Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Rețeta de dulceață de prune cu nuci este ideală pentru deliciul din sezonul rece, aducând o notă de toamnă în fiecare linguriță. Preparată în acest mod, dulceața poate fi savurată pe pâine prăjită, în clătite sau chiar ca umplutură pentru prăjituri.

Maria Udrea
Publicat: 5 septembrie 2024, 06:17

Galerie foto

Dulceața de prune este mai gustoasă și mai consistentă datorită nucilor adăugate / Shutterstock

Această rețetă combină dulceața naturală a prunelor cu textura crocantă a nucilor, rezultând un desert sofisticat și delicios. Miezul de nuci se poate adăuga întreg, secționat în jumătăți, sferturi sau tocat în bucăți mai mici. De asemeni, prunele se pot folosi întregi, dacă se reușește scoaterea sâmburelui. Însă merg folosite și secționate în jumătăți sau tocate în cuburi. În varianta cu prune întregi, în locul sâmburilor se adaugă miez de nucă.

Citește și

Rețeta nu este complexă, însă necesită mai mult timp pentru pregătirea prunelor și nucilor. Poți folosi prunele preferate, cu condiția să nu fie foarte coapte. cele mai recomandate prune pentru dulceață sunt cele cu forma lunguiață și culoare mai închisă. Sunt mai aromate și au textura mai fermă.

Tot din prune mai poți prepara pentru sezonul rece și rețeta de marmeladă de prune. Este tot un fel de gem, dar mai rafinat și mai dens. Dar până atunci prepară și tu rețeta de dulceață de prune cu nuci, pe care o vei descoperi detaliată pas cu pas mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea prunelor, urmate de pregătirea nucilor.

Spală bine prunele și șterge-le, apoi îndepărtează sâmburii fie folosind o agrafă, fie secționând prunele în jumătăți.  Poți tăia prunele și  în sferturi, în funcție de mărimea lor.

Pune prunele într-o cratiță mare și adăugăm zahărul peste ele. Amestecă-le și lasă-le la rece timp de 2-3 ore sau peste noapte la rece, pentru a se forma sirop. Între timp, sparge nucile și curăță-le.

Cum prepari dulceață de prune cu nuci

După ce s-a dizolvat tot zahărul și s-a format sirop, așază cratița pe foc mic și lasă prunele să fiarbă. Amestecă din când în când cu o spatulă pentru a nu se lipi dulceața de pereții cratiței.

Când prunele încep să se înmoaie adaugă sucul de lămâie. Poți adăuga și coaja rasă de lămâie dacă dorești dulceața mai aromată. Sucul de lămâie va ajuta la intensificarea culorii dulceții și va echilibra gustul dulce al acesteia. Tot pentru un plus de aromă, mai poți adăuga și un baton de scorțișoară sau câteva cuișoare, în timpul fierberii dulceții. Le vei îndepărta după fierbere,  înainte de turna dulceața în borcane.

În momentul când dulceața începe să devină consistentă adaugă miezul de nucă tocat mai grosier.

Mai fierbe dulceața la foc de intensitate mică pentru 10-12 minute sau până când ajunge la consistența dorită. Verifică consistența turnând câteva picături din sirop pe o farfurie rece. Dacă acestea nu se împrăștie și rămân ca niște perle, dulceața este gata.

Între timp, sterilizează borcanele împreună cu capacele din dotare.

Pune delicioasa dulceață de prune cu nuci fierbinte în borcanele, de asemeni fierbinți. Umple-le până la filetul acestora, apoi închide bine borcanele cu capace sterilizate. Etichetează-le frumos și transferă-le pe raftul din cămară.

Tot acum este momentul să încerci și rețeta de magiun de prune, tradițională din bucătăria românească.

Citește și
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Dulceață de prune. Rețetă veche, de la bunica
Dulceață de prune. Rețetă veche, de la bunica
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:45
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
05:01
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
17 septembrie, 07:57
Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci
17 septembrie, 05:28
Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi
16 septembrie, 06:51
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă
16 septembrie, 06:13
Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă
15 septembrie, 06:07
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
15 septembrie, 04:05
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...

Parteneri

Sos de merișoare pentru friptură, aromat și colorat
Sos de merișoare pentru friptură, aromat și colorat
Pensionarii ar putea fi scutiţi de cheltuieli de mii de lei. Proiect de lege depus în Parlament
Pensionarii ar putea fi scutiţi de cheltuieli de mii de lei. Proiect de lege depus în Parlament
Cum a ajuns Irinel Columbeanu falit și uitat într-un azil. Pe ce şi-a cheltuit toată averea: „Nu pe femei și cluburi!”
Cum a ajuns Irinel Columbeanu falit și uitat într-un azil. Pe ce şi-a cheltuit toată averea: „Nu pe femei și cluburi!”
Eliza și Cosmin Natanticu, tatuaje pereche. Ce semnificație profundă au tatuajele lor
Eliza și Cosmin Natanticu, tatuaje pereche. Ce semnificație profundă au tatuajele lor
Müjde Uzman din Suleyman Magnificul vorbește despre starea sa de sănătate pentru prima oară. Ce probleme are de înfruntat vedeta
Müjde Uzman din Suleyman Magnificul vorbește despre starea sa de sănătate pentru prima oară. Ce probleme are de înfruntat vedeta
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a întâmplat chiar înainte de implozie
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a întâmplat chiar înainte de implozie
Gogonele pane. Rețetă pentru gustări delicioase
Gogonele pane. Rețetă pentru gustări delicioase
Operația de polipi la copii: realizare și recomandări pentru părinți
Operația de polipi la copii: realizare și recomandări pentru părinți
Jungkook de la BTS a susținut grupul de fete New Jeans în disputa lor cu HYBE. Cântărețul a postat un mesaj controversat pe Instagram
Jungkook de la BTS a susținut grupul de fete New Jeans în disputa lor cu HYBE. Cântărețul a postat un mesaj controversat pe Instagram
Fructe care pot întări sistemul imunitar. Pot avea efecte benefice asupra imunității
Fructe care pot întări sistemul imunitar. Pot avea efecte benefice asupra imunității
fresh

Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci

Ghebe cu usturoi la tigaie. Una dintre cele mai gustoase rețete cu ciuperci

Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

Pastă de zahăr. Cum faci un decor fin și elegant pentru deserturi

Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios

Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios

Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor

Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor