Plăcintă dobrogeană cu brânză sărată. Rețetă tradițională

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dacă nu ai încercat până acum rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată, o poți face acum, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim mai jos.

Maria Udrea
Publicat: 7 octombrie 2023, 06:00

Galerie foto

Plăcinta dobrogeană este delicioasă atât caldă cât și rece / Shutterstock

Plăcinta dobrogeană este una dintre cele mai populare plăcinte tradiționale românești. Se prepară din foi subțiri de plăcintă umplute cu brânză. Poate fi preparată atât în varianta sărată cât și în cea dulce. Pentru această rețetă România a câștigat recunoașterea europeană cu IGP.

Citește și

Ingredientele din care se prepară tradiționala plăcintă sunt dintre cele mai comune și sunt ușor de găsit în orice magazin alimentar. Este vorba despre telemea de oaie sau de vacă, opțional brânză proaspătă de vaci, ouă, iaurt, ulei și făină. Nu se adaugă arome sau mirodenii și nici zahăr. Tehnica preparării este destul de simplă. Se prepară un aluat clasic pentru foi subțiri de plăcintă. Foile se umplu cu brânză și se așază în tavă. Metoda de umplere e și ea simplă: se fac foi de plăcintă, se pune o umplutură, se împachetează, se pun în tavă, apoi se toarnă deasupra un amestec de ouă și iaurt sau smântână.

Combinația ingredientelor de la final face ca această plăcintă să fie mai specială decât o plăcintă clasică. Descoperă în continuare lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta tradițională de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a prepara plăcinta dobrogeană, mai întâi vei pregăti aluatul pentru foile subțiri de plăcintă. Acesta este foarte simplu de preparat, dar necesită mai multă atenție la întinderea foilor să iasă cât mai subțiri.

Cum prepari aluatul pentru plăcintă dobrogeană cu brânză sărată

Trece făina prin sită într-un bol încăpător, apoi adaugă sarea și amestecă-le bine.

Pune apa, uleiul și oțetul într-un vas, pe foc și încălzește ușor amestecul de lichide, fără a ajunge la punctul de fierbere.

Toarnă treptat amestecul de lichide cald, în vasul cu făină, în timp ce amesteci energic cu o spatulă sau cu telul. Amestecă până când făina absoarbe tot lichidul. Apoi frământă aluatul format, pentru 10-15 minute, așa încât să devină compact și elastic. Aluatul nu va avea o textură foarte fermă, va fi ușor moale, dar nelipicios.

Modelează aluatul sub formă de bilă și așază-l pe un platou. Acoperă-l cu un bol de sticlă, dar introdu muchia unei furculițe sub bol, pentru a lăsa umiditatea care se formează să se evapore. Lasă aluatul la relaxat la temperatura camerei timp de  o oră.

Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparată în casă.

Cum modelezi foile subțiri și formezi plăcinta

Scoate aluatul de sub bolul de sticlă și împarte-l în patru părți egale. Întinde fiecare parte de aluat cu ajutorul sucitorului, într-o foaie cât mai subțire. După ce le-ai întins pe toate, unge-le cu unt moale și așază-le una peste alta. Peste ultima foaie nu mai adăuga unt.

Amestecă într-un bol cele două tipuri de brânzeturi cu 3 ouă și 3 linguri de smântână.

Întinde compoziția obținută peste pachetul de foi, apoi rulează strâns. Modelează ruloul format sub formă de spirală și așază spirala într-o tavă rotundă. Înțeapă plăcinta cu o furculiță din loc în loc.

Amestecă în bolul în care ai pregătit brânzeturile 3 ouă cu un praf de sare și restul de smântână. Întinde acest amestec deasupra plăcintei cu brânză.

Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă dobrogeană cu brânză sărată pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit, în prealabil.

Las-o să se răcească în tavă, apoi o poți porționa și savura cu poftă.

Tot din categoria deserturilor tradiționale, pe care le preparau bunicile în copilărie, mai poți încerca și rețeta de brânzoaice sau poale-n brâu moldovenești..

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Cele trei mari gafe făcute de candidaţi la dezbaterea prezidenţială şi cât îl va costa pe Ciolacu scandalul Nordis - analist
Cele trei mari gafe făcute de candidaţi la dezbaterea prezidenţială şi cât îl va costa pe Ciolacu scandalul Nordis - analist
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii