Vafe cu dovleac plăcintar în aluat. Un desert de toamnă savuros
Dacă ai dat start preparării rețetelor de deserturi cu dovleac, trece pe listă și rețeta de vafe cu dovleac plăcintar în aluat. Îi vei surprinde pe cei dragi cu un desert de toamnă savuros și frumos colorat.
Aluatul pentru vafe se prepară foarte simplu, ceva mai consistent decât aluatul pentru rețeta de clătite clasice. Se adaugă iaurt în compoziție și praf de copt, iar scorțișoara este nelipsită. Avantajul aparatului pentru vafe este acela că poți coace la el vafe cu textură mai moale sau mai crocantă. Totul depinde de timpul alocat coacerii. Dacă le dorești moi, precum vafele clasice, oprești aparatul atunci când se aprinde ledul de avertizare. Dacă le dorești mai crocante, prelungești timpul de coacere fără a mai acorda atenție ledului de avertizare.
Dacă îți place gustul, aroma și culoarea dovleacului, nu ezită să-l incluzi în cât mai multe preparate, atât dulci cât și sărate. Îl poți prepara copt la cuptor simplu, cu scorțișoară sau glazurat cu miere. Îl poți prepara sub formă de supă cremă sau adăuga în mâncăruri scăzute. Dar poți prepara și delicioase plăcinte, tarte, ștrudele și multe alte deserturi delicioase.
Îți oferim pentru inspirație și o rețetă de plăcintă cu dovleac și foi subțiri de casă. Iar în rândurile ce urmează poți urmări rețeta detaliată pentru vafe cu dovleac plăcintar în aluat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea dovleacului plăcintar. Acesta necesită secționare în felii, apoi curățare de coajă și de semințe și răzuire. Sau, poți opta pentru a carameliza dovleacul la cuptor. În acest caz, după coacere, transformi miezul în piure, apoi îl adaugi în aluatul pentru vafe.
Cum prepari vafe cu dovleac plăcintar în aluat
Dacă optezi pentru a folosi dovleacul răzuit și caramelizat, amestecă într-o crăticioară dovleacul răzuit cu 50 gr de zahăr. Așază crăticioara pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și amestecă ingredientele pentru a nu se arde.
Când este pătruns și frumos caramelizat dovleacul, adaugă untul tăiat în cuburi mici. Amestecă ușor până când untul se topește și este încorporat uniform în compoziția de dovleac. După stingerea focului adaugă pudra de scorțișoară și lasă compoziția să se răcească.
Pentru a prepara aluatul, amestecă ouăle cu un praf de sare și cu 50 gr de zahăr într-un bol, până când devin spumoase. Adaugă pe rând: dovleacul caramelizat, iaurtul și făina amestecată cu praful de copt.
Omogenizează bine aluatul și lasă-l la odihnit timp de 15 minute. Aluatul pentru vafe va avea o consistență groasă și necursivă.
Pentru a coace delicioasele vafe cu dovleac plăcintar în aluat, conectează aparatul de vafe la sursa de curent și îl lăsăm la încălzit.
Ia câte un polonic de aluat și pune în fiecare tăviță a formei de vafe. Închide aparatul și coace vafele pentru 5-6 minute. Le poți verifica dacă s-au copt ridicând partea superioară a aparatului. În funcție de preferințe le poți prepara mai crocante sau mai moi și pufoase.
Din categoria deserturilor mai complexe și mai spectaculoase cu dovleac, îți recomandăm să încerci și rețeta de tort cu cremă de dovleac copt și glazură de ciocolată.