taie cuburi, iar roșiile se decojesc și se toacă fin sau se dau pe răzătoare.

Cum prepari ciorba din păstrăv cu legume

Într-o oală mare, încinge uleiul și călește ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul, tocate mărunt. Călește-le pentru câteva minute, până devin ușor moi și aromate.

Adaugă aproximativ 2 litri de apă (sau stock-ul de pește, dacă ai pregătit) și adu la fierbere.

Când apa începe să fiarbă, adaugă cartofii și dovlecelul și lasă-le să fiarbă 10-15 minute, până când încep să se înmoaie.

După aceea, adaugă roșiile și lasă ciorba să fiarbă încă 5 minute.

Adaugă bucățile de păstrăv și lasă-le să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 10 minute, până când peștele este gătit bine, dar fără să se destrame.

Cum acrești delicioasa ciorbă de păstrăv cu legume

După ce păstrăvul este gătit, adaugă zeama de lămâie sau borșul pentru a acri ciorba, după gust. Mai fierbe ciorba pentru 2-3 clocote, timp în care o condimentezi cu sare și piper după gust

După ce ai stins focul, adaugă leușteanul și pătrunjelul tocate mărunt pentru a oferi ciorbei prospețime și arome intense.

Ciorba de păstrăv se servește caldă, alături de o felie de pâine de casă sau mămăligă. Poți adăuga și ardei iute pentru un plus de savoare.

Dacă vrei ca ciorba să aibă un gust mai intens de pește, poți adăuga și alte specii de pește, cum ar fi biban sau caras, împreună cu păstrăvul.

Descoperă și o rețetă de plachie de pește, simplă și delicioasă.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
Ciorbă de roșii ca la bunica. Rețetă cu gust de copilărie
Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Ciorbă de burtă. Rețeta clasică pe care o poți face și acasă
Ciorbă de burtă. Rețeta clasică pe care o poți face și acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare