Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Una dintre cele mai interesante rețete de cozonac, pe care o poți prepara și tu de sărbători, este cea de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară. Chiar dacă modul de preparare al acestui cozonac necesită o tehnică mai complexă, merită tot efortul și timpul alocat.

Maria Udrea
Publicat: 18 decembrie 2023, 09:00

Galerie foto

După însiropare, cozonacul se lasă la rece pentru hidratare / Shutterstock

Cozonacul însiropat, pe lângă gustul și aroma deosebită, are și o textură interesantă și un aspect spectaculos. Aluatul pentru acest tip de cozonac se prepară în mod clasic, dar se dospește la rece, în mai multe etape. Tehnica de împletire a aluatului, după umplere, este mai deosebită. Iar după coacere, cozonacul se siropează fierbinte și se împachetează în folie, apoi se lasă la hidratat până a doua zi.

Citește și

Denumirea populară a acestui cozonac este aceea de ”cozonac îmbătat”. Un astfel de cozonac va fi, cu siguranță, desertul vedetă de pe mesele sărbătorilor de iarnă. Iar o rețetă asemănătoare pe care o mai poți încerca este cea de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Este ușor asemănătoare cu rețeta de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Pașii necesari pentru prepararea unui astfel de cozonac sunt următorii: amestecarea ingredientelor pentru aluat și frământarea acestuia, dospirea aluatului la rece, umplerea și modelarea aluatului, dospirea aluatului umplut, coacerea cozonacului și însiroparea după coacere.

Cum prepari aluatul pentru cozonac însiropat cu vinars

Prima dată vei pregăti maiaua de drojdie, ca și pentru rețeta clasică de cozonac. Într-un bol, amestecă drojdia cu 10 gr de zahăr, 20 gr de făină și 30 gr de lapte cald. Aceste cantități le folosești din cantitățile totale ale listei de ingrediente. Omogenizează bine maiaua de drojdie și las-o la activat pentru 10-15 minute.

Pentru a pregăti aluatul de cozonac, taie untul în 6 cuburi și lasă-l la temperatura camerei. În bolul mixerului adaugă oul întreg și cele 2 gălbenușuri, zahărul, coaja de lămâie și cea de portocală. Toarnă peste aceste ingrediente cantitatea de vinars. Pornește mixerul și amestecă ingredientele până când obții o compoziție spumoasă.

Peste aceasta adaugă maiaua, făina și laptele rece. Amestecă energic toate aceste ingrediente până când obții un aluat omogen. Acum este momentul să adaugi sarea și câte un cub de unt, în timp ce amesteci energic până când cubul de unt este bine încorporat în aluat. Continui cu al doilea cub de unt și tot așa până când adaugi toate cele 6 cuburi.  Nu adăuga alt cub de unt până când nu este bine încorporat în aluat cel adăugat anterior.

Mai frământă aluatul timp de 5-6 minute, apoi împachetează-l în folie alimentară. Pune-l la frigider pentru 2 ore, timp în care își va dubla volumul.

Pentru a pregăti umplutura cozonacului, macină nuca foarte fin și amestec-o cu zahărul, pudra de scorțișoară, pudra de cacao și ouăle. Adaugă vinars pentru a potrivi textura și un praf de sare pentru accentuarea gustului.

După scurgerea timpului de dospire a aluatului, scoate-l de la frigider și împarte-l în două părți egale. Formează două bile din aluat, împachetează-le separat în folie de prospețime și pune-le din nou la frigider pentru 3 ore.

Cum formezi și coci cozonacul

Pentru a forma și coace cozonac însiropat cu vinars, unge masa de lucru cu puțin ulei și întinde fiecare bilă de aluat în câte o foaie dreptunghiulară. Împarte compoziția de umplut în două părți și întinde-le uniform peste foile de aluat. Lasă câte 4 cm de aluat liber, de jur împrejurul foilor. Apoi rulează foile de aluat cu umplutura în interior.

Pune rulourile obținute în congelator pentru 15 minute. Pregătește forma de cozonac pe care o ungi cu ulei sau unt topit. Așază hârtie de copt în tavă.

Scoate rulourile din congelator și secționează-le pe jumătate, transversal. Așază-le în cruce pe masa de lucru, apoi împletește-le și pune împletitura în tava de copt. Pune o folie alimentară peste tavă și introdu tava în frigider pentru 8 ore.

Pentru a coace cozonacul, mai întâi, pune în cuptor, la baza acestuia, un vas cu apă fierbinte. Scoate cozonacul din frigider, înlătură folia alimentară și pune-l în cuptor. Așază-l pe raftul de deasupra vasului cu apă fierbinte și lasă-l acolo timp de 30 minute. După acest interval de timp, scoate oala cu apă, dar și tava cu cozonac. Încălzește cuptorul la 160 de grade Celsius, pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 45-50 de minute.

Pentru a prepara siropul cu vinars, pune la fiert, într-un ibric, apa cu zahărul. Amestecă până când se dizolvă zahărul. Lasă siropul să se răcorească timp de 5 minute și adaugă în el vinarsul și vanilia. Acoperă ibricul și lasă-l așa până se răcește siropul.

După coacerea cozonacului, lasă-l să se tempereze 5 minute, apoi toarnă siropul rece peste el. Acoperă deliciosul cozonac însiropat cu vinars cu folie de prospețime și lasă-l la rece până a doua zi.  A doua zi te va surprinde textura aluatului hidratat de la siropul aromat, iar gustul cozonacului va fi absolut delicios.

Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, dar și idei adunate de la bucătarii iscusiți.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă