Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
Rețeta de cozonac Potica sau Povitica este inspirată din bucătăriile slovenă și croată. Este rețeta unui cozonac cu multe straturi și cu umplutură bogată de nuci cu cacao și aromată cu scorțișoară.
Denumirea de Potica provine din Slovenia, iar Povitica din Croația. Cozonacul nu este complex, se prepară destul de ușor, însă aluatul necesită mai mult timp de dospire față de cozonacul clasic. Se lasă mai mult timp la dospit, atât după frământare cât și după formarea cozonacului. Umplutura se prepară dintr-un amestec de nuci cu cacao și multe arome. Printre acestea se regăsește vanilia și scorțișoara.
Cozonacul este mai special, în primul rând prin aspectul spiralat, dar și prin gustul aromat al umpluturii. După frământare și dospire, aluatul de cozonac se unge cu umplutura și se modelează sub forma literei S. Astfel va avea un aspect spectaculos în secțiune.
Descoperă și o rețetă de cozonac împletit cu mac și stafide, copt în formă de coroniță. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pas cu pas pentru cozonac Potica sau Povitica.
Ingrediente
Mod de preparare
Ca pentru oricare alt aluat de cozonac și pentru cozonacul Potica se aduc toate ingredientele la temperatura camerei, înainte de a începe amestecarea lor. Mai întâi vei trece făina prin sită în bolul mixerului și pregătești maiaua de drojdie.
Cum prepari aluatul pentru cozonac Potica sau Povitica
Încălzește 100 ml din lapte și dizolvă în el drojdia uscată împreună cu o lingură de zahăr. Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acest amestec acolo. Acoperă bolul și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte timp de 8-10 minute.
Apoi încălzește și restul de lapte și adaugă zahărul în el. Amestecă până la dizolvarea zahărului. În alt bol amestecă ouăle cu sarea, doar până la omogenizare.
Apoi adaugă ouăle peste maiaua de drojdie și începe să torni puțin câte puțin din laptele cald, în timp ce amesteci ingredientele cu ajutorul mixerului.
Frământă aluatul până când se dezlipește de pe pereții bolului și de pe cârligul de amestecare. Apoi încorporează în aluat și untul moale, tăiat în cuburi.
Așază o folie de prospețime peste bol și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul.
Cum prepari compoziția pentru umplutură
Fierbe laptele adăugând în el sarea, zahărul și jumătate din cantitatea de unt. Amestecă până când ingredientele solide sunt dizolvate. Macină nuca, dar nu foarte fin și pune-o într-un bol. Adaugă esența, scorțișoara, pudra de cacao și o parte din untul moale.
Toarnă peste aceste ingrediente lichidul fierbinte și omogenizează bine compoziția.
Lasă compoziția de nuci să se răcească bine, apoi încorporează în ea un ou întreg.
Cum formezi și coci cozonac Potica sau Povitica
Din aluatul dospit vor rezulta doi cozonaci copți în tăvi clasice. Împarte aluatul în două părți egale.
Unge blatul de lucru cu ulei și întinde pe el prima parte de aluat, într-o foaie dreptunghiulară, ușor subțire. peste foaie întinde jumătate din compoziția de nuci. Rulează foaia și modelează ruloul sub forma literei S.
Pune-l în tava acoperită cu hârtie de copt. Procedează în același mod și cu a doua parte de aluat. Acoperă tăvile cu folie de prospețime și lasă cozonacii la dospit până când își dublează volumul.
Pentru a-i coace, mai întâi încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cozonacii cu ou bătut și introdu-i în cuptor. Coace-i la 180 grade Celsius pentru 15 minute. Apoi setează temperatura la 160 de grade Celsius și mai coace-i pentru 30-40 de minute.
După coacere, în mod clasic, deliciosul cozonac Potica sau Povitica se decorează cu zahăr pudră.
Una dintre cele mai interesante rețete de cozonac, pe care o poți prepara și tu de sărbători, este rețeta de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară.