Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
Profită de aroma căpșunilor și include-le în cât mai multe rețete culinare. Din categoria deserturilor îți recomandăm să încerci rețeta de tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone.
Tortul cucerește în primul rând prin aspectul spectaculos, iar mai apoi prin gustul delicios. Este un tort cu aspect elegant, potrivit pentru a fi preparat și pentru o ocazie specială, o aniversare sau o sărbătoare. Iar căpșunile mai pot fi înlocuite și cu zmeură sau cu alte fructe preferate.
Tot ce ai de făcut pentru acest tort este să prepari mai mult aluat opărit. Acesta va fi folosit și la baza tortului, dar și sub formă de choux-uri, umplute cu cremă. Crema se prepară destul de simplu, prin topirea ciocolatei în smântână încălzită, apoi amestecarea compoziției cu mascarpone.
Tot pe bază de mascarpone îți mai recomandăm să încerci și rețeta de cremă cu cocos și mascarpone. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei prepara aluatul opărit, necesar pentru baza tortului, dar și pentru decorul acestuia format din mini choux-uri. Aluatul opărit necesită două etape de preparare, apoi coacere. În timp ce blatul și mini choux-urile se coc poți prepara și crema de ciocolată albă cu mascarpone.
Cum prepari blatul pentru tortul ecler cu căpșuni
Așază o crăticioară pe foc și pune în ea apa împreună cu uleiul. Adaugă și un praf de sare. Când untul se topește și compoziția începe să fiarbă adaugă toată făina odată. Amestecă rapid cu un tel până când rezultă un aluat compact.
Lasă aluat opărit să se răcească bine, apoi încorporează în el, pe rând, ouăle. Omogenizează bine aluatul după fiecare ou adăugat.
Apoi lasă aluatul opărit să se odihnească până când se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pentru a forma blatul și cojile de choux, pune aluatul într-un posh cu dui simplu sau stelat. Dintr-o parte de aluat creează formele pentru mini choux în tava tapetată cu hârtie de copt.
Din partea cealaltă formează rondele stelate la baza unei forme de tort de 25 cm, tapetată cu hârtie de copt. Pune tăvile în cuptor și coace blatul de tort și cojile de mini choux pentru 30 de minute, la 200 de grade Celsius.
Cum prepari crema de ciocolată albă cu mascarpone
Pentru a prepara crema topește ciocolata pe baie de aburi în 300 ml de smântână lichidă. Amestecă continuu până la omogenizare. Lasă compoziția de ciocolată să se răcească, apoi o amesteci cu brânza mascarpone.
Smântâna rămasă o mixezi împreună cu zahărul pudră până când rezultă o frișcă fermă. Încorporează, treptat, frișca în crema de ciocolată albă cu mascarpone. Nu uita să adaugi și un praf de sare, pentru a intensifica gustul cremei.
În intervalul de timp cât ciocolata se răcește, poți pregăti și căpșunile pe care le speli, le scurgi, le cureți și le secționezi în jumătăți.
Când blatul, choux-urile și crema sunt răcite, poți monta tortul.
Cum montezi deliciosul tort ecler cu căpșuni
Umple cojile de choux-uri cu cremă, folosind un posh cu dui simplu.
Secționează blatul de tort în două. Așază prima parte pe platoul de tort și întinde peste aceasta jumătate din crema rămasă. Din loc în loc înfige jumătăți de căpșuni în ea. Așază deasupra partea a doua de blat.
Peste acesta întinde restul de cremă de ciocolată albă cu mascarpone. Peste cremă, pe margini, așază mini choux-urile umplute.
Pentru decor, topește 75 gr de ciocolată albă, pe baie de aburi, las-o să se răcorească și decorează cu ea tortul pe deasupra. Apoi așază jumătăți de căpșuni de jur împrejurul choux-urilor, iar la interior adaugă ciocolată albă dată pe răzătoare Mai adaugă și câteva frunze de mentă și pune tortul la rece pentru cel puțin două ore, înainte de a-l secționa.
Tot din aceeași categorie de torturi cu aluat opărit mai poți prepara și rețeta de tort ecler cu caramel sărat – Gâteau St. Honoré.