Gogoși pufoase cu unt în aluat. Desert simplu și delicios
Dacă îți plac gogoșile, dar dorești să testezi mai multe rețete de aluaturi pentru acestea, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși pufoase cu unt în aluat. Este o rețetă inspirată din bucătăria germană.
Gogoșile sunt deliciile culinare de nerefuzat. Reprezintă pentru mulți dintre noi desertul copilăriei. Rețetele de gogoși nu sunt complicate, dar necesită puțină răbdare, pentru dospirea aluatului. Aluatul pentru gogoși se poate prepara în mai multe moduri.
Există rețete de aluaturi foarte simple, care nu necesită decât apă, făină și drojdie. Acestea sunt ideale de preparat în zilele de post. Aluaturile se mai pot prepara și cu lapte, ouă și ulei sau unt, precum aluaturile de cozonac. Pe lângă aceste ingrediente se mai adaugă și aromele preferate: vanilie, rom, coajă de citrice, etc. Aluaturile pentru gogoși nu necesită mult zahăr, pentru gogoșile vor fi decorate din belșug cu zahăr pudră.
Pe lângă rețetele clasice de gogoși, există și rețete mai complexe în care gogoșile sunt umplute cu diferite creme, gem de fructe sau sosuri. Un astfel de exemplu îl puteți descoperi la rețeta de bomboloni, din bucătăria italiană. Este o rețetă absolut delicioasă de gogoși umplute cu cremă de vanilie. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru a prepara și tu gogoși pufoase cu unt în aluat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor necesare preparării aluatului de gogoși. Ia un bol mai mare și trece făina prin sită în el. Pune deoparte 50 de grame de făină, pentru a o folosi la frământarea aluatului. În făina din bol creează un loc adânc. Amestecă într-un pahar sau un bol mai mic drojdia cu zahărul și 2-3 linguri de lapte cald. Adaugă acest amestec în locul adânc din făină. Acoperă bolul cu o folie și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte timp de 10-12 minute.
Cum prepari aluatul pentru gogoși pufoase cu unt în aluat
În timp ce drojdia se dezvoltă în bolul cu făină, topește untul în laptele încălzit. Lasă-l să se tempereze ușor. Amestecă într-un bol ouăle cu zahărul și aromele până când zahărul se dizolvă. Adaugă laptele cu untul topit, omogenizează bine amestecul de ingrediente și adaugă-l în bolul cu făină și drojdie.
Amestecă bine toate ingredientele până când rezultă un aluat compact. Adaugă și sarea în timp ce frămânți aluatul, dar și cele 50 de gran=me de făină, dacă aluatul nu are consistența potrivită.
Aluatul trebuie să aibă textura moale, dar să fie nelipicios. Mai frământă-l timp de 10 minute, apoi acoperă bolul și lasă-l să se dospească timp de o oră, la temperatura camerei.
Cum formezi și coci gogoșile
Când aluatul s-a dospit suficient și și-a dublat volumul pune-l pe masa presărată cu făină. Întinde-l cu sucitorul de aluaturi într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Cu un pahar cu diametrul mai mic sau cu un decupator metalic decupează gogoși pufoase cu unt în aluat. Acoperă-le cu un ștergar curat și mai lasă-le la dospit timp de 30 de minute.
Apoi le prăjești pe ambele părți în ulei încins și le scoți pe prosoape de hârtie.
Le decorezi cu zahăr pudră, din belșug și le savurezi fie calde, fie reci.
Pentru atunci când pofta de gogoși este mare, dar nu mai ai timp și răbdare pentru dospirea aliatului, îți recomandăm rețeta de gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura.