Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
O friptură perfect fragedă și suculentă este servită cu un sos catifelat de smântână şi parmezan care pur și simplu se topește în gură! În cel de-al doilea episod al emisiunii BeautiFood | Sezonul 3, Chef Sorin Gonţea ne-a preparat un steak de vită cu sos alb de parmezan, o reţetă uşor de realizat de oricine acasă.
Cum ți-ar plăcea să ai friptura ta preferată gătită perfect și acoperită cu cel mai delicios şi simplu sos alb făcut vreodată? Ei bine, le poți prepara singură în mai puțin de 30 de minute și cu siguranţă îţi vei impresiona familia. Acest sos alb cremos de friptură este făcut cu doar câteva ingrediente şi va însoţi perfect carnea de vită, porc sau pui.
Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne va arăta cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.
Steak de vită cu sos catifelat de smântână şi parmezan
În această reţetă s-a folosit un mușchi de vită, iar carnea de vită se sigilează înainte de gătire. Poți realiza această rețetă în mod similar, dar cu carne de porc sau de pui.
Pentru un sos bogat și decadent, foloseşte o smântână pentru gătit cu 32% grăsime LaDORNA, nu o variantă cu mai puțină grăsime.
Crema de trufe albe este opțională, însă folosirea ei va da o aroma specială preparatului. De obicei, se găsește în comerț la borcănele mici. Dacă vrei, poți să o înlocuiești și cu o cremă de ciuperci cu trufe.
Cu o aromă bogată și savuroasă, brânza parmezan este un ingredient frecvent folosit în sosurile albe. Are un conținut scăzut de umiditate și un conținut ridicat de grăsimi, ceea ce ajută la îngroșarea sosului.
Ingrediente
Mod de preparare
Taie cartofii și pune-i la fiert în apă pentru prepararea piureului. În timp ce aceștia fierb poți pregăti carnea.
Trebuie să sigilezi mușchiul de vită înainte de a-l aromatiza. După ce tragi carnea la tigaie, o vei pune la cuptor.
Din puțin parmezan ras poți face și un crumble de parmezan, simplu și de efect pentru plating.
Pregătirea cărnii de vită pentru friptură
Porționează mușchiul de vită, cam 180 gr de carne pentru o bucată/porție.
Pentru sigilarea mușchiului de vită ia o tigaie non-aderentă și pune-o pe foc pentru a se încinge foarte bine.
Pune puțin ulei de măsline peste mușchiul de vită și unge-l pe toate părțile. La fel presară și puțină sare.
Ca mușchiul să rămână zemos, trebuie să încerci să-l sigilezi pe toate părțile.
Când s-a rumenit pe prima parte întoarce carnea de vită pe altă parte, apoi pentru a ajuta procesul adaugă 100 gr unt.
Continuă să întorci carnea până ce acoperi toate părțile.
Aromatizează cu puțin cimbru și un cățel strivit de usturoi peste untul din tigaie. Lasă puțin să se amestece aromele și apoi pune carnea la cuptor pentru circa 8 minute la 180 – 190 grd C, pentru o friptură medium rare.
Când mușchiul de vită este gata, îl scoți din cuptor pe o folie de aluminiu alimentar, împachetezi carnea cu ea și o lași la odihnit min 6 minute.
Prepararea piureului de cartofi
Scoate cartofii din apă într-un castron și adaugă 100 gr de unt, tăiat cubulețe pentru a se topi mai ușor, și un praf de sare.
Zdrobește bine cartofii și amestecă compoziția.
Pentru o textură foarte cremoasă adaugă 100 ml de smântână pentru gătit cu 32% grăsime LaDORNA.
Toacă foarte fin câteva frunze de pătrunjel proaspăt și amestecă-le în piureu.
Prepararea sosului alb cu parmezan
Într-o cratiță mică pe aragaz, la foc mediu, pune la topit 30-40 gr de unt și apoi adaugă crema de trufe (o linguriță).
Adaugă 100 ml de smântână pentru gătit (32% grăsime) în cratiță, amestecă și lasă compoziția să dea în câteva clocote pentru a se infuza trufa. Amestecă bine.
Rade fin parmezanul. După ce sosul a dat în clocot adaugă 40–50 gr parmezanul ras în compoziție. Amestecă pentru a se omogeniza, apoi oprește focul și lasă sosul să se mai răcească.
Prepararea biscuitelui de parmezan – opțional pentru plating
Într-o tavă de cuptor pune o hârtie de copt.
Ia o mână de parmezan ras și aranjează-l frumos în forma unui cerc de circa 1 cm înălțime pe hârtia de copt.
Pune tava la cuptor, la 180 grd C pentru aprox 4-5 minute.
Când este gata vei vedea că parmezanul s-a topit si arată ca un biscuite subțire și ușor rumenit.
Pentru plating, pune piureul în farfurie, apoi mușchiul de vită feliat, sau doar tăiat, peste care torni sosul alb de parmezan și ornezi cu biscuitele de parmezan.
Poftă bună!
Cum se sigilează mușchiului de vită: reacția Maillard
Pentru realizarea unei fripturi mușchiul de vită se sigilează înainte de gătire. Pentru asta carnea trebuie să fie uscată, deci asigură-te că ai eliminat excesul de apă cu ajutorul unui prosop de hârtie.
Sigilarea înseamnă reacția Maillard la suprafața cărnii, adică o serie de fenomene ce apar din interacțiunea dintre proteine și zaharuri în timpul gătirii la o temperatură ridicată.
Scopul este de a păstra lichidele, sucurile din carne în timpul gătirii și de a avea o aromă bogată.
Temperatura optimă pentru a realiza sigilarea cărnii este între 140-165 grade Celsius. Când alimentele ajung la 176 de grade Celsius, reacția Maillard începe să ardă/carbonizeze alimentele, așa că urmărește cu atenție când începe rumenirea pentru a evita arderea suprafeței cărnii.