Sosul Bechamel. Cum poți prepara acest sos clasic franțuzesc

Fără coacere

Sosul Bechamel este unul dintre cele cinci sosuri de bază ale bucătăriei franceze, alături de Velouté, Espagnole sos tomat și Hollandaise. Sosul Bechamel este un sos alb, decadent care stă la baza multor feluri de mâncare.

Cristina Catană
Publicat: 16 ianuarie 2023, 07:00
Poți folosi sos bechamel pentru paste sau pentru preparate mai complexe / Shutterstock

Sosul Bechamel este simplu de făcut, din puține ingrediente și într-un timp destul de scurt. S-ar putea să fii surprins să afli cât de versatil poate fi un sos clasic.

Originile sosului Bechamel

Celebrul bucătar francez Auguste Escoffier este adesea creditat cu crearea celor cinci sosuri de bază ale bucătăriei franceze în anii 1900, potrivit Institutului Escoffier. El s-a bazat pe ideile lui Marie-Antoine Carême, un alt bucătar prestigios care a activat înaintea lui. 

Citește și

Când Escoffier a publicat ”Le Guide Culinaire” în 1903, a prezentat cele cinci ”sosuri mama” așa cum le cunoaștem astăzi și a explicat cum să le preparăm și să le folosim.

Aceste sosuri sunt denumite ”sosuri mamă”, deoarece pot da naștere sau pot forma alte sosuri derivate mai complexe. Din sosul Bechamel rezultă sosuri secundare, în mare parte pe bază de smântână.

Ingrediente

Mod de preparare

Se topește untul într-o cratiță cu fund greu. Se adaugă făina și se gătește, amestecând constant, până când pasta se gătește și apar bule. Nu trebuie să se rumenească, aproximativ 2 minute ar trebui să fie suficiente. Se adăugă laptele fierbinte. Se continuă amestecarea pe măsură ce sosul se îngroașă. Se aduce la punctul de fierbere. Se adăugă sarea și piperul după gust.

Se reduceți focul și se continuă gătirea, amestecând încă 2 – 3 minute, iar apoi se ia de pe foc. Pentru a se răci se acoperă cu hârtie cerată sau se toarnă peste el o peliculă de lapte pentru a preveni formarea unei coaje.

Ce este un sos Bechamel

Un sos Bechamel este un sos alb realizat prin combinarea unui rântaș de unt și făină albă cu lapte integral. 

De fapt, acest sos se prepară din unt, făină, lapte, sare și piper. Se mai pot adăuga și alte condimente, însă sunt opționale. Mulți oameni folosesc frunze de dafin, nucșoară sau chiar lămâie pentru a aduce profunzimea aromei unui Bechamel.

La ce se folosește sosul Bechamel

Bechamel este adesea folosit ca sos atare, dar poate fi utilizat și ca bază a unui alt sos, cel mai adesea în gastronomia clasică italiană și franceză. Descoperă și ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sosul de roșii.

Găsim sos Bechamel în paste, alături de o porție de legume fierte sau un file de carne sau pește. În mâncăruri mai complexe, un strat de Bechamel poate fi folosit pentru a lega ingrediente precum cartofii și brânza pentru mai mult gust și textură.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Sos de lămâie cu unt, ingredientul de care ai nevoie la orice preparat cu pește
Sos de lămâie cu unt, ingredientul de care ai nevoie la orice preparat cu pește
Cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate. Nu îngrașă și nu conține aditivi
Cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate. Nu îngrașă și nu conține aditivi
Sriracha cu maioneză, sosul care satisface toate poftele
Sriracha cu maioneză, sosul care satisface toate poftele
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor