Melcișori cu scorțișoară. Rețetă de desert savuros, de post
Pentru porția de desert din zilele de post sau pentru gustarea dulce din pauza de masă de la birou, poți prepara rețeta de melcișori cu scorțișoară. Se prepară ușor, din ingrediente simple și mereu la îndemână.
Aroma de scorțișoară este unică și înnobilează gustul aluaturilor sau al cremelor în care este adăugată. Orice desert cu aromă de scorțișoară te poartă într-o simfonie a plăcerii, dar îți oferă și un plus de energie. Scorțișoara este unul dintre cele mai populare condimente, ce nu ar trebui să lipsească din nicio bucătărie. Asta nu doar pentru aroma inconfundabilă, ci și pentru proprietățile pe care le are asupra sănătății organismului.
Scorțișoara are proprietăți prebiotice care ajuta la restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin. Dar pe lângă sănătatea sistemului digestiv, prebioticele ajută și sistemul imunitar. Iar cel mai important beneficiu al consumului de scorțișoară este acela că, reglează cantitatea de glucoză serică, ajutând în prevenirea diabetului.
Dintre deserturile în care poți folosi scorțișoară, cele cu mere sunt foarte populare, dar și biscuiții și fursecurile pentru masa de Crăciun. Descoperă și o rețetă de turtă dulce la tavă, perfectă pentru masa de Crăciun. Iar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de melcișori cu scorțișoară.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu verificarea listei de ingrediente și aducerea pe masa de lucru a acestora. Lasă-le la temperatura camerei pentru aproximativ 15-20 de minute. Este important ca ingredientele pentru un aluat reușit să nu fie foarte reci în momentul amestecării aluatului. Cu cât sunt mai încălzite, cu atât aluatul se va forma mai rapid.
Cum prepari aluatul pentru melcișori cu scorțișoară
În bolul de frământare amestecă făina trecută prin sită, împreună cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și pudra de scorțișoară. Adaugă și un praf de sare, dar și zahărul brun. Apoi începe să torni treptat uleiul și apa minerală, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Mai adăugă puțină făină, dacă aluatul este lipicios sau puțină apă, în cazul în care este foarte ferm. După frământare, acoperă aluatul cu folie de prospețime și pune-l la rece pentru 30 de minute.
După scurgerea acestui interval de timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește tava de copt.
Pentru a forma melcișorii, mai întâi presară făină pe masa de lucru și așază aluatul peste făină. Întinde aluatul într-o foaie subțire, cu ajutorul sucitorului de aluaturi.
Pune într-un bol, uleiul și amestecă-l cu o linguriță de făină. Împrăștie uniform acest amestec pe toată suprafața aluatului întins. În alt vas, amestecă pudra de scorțișoară cu zahărul brun. Presără amestecul obținut peste foaia de aluat. Apoi, rulează aluatul, pe lungime.
Porționează ruloul obținut în rondele cu grosimea de aproximativ 1-1,5 cm.
Așază rondelele în tava pregătită, unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt. Introdu tava în cuptor și coace delicioșii melcișori cu scorțișoară pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius.
După răcire poți presăra zahăr pudră peste ei sau îi poți lăsa simpli. Există și zahăr pudră cu aromă de scorțișoară pe care îl poți folose la decorat.
Din aceeași categorie de deserturi, mai poți prepara și rețeta de rulouri cu stafide și scorțișoară.