Tartă Tatin cu mere caramelizate. Rețetă de desert franțuzesc

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicios cu mere, încearcă rețeta de tartă Tatin cu mere caramelizate. Este simplă și ușor de preparat, este savuroasă și are un aspect spectaculos.

Maria Udrea
Publicat: 29 decembrie 2023, 06:00

Galerie foto

Merele se caramelizează într-un sos caramel cu unt, zahăr și scorțișoară / Shutterstock

Rețeta de tartă Tatin aparține bucătăriei franțuzești. Se spune că a fost creată accidental la hotelul Tatin din Lamotte-Beuvron prin anii 1880. Pe atunci erau două surori, Stéphanie și Caroline Tatin, care se ocupau de administrarea hotelului.

Stéphanie Tatin era cea care se ocupa de bucătăria restaurantului. Într-o zi a dorit să prepare o plăcintă tradițională cu mere. Dar fiind o zi foarte solicitată, a caramelizat merele în exces. Pentru a nu risipi ingredientele, ea a salvat desertul adăugând aluat deasupra merelor. Apoi a introdus cratița la cuptor pentru a se prepara și aluatul.

După coacere, a răsturnat desertul invers pe platou, iar merele caramelizate au arătat foarte bine peste blatul inundat de siropul lor. Desertul a fost apreciat maxim de către oaspeții hotelului și a devenit unul tradițional.

Citește și

În timp, rețeta tartei Tatin a devenit celebră în toată Franța, iar mai apoi a fost preluată și de bucătăriile internaționale. Rețeta se poate adapta și cu alte fructe, dar se poate prepara și în varianta sărată, cu diferite legume.

Descoperă și rețeta tartei Tatin preparată cu gutui și nuci. Iar în continuare vei descoperi rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea merelor  pe care le speli bine și le secționezi în jumătăți pentru a le îndepărta cotoarele. Apoi le cureți de coajă și tai fiecare jumătate în 3-4 felii. Stropește imediat feliile de mere cu suc de lămâie, pentru a nu oxida.

Cum prepari tartă Tatin cu mere caramelizate

Folosește o tigaie cu diametrul de 28-30 cm și unge-i toată suprafața cu puțină apă. Apoi pune zahărul la caramelizat. Nu amesteca în zahăr, doar agită ușor tigaia pentru a se carameliza zahărul uniform și a nu se arde.

Când zahărul dizolvat, adaugă untul și pudra de scorțișoară. Amestecă cu o spatulă pentru a se topi untul. Apoi adaugă feliile de mere. Amestecă-le ușor prin sosul caramel și întoarce-le de pe o parte pe cealaltă până când încep să se pătrundă și să se coloreze frumos. Apoi lasă-le să se răcească și pregătește compoziția pentru aluatul tartei.

Descoperă și o rețetă de tartă cu banane și caramel.

Înainte de a pregăti compoziția pentru aluat, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri. Presară un praf de sare peste albușuri și amestecă-le energic până când devin spumoase. Apoi adaugă zahărul, treptat, în timp ce amesteci pentru a obține o bezea fermă. Încorporează în bezea mai întâi gălbenușurile, apoi făina și nucile măcinate fin.

Întinde aluatul uniform peste merele caramelizate din tigaie. Pune tigaia în cuptorul încălzit și coace delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate, pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lasă delicioasa tartă Tatin cu mere caramelizate să se tempereze 16-8 minute, apoi răstoarn-o pe un platou. Porționeaz-o după răcirea completă.

Tot din categoria rețetelor de deserturi cu mere îți mai recomandăm și rețeta de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă
Tartă cu mere. Cea mai simplă și ușoară rețetă de tartă
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă