Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
Cartofii sunt una dintre cele mai consumate legume pentru că sunt nu doar gustoși, dar și versatili, hrănitori și accesibili. Problema este că dacă îi cumperi în cantitate mai mare după o perioadă încolțesc sau se înmoaie. Există soluții pentru a le prelungi perioada în care sunt buni de consum. Descoperă unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni.
Tu unde păstrezi de obicei cartofii? În cămară? Sau poate în vreun dulap? Oricum, de cele mai multe ori sunt alese locuri întunecoase și bine ventilate în speranța că vor rezista cât mai mult timp.
Chiar dacă în supermarketuri îi găsești la temperatura camerei, cercetările recente, citate de Express.co.uk, arată că pot fi ținuți și la frigider fără probleme. Mai mult, pot fi consumați până la șase luni.
Potrivit experților Love Food Hate Waste , doar în Marea Britanie se aruncă aproape o jumătate de milion de tonă de legume proaspete și salate, și 250.000 de tone de fructe proaspete în fiecare an. Acest lucru echivalează cu 2,1 miliarde de lire sterline aruncate doar pentru că nu sunt consumate la timp.
În ceea ce privește cartofii recomandările generale au fost mult timp să nu fie ținuți la temperaturi foarte scăzute pentru că, din cauza conținutului de amidon, se dezvoltă o substanță cu potențial cancerigen, acrilamida.
Unde poți să păstrezi cartofii
O cercetare recentă arată că păstrarea cartofilor în frigider „nu crește de fapt potențialul de apariție a acrilamidei”. De aceea, poți să îi depozitezi acolo cu încredere.
Acest studiu a fost supravegheat de Comitetul pentru Toxicitatea Substanțelor Chimice în Alimente, Produse de Consum și Mediu (COT) și revizuită de FSA. Cercetătorii recomandă să respecți indicațiile date de producător cu privire la depozitare și termenul în care legumele sunt bune de consum.
Organizația de caritate WRAP, care conduce campania Love Food Hate Waste, a dezvăluit rezultatele unui studiu care poate schimba modul în care ne raportăm la perioada în care putem consuma anumite alimente.
Ei spun că atunci când depozităm produsele în mod corespunzător putem să le mâncăm chiar și după data înscrisă pe etichetă drept ”a se consuma înainte de…”.
Cartofii sunt un exemplu foarte bun în acest sens. Lasă într-un dulap de bucătărie. Vor rezista aproximativ 10 zile, după datele de pe etichetă. Cu toate aceste vei observa că vor trece mai multe zile după această dată pentru ca orice alterare să devină evidentă.
Mai mult, dacă sunt ținuți la rece la patru grade rămân proaspeți timp de 20 de zile după data limită. Oricum i-ai păstra, cartofii pot fi consumați mai multe zile după expirarea termenului indicat de producător.
Cum recunoști cartofii buni de consum
Indiferent de locul în care păstrezi cartofii, trebuie să verifici câteva detalii înainte de consum. Nu trebuie să aibă pete verzi, care indică prezența solaninei, un compus toxic. Dacă cartofii au început să încolțească, îndepărtează mugurii. Totuși, dacă germenii sunt mari și cartoful este moale, este mai bine să îl arunci.
Pielea încrețită sau zbârcită este semn de deshidratare și îmbătrânire. Poți să îi consumi încă, dar calitatea lor este scăzută. Cartofii cu pete de mucegai, fie pe coajă, fie în interior, ar trebui aruncați. Mucegaiul poate indica o problemă mai profundă.
Ca să îți dai seama dacă poți consuma cartofii poți să îi miroși. Dacă simți că emană un iz acru, înțepător sau a putrezit nu mai este bun de consum.
Atunci când tai cartofii și observi dungi sau pete negre înseamnă că a fost afectat de frig sau a început să se strice.