Galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă
Din categoria tartelor sărate avem pentru voi o rețetă de galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă, perfectă pentru gustări delicioase. Este o rețetă inspirată din bucătăria franceză, bucătărie recunoscută pentru diversitatea unor astfel de rețete.
Tartele sărate sunt foarte populare, atât ca și gustări, cât și pe un platou cu aperitive festive. Sunt și foarte versatile, lăsându-ți posibilitatea de a crea diferite combinații de ingrediente pentru umpluturi. Poți opta pentru combinații de legume cu brânzeturi sau cu preparate din carne. Le poți prepara atât simple, din doar câteva ingrediente, cât și complexe.
Printre cele mai des întâlnite tarte sărate sunt cele cu roșii și brânză. Sunt specifice verii, dar le poți prepara în orice anotimp. Pe lângă roșii și brânză mai poți adăuga diferite ierburi aromatice și condimente.
Aluatul pentru tartele sărate se prepară în același mod ca și pentru tartele dulci. Este un aluat fraged pe bază de unt rece. Iar când ai mai mult timp la dispoziție pentru petrecut în bucătărie, poți prepara aluatul foietaj. Descoperă aici și rețeta pentru aluat foietaj, preparat în casă. Iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului care necesită frământare și dospire, înainte de a fi modelat în forma de copt. Amestecă cele două tipuri de făină cu sarea. Adaugă iaurtul și uleiul și frământă aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Adaugă și puțină apă rece pentru a potrivi consistența aluatului.
Acoperă aluatul pentru tartă cu un ștergar și lasă-l la dospit până când pregătești celelalte ingrediente.
Pașii necesari pentru a forma și coace galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă
Clătește dovlecelul cu apă rece, șterge-l bine și secționează-l în felii rotunde. Așază feliile de dovlecel pe un platou și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat timp de 10-15 minute. Apoi le tamponezi cu prosoape de hârtie pentru a absorbi lichidul format.
Secționează și roșiile tot în felii rotunde.
Înainte de a forma tarta, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Întinde aluatul de tartă cu sucitorul de aluaturi pe masa de lucru într-o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 28 cm. Transferă-l într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Așază peste aluat feliile rotunde de roșii și de dovlecel, concentric și alternativ, începând de la centru.
Lasă marginile aluatului libere de aproximativ 3 cm. Apoi adună marginile aluatului peste legume și formează din loc în loc pliuri din aluat. Peste legume adaugă bucăți de brânză și crenguțe de cimbru, mărunțite. Amestecă bine un ou și unge cu el marginile aluatului de tartă.
Introdu tava în cuptorul încălzit și coace delicioasa tartă franțuzească pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius. Las-o să se răcească, apoi o poți porționa.
Poți servi tarta simplă sau glazurată cu un sos delicios de roșii. Îți oferim în acest scop și o rețetă de sos de roșii concentrat și aromat.