De ce se strică fructele și legumele, deși le ții la frigider

Fără coacere

Ți s-a întâmplat să ai legume în frigider pe care le-ai cumpărat de doar câteva zile și să constați, când a-i vrut să le mănânci, că sunt moi sau au urme de mucegai? Îți dezvăluim în acest articol de ce se strică fructele și legumele, chiar dacă le ții la rece, în frigider.

Cristina Catană
Publicat: 22 septembrie 2022, 06:11
Modul în care depozitezi fructele și legumele influențează foarte puțin durata de viață a acestora / Shutterstock

Multe dintre legume pot rezista până la o săptămână la frigider, fără să sufere schimbări legate de textură, gust sau consistență. Uneori însă se întâmplă să se strice înainte de termen, iar acesta este si cazul fructelor. Motivele sunt explicate de specialiști.

Motivele pentru fructele și legumele se strică

Una dintre situațiile care duc la apariția unei pojghițe lipicioase pe fructe și legume nu are legătură cu modul în care le depozitezi, potrivit TheTakeOut.com. De vină sunt schimbările bruște de temperatură.

De exemplu, dacă se anunță o furtună puternică ce poate pune în pericol recolta, iar fructele sau legumele sunt aproape de maturitate, agricultorii le vor culege pentru a salva cât de mult se poate din ele. Mai ales vara, șansele ca a doua zi după cules să fie temperaturi foarte ridicate sunt destul de mari. Alternanța rapidă de vreme rece și caldă sau de umiditate crescută și scăzută afectează recoltele din întreaga lume.

Atunci când plouă foarte mult, roșiile, dovleceii, castraveții și pepenii absorb mai multă apă decât au nevoie. Acest lucru înseamnă că se vor strica mult mai repede.

O altă problemă este faptul că în întreaga lume transporturile sunt îngreunate din cauza mai multor situații apărute. Fructele și legumele sunt nevoite să petreacă mai mult timp între ferme și magazinele în care urmează să fie vândute. Acest timp suplimentar, petrecut pe drum, se traduce printr-o durată mai scurtă de viață la tine în frigider.

Citește și

Sfaturi pentru a te bucura de fructe și legume proaspete mai mult timp

Este frustrant să mergi la magazin, să-ți alegi fructele și legumele preferate, dar să le iei acasă doar pentru a descoperi că se deteriorează o zi sau două mai târziu. Unde mai pui că, de cele mai multe ori, nici nu ai ocazia să le savurezi pe toate pentru că se strică înainte de vreme. Descoperă câteva sfaturi despre cum poți „prelungi viața” alimetelor preferate. 

Asigură-te că legumele și fructele sunt perfect uscate

În perioada pandemiei, probabil că și tu ai spălat mult mai insistent fructele și legumele, înainte de a le pune la frigider. Totuși acest lucru nu a făcut decât să scurteze perioada în care acestea au rămas proaspete. Recomandarea generală este ca atât fructele, cât și legumele, să fie spălate doar în momentul în care urmează să fie consumate.

Dacă totuși vrei să le speli imediat ce vii cu ele de la magazin sau de la piață, asigură-te că le ștergi foarte bine de apă înainte de a le pune la frigider. De exemplu, castraveții se pot strica în decurs de o zi sau două doar din cauza condensului.

Fie că depozitezi legumele pe blatul din bucătărie, în frigider sau într-o cutie de carton, trebuie să te asiguri că sunt perfect uscate. Umiditatea face foarte mult rău fructelor și legumelor, indiferent de cât de proaspete sunt.

Consumă imediat fructele și legumele coapte

Dacă ai cumpărat fructe și legume coapte, este important să le consumi cât de poate de repede. Vara se vor strica într-un timp mai scurt chiar dacă ai aerul condiționat pornit și în bucătărie.

Dacă nu poți face acest lucru, pune-le la congelator. Le vei putea consuma după o perioadă mai lungă de timp. Își vor păstra toate vitaminele și nutrienții, așa că nu te teme că nu vei obține aceleași beneficii pentru sănătate.

Transformă în compost fructele și legumele care nu le poți consuma

Dacă ai posibilitatea, transformă în compost fructele, legumele sau verdețurile pe care nu le mai poți salva. Îți vor fi de ajutor în grădină și vei ajuta și mediul pentru că nu vei mai folosi îngrășăminte chimice.

Citește și
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Te-ar mai putea interesa și
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 mai, 06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20 de lei kilogramul
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20 de lei kilogramul
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la 51 de ani. Imagini rare
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la 51 de ani. Imagini rare
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
fresh

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul

5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul

Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare

Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică