Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Vanillekipferl sunt prăjituri în formă de semilună. Sunt fragede și ți se topesc în gură. Aceste prăjituri au o aromă puternică de vanilie și sunt numai bune de servit dimineața la cafea.

Cristina Catană
Publicat: 4 decembrie 2022, 07:00 / Actualizat: 7 decembrie 2022, 17:19
Vanillekipferl esre desertul tradițional al austriecilor în perioada sărbătorilor de iarnă/ Profimedia Images

Vanillekipferl sunt populare în Austria, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria și au avut momentul lor de celebritate și în România. Se pregătesc în special în perioada Crăciunului, însă dacă mergi la Viena le vei găsi în majoritatea cofetăriilor sau cafenelelor tot timpul anului.

Citește și

Deși populare în cea mai mare parte a Europei, fursecurile semilună își au originea în Viena, Austria.

În urmă cu aproximativ 400 de ani, în 1683, localnicii le-au preparat pentru a sărbători o victorie împotriva turcilor. Forma aleasă are legătură cu simbolul Imperiului Otoman, semiluna.

Legendă sau nu, Vanillekipferl sunt prăjiturile tradiționale ale austriecilor.

Popularitatea la nivel mondial a fost adusă de germani, care au emigrat în număr destul de mare în SUA și au luat cu ei și rețeta fursecurilor sub formă de semilună. Încearcă și rețeta de prăjitură cu afine și bezea. Un desert delicios pentru iarna aceasta.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un bol mare și se frământă până se omogenizează bine. Se modelează aluatul în formă de cilindru și se înfășoară cu folie de plastic. Se dă la rece cel puțin o oră.

Se preîncălzește 180°C. Se taie bucăți mici din aluat și se modelează în formă de semilune. Apoi se pun pe tavă tapetată cu o foaie de copt. Se dau la cuptor, pe grătarul din mijloc și se coc 12-15 minute până când marginile încep să devină aurii.

Între timp, se amestecă zahărul pudră cu zahărul vanilat. Se lasă fursecurile să stea un minut după ce se scot din cuptor și apoi se presară cu amestecul de zahăr cât sunt încă fierbinți. Se lasă să se răcească complet și se mai pudrează o dată.

Variante ale vanillekipferl

Rețeta originală de vanillekipferl nu are ouă și, dacă vrei să fie foarte fragede, nu ar trebui să pui nici tu. Scopul este de face aluatul mai ușor de modelat, pentru că, vei vedea, nu este deloc simplu.

Ingredientul care le dă textura este untul care trebuie să fie cât mai gras cu puțiință. La început s-au folosit nuci măcinate, ceea ce face ca aluatul să fie mai umed.

Se pot folosi și migdale sau alune măcinate. Migdalele albite măcinate vor avea ca rezultat o prăjitură deschisă la culoare, în timp ce nucile și alunele vor avea ca rezultat o prăjitură mai închisă, cu pete. 

Oricum ar fi, semilunele vor fi delicioase. Dacă îți plac migdalele poți încerca și rețeta de prăjituri cu migdale din doar două ingrediente. Sunt perfecte pentru sărăbtori.

Păstrate într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros, aceste fursecuri se vor păstra bine chiar și câteva săptămâni.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros