Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Fără coacere

Ketchupul, muștarul, wasabi, sosul barbeque sau maioneza sunt sosuri care completează gustul preparatelor tale preparate. Același rol o au și condimentele care sunt folosite în bucătărie de sute de ani. Folosite corect pot fi o binecuvântare, dar dacă le utilizezi greșit poți să strici mâncarea. Descoperă și tu o listă cu greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente. Iată la ce conluzii au ajuns specialiștii

Cristina Catană
Publicat: 16 decembrie 2023, 06:00
Unele sosuri și condimente trebuie folosite cu măsură, altele cu curaj / Shutterstock

Sosurile și condimentele au fost întotdeauna un element de bază în gastronomia mondială. Aduc arome, culoare, dar și de texturi noi. De cele mai multe ori eviți să folosești anumite produse pentru că nu știi cum.

Alteori se întâmplă să faci amestecuri care poate sunt nepotrivite. Iată care sunt greșelile pe care le poți face atunci când folosești sosuri și condimente, potrivit Mashed.com.

Citește și

Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Maioneza, ketchupul sau muștarul nu lipsesc din aproape nicio casă. Totuși, există mult mai multe poate și mai gustoase. Este timpul să încerci niște sosuri și condimente interesante, mai exotice. Tajín este uimitor, în timp ce yuzu kosho japonez adaugă și o explozie proaspătă de citrice.

Gochujang este un condiment picant fabulos coreean, în timp ce nam jim gai este un sos thailandez dulce cu ardei iute care este foarte potrivit cu pui prăjit. Muștarul de merișoare este acru și puțin iute, ceea ce îl face ideal pentru o masă cu mezeluri.

Nu încerci condimente din alte țări

Ketchup-ul și muștarul se găsesc în orice parte a lumii, dar există multe alte sosuri pe tot globul în diferite bucătării care așteaptă să fie descoperite.

În Spania, sosul de usturoi aioli este servit cu pâine și măsline înainte de masă pentru a crește pofta de mâncare. De asemenea, acompaniază perfect tapas precum calamari și crochete.

Italienii au gremolata clasică cu ierburi, usturoi și lămâie care se potrivește cu ossobuco, paste și pâine.

Nu-ți faci acasă condimentele și sosurile

Sosurile cumpărate din magazin conțin adesea aditivi alimentari, conservanți, zahăr sau alte ingrediente care nu sunt potrivite.

Din fericire, poți să îți faci acasă atât amestecul de condimente, cât și sosurile preferate. Nu doar că vor fi mult mai curate, dar le vei putea personaliza după propriul gust. Poți pune sare în ce cantitate dorești, poți să le faci mai picante sau sau mai dulci.

Nu respecți regulile de igienă când faci sosuri acasă

Dacă pregătești un sos pe care să îl consumi imediat nu prea ai cum să greșești. Totuși, dacă vrei să faci cantități mai mari de sosuri pe care să le consumi peste o perioadă mai lungă de timp, trebuie să ții cont de mai multe reguli de igienă.

Borcanele în care urmează să păstrezi sosurile trebuie să fie bine spălate și sterilizate în cuptorul încins la 100°C timp de 15 minute. Apoi, borcanele cu sos trebuie sterilizate prin fierbere timp de 15 minute și depozitate în locuri întunecate și răcoroase.

Nu folosești condimente și sosuri în rețete

Sosurile sunt folosite de cele mai multe ori alături de preparatul final, însă ele pot fi utilizate și în timpul procesului de gătire.

Ele pot să îmbunătățească felurile de mâncare, să dea mai mult gust și o textură mai plăcută. Ketchupul, de exemplu, poate fi folosit alături de pasta de tomate atunci când faci o tocăniță, iar sosul de soia este foarte bun atunci când prepari feluri de mâncare de inspirație asiatică.

Nu folosești condimente gourmet

Dacă vrei să pregătești o cină decadentă sau la un fel de mâncare gourmet adăugarea unui condiment exotic, a unui strop de ulei de trufe sau a unei linguri de chutney picant poate rafineze preparatele.

Condimentele făcute cu ingrediente speciale pot transforma un fel de mâncare, transformându-l în ceva memorabil. Poți folosi în loc de sarea obișnuită sare de mare Maldon sau sarea roz de Himalaya, în loc de banalul oțet oțet balsamic făcut cu curmale, în locul condimentelor convenționale să pui unele produse în agricultura ecologică.

Nu cauți variante noi ale sosurilor clasice

Ketchup, maioneză sau muștar găsești oriunde și nu este o greșeală să le folosești. Totuși, pentru a sparge rutina din bucătărie poți să folosești și alte variante în locul celor clasice. Fie că au condimente adăugate sau că sunt mai dulci sau mai picante, poți să le dai o șansă.

Combini condimentele și sosurile cu preparatele greșite

Dacă îți place să inovezi în bucătărie cu siguranță ai făcut destul de multe combinații mai puțin reușite până acum.

Adevărul este că nu dacă nu experimentezi nici nu ai cum înveți, așa că nu este chiar o greșeală foarte mare dacă faci combinații la întâmplare.

Totuși, încearcă să prepari cantități mici de mâncare pentru ca în cazul în care lucrurile nu merg bine să nu fie risipa prea mare.

Folosești prea multă maioneză

Maioneza de casă este atât de bună încât ai putea fi tentată să o folosești prea mult. Poate fi un sos delicios, dar nu ar trebui să fie aroma principală a niciunui fel de mâncare. Adaug-o la sandvișul tău preferat cu puțină salată, pune-o lângă o porție de cartofi prăjiți, dar nu este cazul să o pui chiar în orice preparat, oricât de mult ți-ar plăcea.

Maioneza are un conținut relativ ridicat de zahăr, grăsimi și calorii, așa că este de evitat folosirea ei excesivă.

În plus, datorită conținutului mare de grăsimi va copleși cu totul preparatul. Dacă totuși ai adăugat prea multă maioneză la o salată de cartofi sau la alte ingrediente poți să repari lucrurile adăugând puțină zeamă de lămâie sau alte ingrediente care au o textură mai crocantă pentru a echilibra textura maionezei.

Nu te informezi cu privire la valorile nutriționale ale sosurilor și condimentelor

Oricât de gustoase ar fi unele sosuri au un conținut ridicat de sare, grăsimi sau zahăr. În funcție de stilul tău de viață și de afecțiunile pe care le ai acestea s-ar putea să îți provoace probleme de sănătate.

Dacă alegi să cumperi sosurile din magazin este necesar să citești cu atenție atât lista de ingrediente, cât și eticheta nutrițională pentru a opta pentru cea mai echilibrată variantă.

Folosești tot timpul condimente

Uneori este mai bine să mănânci mâncarea așa cum îți este adusă, mai ales dacă iei masa la restaurant. Este posibil ca prin adaosurile pe care vrei să le faci să îi strici gustul pe care bucătarul a vrut să i-l dea.

Dacă un bucătar se gândește mult la o anumită combinație de arome și ingrediente, poți înțelege dacă nu vrea să riște ca preparatul să fie stricat de un client care adaugă o jumătate de sticlă de ketchup.

Nu servești condimentele în mod apetisant

Să vezi niște sticle imense de ketchup, borcane de muștar și de maioneză pe masă nu este tocmai încântător. Poți alege în schimb să le pui în recipiente mai mici, cu o linguriță alături pentru a da cinei un aspect mai rafinat.

Pui prea multă sare

Adăugarea unei cantități prea mari de sare în mâncare este una dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le poți face în ceea ce privește condimentarea.

Sarea nu ar trebui să aromeze alimentele la fel de mult, ci doar să potențeze gusturile. În plus, prea mult sodiu în alimentație poate să ducă la probleme de sănătate a sistemului cardiovascular.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente recomandă ca un adult să nu consume zilnic mai mult de o linguriță de sare.

Nu depozitezi corect condimentele

Orice condiment sau sos ai avea, după deschidere trebuie să ții cont de recomandările pe care producătorul le-a făcut. Unele produse trebuie ținute la rece, altele trebuie consumate într-o perioadă limitată de timp.

În felul acesta, își vor păstra caracteristicile organoleptice și vor fi și sigure de consum. Condimentele uscate păstrate în condiții improprii sau expirate nu vor mai avea nicio aromă.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros