Sarmale moldovenești. Rețetă și trucuri de la gospodinele cu experiență
Prin casele din Iași, Vaslui, Bacău vei găsi în zilele de Crăciun sarmale moldovenești care sunt mici, cât un deget, fragede și suculente. Compoziția lor nu diferă esențial de cea a sarmalelor din alte zone ale României, ele remarcându-se mai mult prin dimensiunile miniaturale.
Sarmalele moldovenești sunt mai mici și mai grase decât cele din Muntenia sau din Transilvania. În funcție de zona Moldovei pot avea în compoziție și legume, mălai sau ou.
Depinde mult de rețeta pe care fiecare gospodină a moștenit-o din moși strămoși și de felul în care a adaptat-o pentru familia ei.
Pentru sarmalele moldovenești se folosesc bucăți de carne mai grasă fie că e vorba de cea de porc, fie că e vorba despre cea de vită. Oricum, trebuie să existe un echilibru între carnea macră și grăsime și să ții cont și de ce fel de carne mai adaugi printre sarmale. Dacă vei pune slănină, atunci folosește în umplutură pulpă de porc.
Ingrediente
- 1 kg carne tocată amestec porc și vită;
- 4 cepe;
- 2 linguri ulei;
- 100 g orez;
- 2 verze acre medi;
- 150 g kaizer afumat;
- 150 ml suc de roșii;
- 2 linguri de bulion;
- 1 legătură de mărar;
- 1 legătură de cimbru uscat;
- piper negru proaspăt măcinat;
- piper boabe;
- sare.
Mod de preparare
Foile de varză se desfac și se pun la desărat în apă rece. Se aleg cele mai bune, fără urme de ruptură. Apoi li se taie cotorul, se taie pe jumătate și se lasă deoparte. Restul frunzelor se toacă mărunt.
Cepele se toacă mărunt și apoi se călesc în uleiul încins până când devin translucide. Apoi se adaugă bulionul și se mai lasă 3 minute, amestecând continuu. Apoi se pune carnea tocată și se amestecă astfel încât să fie desfăcută. Se adaugă orezul, sarea, piperul, cimbrul și mărarul tocat mărunt. Când este gata compoziția se lasă să se răcească.
În centrul fiecărei foi se pune o linguriță de compoziție de carne și orez și se rulează astfel încât să se obțină sarmale cât mai mici. Într-o oală cu fund gros se pune un strat de varză tocată mărunt amestecată cu bucăți de kaizer afumat și câteva boabe de piper. Apoi se pune un strat de sarmale mergând de la marginea cratiței spre centru. Între straturile de sarmale se mai pune amestec de varză tocată cu afumătură. Ultimul strat va fi de foi de varză tocată. Apoi se pune sucul de roșii și apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite. Se dau la fiert aproximativ 3-4 ore, cu capacul pus fără să acopere de tot oala.
Trucuri de la gospodinele din Moldova pentru cele mai bune sarmale
Dacă vrei să faci sarmale moldovenești tradiționale ideal este să le fierbi în oală de lut. La final trebuie să le dai și la cuptor pentru aproximativ o oră.
În unele rețete de sarmale moldovenești, în amestecul de carne și orez se mai adaugă și 1-2 linguri de mălai care are rolul atât de a lega mai bine compoziția, dar și de a absorbi excesul de grăsime. De asemenea, vei mai găsi chiar și un morcov mic dat pe răzătoare și o mână de țelină răzuită însă acestea sunt opționale.
Alături de kaizer se mai pot pune printre sarmale bucățele de slănină, coaste afumate, cârnați simpli sau afumați sau chiar o bucată de rasol în centrul oalei. Pentru mai mult gust este de preferat ca cimbrul să fie desfăcut în crenguțe mici care mai apoi să fie așezate printre straturile de sarmale.
În cazul în care carnea folosită este mult prea grasă se poate pune și un ou în amestecul de carne și orez. Acesta va lega mai bine compoziția. Nu pune mai mult de atât pentru că sarmalele vor ieși mult prea tari, aproape ca niște pietre.
O porție de sarmale moldovenești se potrivește perfect cu o porție de mămăligă, cu smântână grasă și ardei iute. Un pahar de țuică sau de vin roșu în zi de sărbătoare merg lângă niște sarmale delicioase.