Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Rețeta de dulceață de prune cu nuci este ideală pentru deliciul din sezonul rece, aducând o notă de toamnă în fiecare linguriță. Preparată în acest mod, dulceața poate fi savurată pe pâine prăjită, în clătite sau chiar ca umplutură pentru prăjituri.

Maria Udrea
Publicat: 5 septembrie 2024, 06:17

Galerie foto

Dulceața de prune este mai gustoasă și mai consistentă datorită nucilor adăugate / Shutterstock

Această rețetă combină dulceața naturală a prunelor cu textura crocantă a nucilor, rezultând un desert sofisticat și delicios. Miezul de nuci se poate adăuga întreg, secționat în jumătăți, sferturi sau tocat în bucăți mai mici. De asemeni, prunele se pot folosi întregi, dacă se reușește scoaterea sâmburelui. Însă merg folosite și secționate în jumătăți sau tocate în cuburi. În varianta cu prune întregi, în locul sâmburilor se adaugă miez de nucă.

Citește și

Rețeta nu este complexă, însă necesită mai mult timp pentru pregătirea prunelor și nucilor. Poți folosi prunele preferate, cu condiția să nu fie foarte coapte. cele mai recomandate prune pentru dulceață sunt cele cu forma lunguiață și culoare mai închisă. Sunt mai aromate și au textura mai fermă.

Tot din prune mai poți prepara pentru sezonul rece și rețeta de marmeladă de prune. Este tot un fel de gem, dar mai rafinat și mai dens. Dar până atunci prepară și tu rețeta de dulceață de prune cu nuci, pe care o vei descoperi detaliată pas cu pas mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea prunelor, urmate de pregătirea nucilor.

Spală bine prunele și șterge-le, apoi îndepărtează sâmburii fie folosind o agrafă, fie secționând prunele în jumătăți.  Poți tăia prunele și  în sferturi, în funcție de mărimea lor.

Pune prunele într-o cratiță mare și adăugăm zahărul peste ele. Amestecă-le și lasă-le la rece timp de 2-3 ore sau peste noapte la rece, pentru a se forma sirop. Între timp, sparge nucile și curăță-le.

Cum prepari dulceață de prune cu nuci

După ce s-a dizolvat tot zahărul și s-a format sirop, așază cratița pe foc mic și lasă prunele să fiarbă. Amestecă din când în când cu o spatulă pentru a nu se lipi dulceața de pereții cratiței.

Când prunele încep să se înmoaie adaugă sucul de lămâie. Poți adăuga și coaja rasă de lămâie dacă dorești dulceața mai aromată. Sucul de lămâie va ajuta la intensificarea culorii dulceții și va echilibra gustul dulce al acesteia. Tot pentru un plus de aromă, mai poți adăuga și un baton de scorțișoară sau câteva cuișoare, în timpul fierberii dulceții. Le vei îndepărta după fierbere,  înainte de turna dulceața în borcane.

În momentul când dulceața începe să devină consistentă adaugă miezul de nucă tocat mai grosier.

Mai fierbe dulceața la foc de intensitate mică pentru 10-12 minute sau până când ajunge la consistența dorită. Verifică consistența turnând câteva picături din sirop pe o farfurie rece. Dacă acestea nu se împrăștie și rămân ca niște perle, dulceața este gata.

Între timp, sterilizează borcanele împreună cu capacele din dotare.

Pune delicioasa dulceață de prune cu nuci fierbinte în borcanele, de asemeni fierbinți. Umple-le până la filetul acestora, apoi închide bine borcanele cu capace sterilizate. Etichetează-le frumos și transferă-le pe raftul din cămară.

Tot acum este momentul să încerci și rețeta de magiun de prune, tradițională din bucătăria românească.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de struguri negri, ideală pentru a conserva aroma toamnei
Dulceață de struguri negri, ideală pentru a conserva aroma toamnei
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
Dulceață de gogonele. Un mod interesant de a conserva aroma gogonelelor
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare