De ce se strică fructele și legumele, deși le ții la frigider
Ți s-a întâmplat să ai legume în frigider pe care le-ai cumpărat de doar câteva zile și să constați, când a-i vrut să le mănânci, că sunt moi sau au urme de mucegai? Îți dezvăluim în acest articol de ce se strică fructele și legumele, chiar dacă le ții la rece, în frigider.
Multe dintre legume pot rezista până la o săptămână la frigider, fără să sufere schimbări legate de textură, gust sau consistență. Uneori însă se întâmplă să se strice înainte de termen, iar acesta este si cazul fructelor. Motivele sunt explicate de specialiști.
Motivele pentru fructele și legumele se strică
Una dintre situațiile care duc la apariția unei pojghițe lipicioase pe fructe și legume nu are legătură cu modul în care le depozitezi, potrivit TheTakeOut.com. De vină sunt schimbările bruște de temperatură.
De exemplu, dacă se anunță o furtună puternică ce poate pune în pericol recolta, iar fructele sau legumele sunt aproape de maturitate, agricultorii le vor culege pentru a salva cât de mult se poate din ele. Mai ales vara, șansele ca a doua zi după cules să fie temperaturi foarte ridicate sunt destul de mari. Alternanța rapidă de vreme rece și caldă sau de umiditate crescută și scăzută afectează recoltele din întreaga lume.
Atunci când plouă foarte mult, roșiile, dovleceii, castraveții și pepenii absorb mai multă apă decât au nevoie. Acest lucru înseamnă că se vor strica mult mai repede.
O altă problemă este faptul că în întreaga lume transporturile sunt îngreunate din cauza mai multor situații apărute. Fructele și legumele sunt nevoite să petreacă mai mult timp între ferme și magazinele în care urmează să fie vândute. Acest timp suplimentar, petrecut pe drum, se traduce printr-o durată mai scurtă de viață la tine în frigider.
Sfaturi pentru a te bucura de fructe și legume proaspete mai mult timp
Este frustrant să mergi la magazin, să-ți alegi fructele și legumele preferate, dar să le iei acasă doar pentru a descoperi că se deteriorează o zi sau două mai târziu. Unde mai pui că, de cele mai multe ori, nici nu ai ocazia să le savurezi pe toate pentru că se strică înainte de vreme. Descoperă câteva sfaturi despre cum poți „prelungi viața” alimetelor preferate.
Asigură-te că legumele și fructele sunt perfect uscate
În perioada pandemiei, probabil că și tu ai spălat mult mai insistent fructele și legumele, înainte de a le pune la frigider. Totuși acest lucru nu a făcut decât să scurteze perioada în care acestea au rămas proaspete. Recomandarea generală este ca atât fructele, cât și legumele, să fie spălate doar în momentul în care urmează să fie consumate.
Dacă totuși vrei să le speli imediat ce vii cu ele de la magazin sau de la piață, asigură-te că le ștergi foarte bine de apă înainte de a le pune la frigider. De exemplu, castraveții se pot strica în decurs de o zi sau două doar din cauza condensului.
Fie că depozitezi legumele pe blatul din bucătărie, în frigider sau într-o cutie de carton, trebuie să te asiguri că sunt perfect uscate. Umiditatea face foarte mult rău fructelor și legumelor, indiferent de cât de proaspete sunt.
Consumă imediat fructele și legumele coapte
Dacă ai cumpărat fructe și legume coapte, este important să le consumi cât de poate de repede. Vara se vor strica într-un timp mai scurt chiar dacă ai aerul condiționat pornit și în bucătărie.
Dacă nu poți face acest lucru, pune-le la congelator. Le vei putea consuma după o perioadă mai lungă de timp. Își vor păstra toate vitaminele și nutrienții, așa că nu te teme că nu vei obține aceleași beneficii pentru sănătate.
Transformă în compost fructele și legumele care nu le poți consuma
Dacă ai posibilitatea, transformă în compost fructele, legumele sau verdețurile pe care nu le mai poți salva. Îți vor fi de ajutor în grădină și vei ajuta și mediul pentru că nu vei mai folosi îngrășăminte chimice.