Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară
Una dintre cele mai interesante rețete de cozonac, pe care o poți prepara și tu de sărbători, este cea de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară. Chiar dacă modul de preparare al acestui cozonac necesită o tehnică mai complexă, merită tot efortul și timpul alocat.
Cozonacul însiropat, pe lângă gustul și aroma deosebită, are și o textură interesantă și un aspect spectaculos. Aluatul pentru acest tip de cozonac se prepară în mod clasic, dar se dospește la rece, în mai multe etape. Tehnica de împletire a aluatului, după umplere, este mai deosebită. Iar după coacere, cozonacul se siropează fierbinte și se împachetează în folie, apoi se lasă la hidratat până a doua zi.
Denumirea populară a acestui cozonac este aceea de ”cozonac îmbătat”. Un astfel de cozonac va fi, cu siguranță, desertul vedetă de pe mesele sărbătorilor de iarnă. Iar o rețetă asemănătoare pe care o mai poți încerca este cea de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Este ușor asemănătoare cu rețeta de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Pașii necesari pentru prepararea unui astfel de cozonac sunt următorii: amestecarea ingredientelor pentru aluat și frământarea acestuia, dospirea aluatului la rece, umplerea și modelarea aluatului, dospirea aluatului umplut, coacerea cozonacului și însiroparea după coacere.
Cum prepari aluatul pentru cozonac însiropat cu vinars
Prima dată vei pregăti maiaua de drojdie, ca și pentru rețeta clasică de cozonac. Într-un bol, amestecă drojdia cu 10 gr de zahăr, 20 gr de făină și 30 gr de lapte cald. Aceste cantități le folosești din cantitățile totale ale listei de ingrediente. Omogenizează bine maiaua de drojdie și las-o la activat pentru 10-15 minute.
Pentru a pregăti aluatul de cozonac, taie untul în 6 cuburi și lasă-l la temperatura camerei. În bolul mixerului adaugă oul întreg și cele 2 gălbenușuri, zahărul, coaja de lămâie și cea de portocală. Toarnă peste aceste ingrediente cantitatea de vinars. Pornește mixerul și amestecă ingredientele până când obții o compoziție spumoasă.
Peste aceasta adaugă maiaua, făina și laptele rece. Amestecă energic toate aceste ingrediente până când obții un aluat omogen. Acum este momentul să adaugi sarea și câte un cub de unt, în timp ce amesteci energic până când cubul de unt este bine încorporat în aluat. Continui cu al doilea cub de unt și tot așa până când adaugi toate cele 6 cuburi. Nu adăuga alt cub de unt până când nu este bine încorporat în aluat cel adăugat anterior.
Mai frământă aluatul timp de 5-6 minute, apoi împachetează-l în folie alimentară. Pune-l la frigider pentru 2 ore, timp în care își va dubla volumul.
Pentru a pregăti umplutura cozonacului, macină nuca foarte fin și amestec-o cu zahărul, pudra de scorțișoară, pudra de cacao și ouăle. Adaugă vinars pentru a potrivi textura și un praf de sare pentru accentuarea gustului.
După scurgerea timpului de dospire a aluatului, scoate-l de la frigider și împarte-l în două părți egale. Formează două bile din aluat, împachetează-le separat în folie de prospețime și pune-le din nou la frigider pentru 3 ore.
Cum formezi și coci cozonacul
Pentru a forma și coace cozonac însiropat cu vinars, unge masa de lucru cu puțin ulei și întinde fiecare bilă de aluat în câte o foaie dreptunghiulară. Împarte compoziția de umplut în două părți și întinde-le uniform peste foile de aluat. Lasă câte 4 cm de aluat liber, de jur împrejurul foilor. Apoi rulează foile de aluat cu umplutura în interior.
Pune rulourile obținute în congelator pentru 15 minute. Pregătește forma de cozonac pe care o ungi cu ulei sau unt topit. Așază hârtie de copt în tavă.
Scoate rulourile din congelator și secționează-le pe jumătate, transversal. Așază-le în cruce pe masa de lucru, apoi împletește-le și pune împletitura în tava de copt. Pune o folie alimentară peste tavă și introdu tava în frigider pentru 8 ore.
Pentru a coace cozonacul, mai întâi, pune în cuptor, la baza acestuia, un vas cu apă fierbinte. Scoate cozonacul din frigider, înlătură folia alimentară și pune-l în cuptor. Așază-l pe raftul de deasupra vasului cu apă fierbinte și lasă-l acolo timp de 30 minute. După acest interval de timp, scoate oala cu apă, dar și tava cu cozonac. Încălzește cuptorul la 160 de grade Celsius, pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 45-50 de minute.
Pentru a prepara siropul cu vinars, pune la fiert, într-un ibric, apa cu zahărul. Amestecă până când se dizolvă zahărul. Lasă siropul să se răcorească timp de 5 minute și adaugă în el vinarsul și vanilia. Acoperă ibricul și lasă-l așa până se răcește siropul.
După coacerea cozonacului, lasă-l să se tempereze 5 minute, apoi toarnă siropul rece peste el. Acoperă deliciosul cozonac însiropat cu vinars cu folie de prospețime și lasă-l la rece până a doua zi. A doua zi te va surprinde textura aluatului hidratat de la siropul aromat, iar gustul cozonacului va fi absolut delicios.
Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, dar și idei adunate de la bucătarii iscusiți.