Sosul Bechamel. Cum poți prepara acest sos clasic franțuzesc
Sosul Bechamel este unul dintre cele cinci sosuri de bază ale bucătăriei franceze, alături de Velouté, Espagnole sos tomat și Hollandaise. Sosul Bechamel este un sos alb, decadent care stă la baza multor feluri de mâncare.
Sosul Bechamel este simplu de făcut, din puține ingrediente și într-un timp destul de scurt. S-ar putea să fii surprins să afli cât de versatil poate fi un sos clasic.
Originile sosului Bechamel
Celebrul bucătar francez Auguste Escoffier este adesea creditat cu crearea celor cinci sosuri de bază ale bucătăriei franceze în anii 1900, potrivit Institutului Escoffier. El s-a bazat pe ideile lui Marie-Antoine Carême, un alt bucătar prestigios care a activat înaintea lui.
Când Escoffier a publicat ”Le Guide Culinaire” în 1903, a prezentat cele cinci ”sosuri mama” așa cum le cunoaștem astăzi și a explicat cum să le preparăm și să le folosim.
Aceste sosuri sunt denumite ”sosuri mamă”, deoarece pot da naștere sau pot forma alte sosuri derivate mai complexe. Din sosul Bechamel rezultă sosuri secundare, în mare parte pe bază de smântână.
Ingrediente
Mod de preparare
Se topește untul într-o cratiță cu fund greu. Se adaugă făina și se gătește, amestecând constant, până când pasta se gătește și apar bule. Nu trebuie să se rumenească, aproximativ 2 minute ar trebui să fie suficiente. Se adăugă laptele fierbinte. Se continuă amestecarea pe măsură ce sosul se îngroașă. Se aduce la punctul de fierbere. Se adăugă sarea și piperul după gust.
Se reduceți focul și se continuă gătirea, amestecând încă 2 – 3 minute, iar apoi se ia de pe foc. Pentru a se răci se acoperă cu hârtie cerată sau se toarnă peste el o peliculă de lapte pentru a preveni formarea unei coaje.
Ce este un sos Bechamel
Un sos Bechamel este un sos alb realizat prin combinarea unui rântaș de unt și făină albă cu lapte integral.
De fapt, acest sos se prepară din unt, făină, lapte, sare și piper. Se mai pot adăuga și alte condimente, însă sunt opționale. Mulți oameni folosesc frunze de dafin, nucșoară sau chiar lămâie pentru a aduce profunzimea aromei unui Bechamel.
La ce se folosește sosul Bechamel
Bechamel este adesea folosit ca sos atare, dar poate fi utilizat și ca bază a unui alt sos, cel mai adesea în gastronomia clasică italiană și franceză. Descoperă și ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sosul de roșii.
Găsim sos Bechamel în paste, alături de o porție de legume fierte sau un file de carne sau pește. În mâncăruri mai complexe, un strat de Bechamel poate fi folosit pentru a lega ingrediente precum cartofii și brânza pentru mai mult gust și textură.