Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Pentru că vara cele mai adorate deserturi sunt pe bază de fructe, avem pentru tine o rețetă de prăjitură cu multe fructe și cremă de vanilie, denumită ”Prăjitura Vis de vară”. Te va cuceri atât prin gustul deosebit și explozia de arome, cât și prin aspectul cu contrast spectaculos de culori.
Poți adapta rețeta prăjiturii după propriul gust și după imaginație. Te poți juca în voie cu fructele multicolore, așezându-le ca un curcubeu sau ca un mozaic. Crema de vanilie o poți înlocui cu cremă de lămâie sau cu cremă de mascarpone. În orice variantă o vei prepara, prăjitura va ieși absolut delicioasă și cuceritoare.
Rețetele de prăjituri cu fructe sunt foarte versatile. Poți face o mulțime de combinații între blaturi, creme și fructe. Cel mai popular și cel mai simplu este blatul de pandișpan. Însă merg bine și blaturile cu cacao sau cu ciocolată. Tot cu fructe poți prepara și plăcinte, tarte, prăjituri sau torturi, dar și deserturi la pahar. Chiar și în rețetele de Tiramisu se pot include fructele.
Descoperă și o rețetă de desert la pahar cu iaurt și afine, fără coacere. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru prăjitura Vis de vară.
Ingrediente
Mod de preparare
Dacă te întrebi de ce blatul de pandișpan conține 2 albușuri în plus, față de rețeta clasică, aceste albușuri rămân în urma folosirii gălbenușurilor la cremă. Poți opta pentru a le exclude și a le folosi la alte preparate sau a le congela pentru mai târziu.
Cum prepari blatul de pandișpan
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi pregătește tava în care așezi hârtie de copt. Poți folosi o tavă pătrată cu dimensiunile aproximative de 25/25 cm sau una dreptunghiulară de 20/30 cm.
Pentru prepararea compoziției de pandișpan, mai întâi separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă și cele două albușuri separate de la cremă, apoi presară sare peste ele. Mixează bine albușurile până când devin spumoase și cristaline. Adaugă puțin câte puțin din zahăr, mixând intens pentru a obține o bezea foarte fermă.
Încorporează unul câte unul gălbenușurile în bezeaua de albușuri, amestecând cu o spatulă și folosind mișcări circulare, de jos în sus, pentru a îngloba cât mai mult aer în ea. Apoi, încorporează câte puțin din făina trecută prin sită, folosind aceeași tehnică de amestecare.
Întinde compoziția de pandișpan în tava pregătită și uniformizează-i suprafața. Coace blatul de pandișpan timp de 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius sau până când trece testul scobitorii.
Cum prepari crema pentru prăjitura Vis de vară
Pune cele două gălbenușuri într-o crăticioară și adaugă peste ele un praf de sare și zahărul. Amestecă-le până când granulele de zahăr nu se mai simt. Apoi adaugă făina, laptele și vanilia și omogenizează compoziția. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și fierbe crema de vanilie amestecând continuu până când capătă textură de budincă.
După stingerea focului adaugă vanilia și omogenizează. Pune o folie de prospețime peste cremă, la contact cu aceasta și las-o să se răcească. Iar după răcirea completă, încorporează în cremă untul moale, folosind mixerul.
Întinde crema de vanilie peste blatul de pandișpan răcit, iar peste aceasta adaugă fructele, așezându-le frumos în funcție de culori. Într-un ibric amestecă apa cu zahărul. Încălzește ușor lichidul și adaugă gelatina( tort gelee). Amestecă pentru diluarea acesteia. Vei obține un jeleu transparent pe care îl întinzi imediat peste fructe. Acesta va oferi un aspect lucios fructelor și le va lipi de cremă.
Descoperă și o rețetă de prăjitură cu brânză și fructe de pădure.