Gogoși de post la cuptor. Rețeta dietetică
Nu se poate să nu îți placă să mănânci câteva gogoși pufoase la desert. Gogoșile pudrate cu zahăr sau glazurate cu ciocolată sunt perfecte ori de câte ori ai poftă de ceva bun. Dacă îți este dor de gustul copilăriei, atunci te invităm să încerci rețeta de gogoși de post la cuptor.
Poți face gogoși de post oricând pentru că sunt delicioase și foarte parfumate. Sunt la fel de bune ca cele ”de dulce”, poate doar mai aromate datorită laptelui de cocos. În plus, poți pune coajă răzuită de portocală, chiar și de lămâie, dacă îți place. Indiferent ce ai alege vor fi un desert apreciat de întreaga familie.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin încălzirea laptelui. Drojdia se freacă cu zahărul, 4 linguri de zahăr călduț și 2-3 linguri de făină. Se pregătește aluatul: se pune laptele la încălzit și se cerne făina. Se lasă până începe să facă spumă, aproximativ 10 minute.
Apoi, se pun deasupra restul de lapte, făina, coaja de portocală răzuită, esența de portocală și sarea. Se frământă până ce toate ingredientele se omogenizează. După aceea, se pune uleiul puțin câte puțin și se mai frământă până aluatul va fi puțin lipicios. Se lasă la dospit timp de o oră.
După dospire aluatul se întinde pe o suprafață înfăinată astfel încât să aibă o grosime de aproximativ de 0,5 cm. Se porționează cu gura unui pahar mai mare și unul mai mic și se mai lasă la crescut încă jumătate de oră.
Apoi, gogoșile se pun într-o tavă de cuptor cu hârtie de copt și se coc. Se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 de minute. Se scot și se pudrează cu zahăr pudră, după gust.
Se lasă să se răcească apoi se lasă se se răcească 15 minute. Încearcă și rețeta de langoși simpli. Este delicioasă pentru perioada sărbătorilor de iarnă.
Trucuri pe care să le aplici când faci gogoși la cumptor
Pentru a face gogoși de post cu drojdie uscată trebuie să folosești făină universală pe care ar fi bine să o cerni cel puțin o dată înainte.
Laptele de cocos îl vei găsi la conservă în majoritatea supermarketurilor, în general, în raionul de produse internaționale. Atunci când îl alegi este bine să verifici lista de ingrediente pentru a cumpăra lapte de cocos neîndulcit, fără aditivi alimentari.
În cazul în care în zona în care locuiești nu se găsește atunci îl poți comanda din magazinele online. Pentru perioada de după post am decis să-ți oferim și rețeta de gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura.
Pentru glazura de ciocolată a gogoșilor poți aplica niște trucuri simple. Începe prin a pune ciocolata într-un vas termorezistent deasupra unei oale cu apă.
Acesta o să se topească, iar tu o să ai glazura mult visată. În ciocolata rezultată trece partea de sus a gogoșilor. Dacă vrei să rămână tot de post alege o ciocolată vegană și smântână vegetală.
Metode pentru a scădea numărul de calorii al gogoșilor
Dacă vrei ca gogoșile de post la cuptor să aibă un număr și mai mic de calorii poți să înlocui zahărul brun cu stevia pudră sau cu un alt îndulcitor.
Înainte de a-l adăuga în aluat citește pe etichetă pentru a vedea care este raportul dintre el și zahăr.
De asemenea, poți renunța la zahărul pudră. În schimb poți presăra deasupra nucă de cocos mărunțită fin. Poți folosi și făină integrală numai că nu vor ieși la fel de pufoase ca cele cu făină albă.