Ruladă guguluf cu morcovi și nuci. Rețetă de post
Rețetele de ruladă sunt printre cele mai îndrăgite dintre deserturi, atât pentru gust, cât și pentru aspect și versatilitate. Chiar și în varianta de post ies deosebite, așa cum poți constata dacă prepari rețeta de ruladă guguluf cu morcovi și nuci.
Guguluful este o prăjitură preparată într-o formă specială, rotundă, ca un covrig. Poți prepara în aceste forme rețete de chec, de pandișpan, blaturi de tort, dar și rețete de cozonac sau alte aluaturi de casă. Aspectul final al prăjiturii este deosebit și cucerește negreșit privirile pofticioșilor.
Combinația dintre morcovi și nuci nu te poate lăsa indiferent dacă adori gustul celor două ingrediente. O poți include în multe rețete de deserturi precum checurile, brioșele, creme, dar și în torturi.
Vezi aici cum se prepară o rețetă de tort de morcovi cu mango și cremă de brânză. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării gugulufului de post.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea ruladei guguluf constă în pregătirea compoziției pentru umplerea ruladei. Curăță morcovii, clătește-i și dă-i pe răzătoarea mare. Pune-i într-un vas pe flacăra aragazului și adaugă zahărul. Caramelizează morcovii pentru 1-2 minute, atât cât să se pătrundă ușor. Apoi îi lași să se răcească și adaugi peste ei nuca măcinată, pesmetul, scorțișoara și siropul de arțar. În timp ce compoziția de morcovi se răcește prepari aluatul pentru ruladă.
Cum prepari ruladă guguluf cu morcovi și nuci
Trece 400 gr de făină prin sită, într-un bol de frământare și adaugă sarea și zahărul. Amestecă bine aceste ingrediente, apoi creează o adâncitură la mijloc. Acolo vei pune amestecul de drojdie cu praf de copt și o linguriță de zahăr. Apoi torni puțină apă caldă și amesteci bine până obții o compoziție ca o ciulama. Lasă compoziția să se dezvolte până își dublează volumul.
Amestecă restul de apă caldă cu uleiul și toarnă acest amestec peste compoziția de drojdie cu praf de copt, bine dezvoltată. Apoi frământă aluatul până când devine omogen, dar ușor moale și nelipicios. Lasă aluatul pentru ruladă la dospit aproximativ 15 minute. Având în compoziție și drojdie și praf de copt, aluatul nu necesită timp de dospire îndelungat.
Cum modelezi rulada sub formă de guguluf
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie mai subțire. Peste aluat, întinde compoziția de morcovi cu nuci. Apoi rulează. Pune rulada în forma de guguluf și dă-o la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, o lași să se răcească în forma de copt, apoi o transferi pe un platou. Presară zahăr pudră pe deasupra și porționeaz-o frumos.
Și tot din categoria deserturilor de post, îți mai recomandăm și rețeta de pancakes cu dovleac plăcintar și sirop de arțar.