Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl sunt prăjituri în formă de semilună. Sunt fragede și ți se topesc în gură. Aceste prăjituri au o aromă puternică de vanilie și sunt numai bune de servit dimineața la cafea.
Vanillekipferl sunt populare în Austria, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria și au avut momentul lor de celebritate și în România. Se pregătesc în special în perioada Crăciunului, însă dacă mergi la Viena le vei găsi în majoritatea cofetăriilor sau cafenelelor tot timpul anului.
Deși populare în cea mai mare parte a Europei, fursecurile semilună își au originea în Viena, Austria.
În urmă cu aproximativ 400 de ani, în 1683, localnicii le-au preparat pentru a sărbători o victorie împotriva turcilor. Forma aleasă are legătură cu simbolul Imperiului Otoman, semiluna.
Legendă sau nu, Vanillekipferl sunt prăjiturile tradiționale ale austriecilor.
Popularitatea la nivel mondial a fost adusă de germani, care au emigrat în număr destul de mare în SUA și au luat cu ei și rețeta fursecurilor sub formă de semilună. Încearcă și rețeta de prăjitură cu afine și bezea. Un desert delicios pentru iarna aceasta.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele într-un bol mare și se frământă până se omogenizează bine. Se modelează aluatul în formă de cilindru și se înfășoară cu folie de plastic. Se dă la rece cel puțin o oră.
Se preîncălzește 180°C. Se taie bucăți mici din aluat și se modelează în formă de semilune. Apoi se pun pe tavă tapetată cu o foaie de copt. Se dau la cuptor, pe grătarul din mijloc și se coc 12-15 minute până când marginile încep să devină aurii.
Între timp, se amestecă zahărul pudră cu zahărul vanilat. Se lasă fursecurile să stea un minut după ce se scot din cuptor și apoi se presară cu amestecul de zahăr cât sunt încă fierbinți. Se lasă să se răcească complet și se mai pudrează o dată.
Variante ale vanillekipferl
Rețeta originală de vanillekipferl nu are ouă și, dacă vrei să fie foarte fragede, nu ar trebui să pui nici tu. Scopul este de face aluatul mai ușor de modelat, pentru că, vei vedea, nu este deloc simplu.
Ingredientul care le dă textura este untul care trebuie să fie cât mai gras cu puțiință. La început s-au folosit nuci măcinate, ceea ce face ca aluatul să fie mai umed.
Se pot folosi și migdale sau alune măcinate. Migdalele albite măcinate vor avea ca rezultat o prăjitură deschisă la culoare, în timp ce nucile și alunele vor avea ca rezultat o prăjitură mai închisă, cu pete.
Oricum ar fi, semilunele vor fi delicioase. Dacă îți plac migdalele poți încerca și rețeta de prăjituri cu migdale din doar două ingrediente. Sunt perfecte pentru sărăbtori.
Păstrate într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros, aceste fursecuri se vor păstra bine chiar și câteva săptămâni.