Pui pe sticlă, la cuptor. Cea mai ușoară rețetă pentru un prânz în familie
Când vrei un prânz special, un pui pe sticlă, la cuptor, este tot ce ai nevoie. Chiar dacă are nevoie de timp destul de mult pentru a se face în cuptor, pregătirea durează maximum 10 minute. Se poate servi alături de legume coapte, dar și cu alte garnituri delicioase.
Puiul pe sticlă, la cuptor, este una dintre cele mai simple metode de a face friptură, iar puiul să fie crocant la exterior pe toate părțile. Rețeta pe care ți-o propunem este una simplă, dar poți să o adaptezi gustului tău. De exemplu, în amestecul de condimente cu care freci puiul poți pune și oregano, fulgi de chilli și zeama de la o lămâie. Dacă îți place gustul de usturoi poți să îl zdrobești și să freci puiul cu el, în ce cantitate vrei.
În tava în care pui sticla poți pune orice legume vrei. Se potrivesc foarte bine și cartofii dulci, păstrârnacul, varza de Bruxelles. Sucurile din pui se vor scurge peste ele și va rezulta un sos absolut delicios. Dacă vrei ca puiul să aibă mai multă aromă, din când în când poți să îl ungi cu sosul din tavă cu o pensulă de silicon.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se șterge puiul bine cu un prosop de hârtie pentru a-l usca. Apoi se freacă cu ulei de măsline, astfel încât să fie bine uns pe toate părțile.
Cum prepari pui pe sticlă, la cuptor
Se amestecă paprika, cimbrul, sarea și piperul într-un bol mic și presară amestecul peste pui, masându-l ușor pentru a adera bine condimentele. Află mai multe despre paprika și de ce este recomandată pentru carnea de pui.
Cartofii și morcovii se pun într-un vas termorezistent, potrivit pentru cuptor. Se pun deasupra lor frunzele de dafin și cățeii de usturoi. Se așează puiul în picioare pe o sticlă de vin sau o sticlă goală, cu gâtul puiului introdus în gura sticlei.
Acest lucru va ajuta la scurgerea grăsimii în timpul coacerii și va menține puiul mai sus, ceea ce va permite căldurii să circule în jurul său și să se coacă uniform.
Cum pui puiul la cuptor
Se așează sticla cu puiul în mijlocul legumelor din vasul termorezistent, având grijă să aibă stabilitate. Se dă vasul la cuptorul preîncălzit și se lasă puiul să se coacă timp de aproximativ o oră și 30 de minute până când pielea devine frumos rumenită și puiul este gătit în interior.
Se poate verifica temperatura internă cu un termometru pentru carne. Trebuie să fie de cel puțin 75°C. După ce este copt, se scoate puiul din cuptor și se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a-l tăia și de a-l servi.
La ce temperatură se face puiul pe sticlă în cuptor electric
Pentru a pregăti puiul pe sticlă în cuptor electric, temperatura potrivită este de aproximativ 180°C. În acest fel puiul se va în mod uniform, obținând o piele frumos rumenită și o carne suculentă.
În general, pentru coacerea cărnii de pui în cuptor electric, intervalul de temperatură recomandat este între 175°C și 200°C, în funcție de rețetă. Dacă cuptorul tău are nu un termometru cel mai bine este să îl programezi la temperatura medie pentru a fi sigură că puiul se va face cum trebuie.
Este important să urmărești timpul de coacere și să verifici periodic puiul pentru a te asigura că nu se arde sau nu rămâne crud în interior. În general, puiul întreg de aproximativ 1,5 – 2 kg ar trebui să fie gata în aproximativ o oră și 30 de minute la temperatura de 180°C. Ideal este ca puiul să stea la cuptor câte 30 de minute pentru fiecare 500 g pe care le are.
Asigură-te că folosești un termometru pentru carne pentru a verifica temperatura internă a puiului, care trebuie să atingă cel puțin 75°C pentru a fi sigură că este copt complet și în condiții de siguranță pentru consum.
Ce se întâmplă dacă faci puiul pe sticla cu bere
Dacă prepari puiul pe sticlă cu bere, te vei bucura de un pui incredibil de suculent și aromat, datorită combinației dintre grăsimea cărnii de pui și aromele bogate ale berii. Aceasta aduce o notă distinctă și interesantă preparatului, oferindu-i un gust savuros.
Află mai multe despre cum speli carnea de pui. Vezi la ce trebuie să fii atentă pentru a nu o contamina cu bacterii.
Când puiul pe sticlă este gătit cu bere, căldura cuptorului va provoca evaporarea berii în interiorul puiului, ceea ce va îmbiba carnea cu arome delicioase și profunde. Această aromă de bere va pătrunde în interiorul cărnii, oferind un gust inconfundabil.
În plus și textura va avea de câștigat, pentru că va frăgezi carnea. Datorită acidității sale ușoare, berea poate ajuta să descompună proteinele din carne, făcând puiul mai suculent și mai moale.
În timpul coacerii, berea se va combina cu grăsimea din pui și va contribui la caramelizarea pielii, conferindu-i o culoare frumoasă și o textură crocantă.