Cum se curăță tocătorul de plastic pentru a distruge toate bacteriile periculoase
Menținerea curată a tocătoarelor din bucătărie este esențială pentru a preveni contaminarea încrucișată între diferite alimente. Dacă bacteriile dăunătoare rămân pe tocător, se pot răspândi putând chiar să te îmbolnăvească. Iată cum se curăță tocătorul de plastic pentru a te feri de toate pericolele. Sfaturi simple de la specialiștii în curățenie.
Probabil ai și tu în bucătărie unul sau mai multe tocătoare de plastic pe care le folosești pentru a toca legume, pentru a felia brânzeturi sau mezeluri sau pentru a porționa carnea înainte de a o găti.
Fiecare dintre acestea pot conține bacterii care se pot răspândi dacă nu cureți temeinic tocătorul după fiecare utilizare. Este sigura metodă prin care poți evita contaminarea încrucișată. Din când în când este nevoie și de o curățare mai profundă pentru a te asigura că nu se răspândesc în toată bucătăria.
Cum se curăță tocătorul de plastic
După fiecare utilizare, tocătorul din plastic trebuie spălat cu apă caldă și săpun de vase. Ai grijă să cureți întreaga suprafață, insistând asupra zonelor unde s-ar putea ascunde alimente sau bacterii. Apoi, clătește-l bine și lasă-l să se usuce. Pentru o igienizare suplimentară, îl poți spăla și la mașina de spălat vase dacă una.
Chiar dacă tocătorul tău are o suprafață netedă și neporoase, prin utilizare constantă se vor zgâria și uza. În acele mici crăpături se pot ascunde bacterii, așa că o curățare profundă este esențială.
Poți face acest lucru punând puțin clor în apa în care îl speli, potrivit TheDailyMeal.com. La 4 l de apă sunt suficiente 2 lingurițe de clor. Apoi, poți fie să folosești un burete pentru a șterge placa de tăiat cu amestecul rezultat, fie să lași tocătorul lichid timp de aproximativ două minute.
Ambele metode îl vor igieniza și vor ucide orice bacterie persistentă. După aceea trebuie să clătești foarte bine tocătorul și să îl lași să se usuce.
Descoperă și lista de legume pe care nu ar trbui să le cureți de coajă. Iată ce spun specialiștii.
Cum cureți petele încăpățânate de pe tocătorul de plastic
Atunci când folosești un tocător de plastic pentru o perioadă mai lungă de timp este inevitabil să nu se păteze de la alimentele tăiate pe el. Dacă nu vrei să îl arunci există soluții pentru a elimina petele.
Există două metode care funcționează foarte de bine atât pentru îndepărtarea petelor, cât și a mirosurilor. Prima variantă este să amesteci peroxid de hidrogen și bicarbonat de sodiu cu săpun de vase până când obții o pastă. Apoi o întinzi pe placa de tăiat din plastic și o lași peste noapte. După aceea, o clătești cu apă rece și o lași să se usuce.
Pentru a doua metodă ai nevoie și de oțet alb și puțină sare. Tocătorul de plastic trebuie mai întâi înmuiat cu oțet alb sau peroxid de hidrogen și lăsat câteva minute.
Apoi, îl speli cu săpun de vase și apă caldă. Cât timp este încă umed, prepară o pastă din sare și bicarbonat de sodiu cu puțină apă. Freacă tocătorul cu aceasta și vei vedea cum petele dispar în scurt timp..
Nu trebuie să cureți în profunzime tocătorul de plastic după fiecare utilizare, însă fă-ți timp măcar o dată pe săptămână pentru una dintre aceste proceduri. Nu doar că îi prelungești durata de viață, dar vei distruge toate bacteriile cu potențial periculos și vei proteja sănătatea familiei tale.