Pâine de casă albă și pufoasă. Rețetă de pâine preparată cu lapte

Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dacă obișnuiești să prepari pâine în casă și dorești să testezi diferite aluaturi, trece pe listă și rețeta de pâine de casă albă și pufoasă. Este o rețetă de pâine preparată cu lapte. Este ideală pentru micul dejun sau pentru sandvișurile savurate în pauza de masă de la birou.

Maria Udrea
Publicat: 31 ianuarie 2024, 08:00

Galerie foto

Pâinea este delicioasă și caldă, dar pentru a o felia perfect, se lasă să se răcească complet / Shutterstock

Pâinea preparată în casă este foarte apreciată în bucătăria românească. Există o mulțime de rețete simple și ușor de preparat. De asemenea, ingredientele sunt simple, puține și foarte accesibile. Nu ai nevoie decât de făină, apă, sare și drojdie, pentru a prepara cea mai simplă rețetă de pâine. Dacă dorești ca pâinea să aibă un gust mai delicios și un aspect mai plăcut, mai poți adăuga puțin ulei sau unt. Aceste ingrediente oferă pâinii o textură mai densă și mai consistentă.

Citește și

Dacă îți dorești o pâine pufoasă precum cozonacul, poți adăuga 1-2 ouă și lapte. Dar poți prepara pâinea și cu adaos de semințe sau cereale, pentru un gust deosebit și un plus de sănătate.

Descoperă aici și o rețetă simplă și ușoară de franzelă de casă. Iar în continuare îți oferim rețeta pentru pâine de casă albă și pufoasă, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Chiar dacă ai nevoie de puține ingrediente pentru a prepara aluatul de pâine, este bine să le aduci de la început pe masa de lucru. În special, făina necesită un timp de relaxare la temperatura camerei, pentru reușita unui aluat perfect. Trece făina prin sită în bolul de frământare și las-o la temperatura camerei pentru cel puțin o oră.

Cum prepari aluatul pentru pâine de casă albă și pufoasă

După scurgerea timpului de relaxare  a făinii la temperatura camerei poți pregăti și celelalte ingrediente. Încălzește laptele ușor, fără a-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Amestecă drojdia sfărâmată cu zahărul, până când acestea se lichefiază. Adaugă aproximativ 50 ml de lapte cald și o linguriță de făină. Omogenizează bine compoziția și lasă drojdia să se activeze până când se creează mici bule de aer la suprafața ei.

La mijlocul făinii din bol formează un loc adânc și pune acolo drojdia activată. Toarnă puțin câte puțin din laptele cald peste drojdie și începe să o amesteci cu făina din bol. Adaugă treptat și din ulei, iar înainte de a termina laptele și uleiul, presară și sarea. Frământă  aluatul pentru pâine până când devine compact și nelipicios.

Acoperă bolul cu o folie alimentară și lasă aluatul la dospit, la temperatura camerei, pentru aproximativ o oră.

Cum modelezi și coci pâinea de casă

Așază hârtie de copt într-o tavă mare pentru pâine. Este indicat să ungi hârtia de copt cu puțin ulei, pentru a se desprinde frumos de pe pâine, după coacere.

Presară făină pe masa de lucru și scoate aluatul din bol, după ce s-a scurs timpul de dospire. Frământă-l puțin pe masa de lucru, apoi dă formă ovală aluatului și pune-l în tava de copt. Aluatul se poate modela după propria inspirație. Se poate lăsa simplu sau se poate împleti. Acoperă forma de copt cu folia de prospețime și mai lasă aluatul de pâine să se dospească în tavă timp de 40-50 de minute. Înainte de a pune pâinea la copt, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească.

Poți unge aluatul cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte înainte de a-l introduce în cuptor.

Pune tava în cuptor și coace delicioasa pâine de casă albă și pufoasă pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. Setează temperatura la 180 de grade Celsius și  mai coace pâinea până când se rumenește frumos deasupra.

După ce scoți pâinea din cuptor, unge-o fierbinte și cu puțină apă, pentru un aspect mai lucios. Lasă pâinea să se răcească, apoi o poți porționa frumos pentru sandvișuri.

Pentru data următoare când mai dorești să prepari pâine de casă, îți recomandăm să încerci rețeta de pâine cu cartofi. Este o rețetă inspirată din bucătăria ardelenească, foarte apreciată și peste hotare.

Citește și
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
18 județe intră sub cod galben de ploi și vijelii. Zonele vizate de instabilitate atmosferică
18 județe intră sub cod galben de ploi și vijelii. Zonele vizate de instabilitate atmosferică
Sacrificiul suprem pe care îl face Leonard Doroftei pentru bani: „Am avut nevoie de o schimbare!”
Sacrificiul suprem pe care îl face Leonard Doroftei pentru bani: „Am avut nevoie de o schimbare!”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver