Za'atar, condimentul care îți duce simțurile în lumea orientală
Za’atar este un amestec de condimente originar din Orientul Mijlociu. Este atât de aromat încât papilele gustative îți vor fi invadate de savoarea sa.
Za’atar poate fi folosit într-o multitudine de moduri. Poți condimenta cu acest amestec carnea de pui, de vită, miel sau pește sau îl poți presăra peste preparate vegetariene cum sunt humus, labneh sau baba ganoush.
Amestecul de condimente Za’atar nu are o rețetă exactă pentru că în fiecare regiune a Orientului Mijlociu se face în alt mod. De fapt, se poate chiar ca fiecare familie să aibă propriul mod de a face za’atar, folosind condimentele în proporții diferite. Află și care sunt cele mai potrivite condimente pentru carne.
Ingrediente
Cimbru, oregano și cimbru sunt plante native ale Levantului și cresc în general în Orientul Mijlociu, fiind originare din Grecia și Palestina. Cu toate acestea datorită faptului că rețetele erau ținute secrete în acele vremuri există puține date legate de compoziția exactă a amestecului de ingrediente.
Află mai multe și despre beneficiile consumului de oregano.
Astăzi, în oricare dintre variante vei găsi oregano, mărghiran sau cimbru, chimen, coriandru, semințe de susan, sare. Ingredientul care nu lipsește din niciuna este sumac. Acesta oferă gustul specific.
Mod de preparare
În Evul Mediu femeile din Orientul Mijlociu obișnuiau să păstreze secretul asupra ingredientelor și amestecurilor secrete folosite în bucătăriile lor. Erau atât de secretoase încât nu le împărtășeau nici măcar cu fiicele lor. Totuși, potrivit unor izvoare istorice reiese că istoria Za’atarului poate data încă din timpurile egiptene antice.
Se amestecă toate ingredientele într-un castron, apoi se depozitează într-un recipient, de preferat de sticlă, închis etanș.
Cum prepari rețeta de Za’atar
Pentru o aromă mai puternică, semințele de chimen și de coriandru se prăjesc înainte de a fi măcinate. În cazul în care există condimente întregi, se folosesc variantele lor măcinate.
Beneficii nutriționale ale za’atarului
Za’atar este consumat de mii de ani în Orientul Mijlociu nu doar pentru gustul său, ci și pentru proprietățile sale asupra sănătății.
În secolul al XII-lea, marele filozof evreu spaniol Maimonide îl prescria pacienților săi pentru a trata o varietate de afecțiuni. De cele mai multe ori, era vorba despre boli ale tractului digestiv. Studiile moderne confirmă practicile sale. Descoperă și beneficiile consumului de semințe. Vezi cât de hrănitoare suunt de fapt.
Sumacul este plin de flavonoide, iar cimbrul și oregano conțin cantități mari de timol, un ulei esențial și carvacrol, un fenol. Atât timolul, cât și carvacrolul au proprietăți antioxidante, antiseptice și fungicide. De asemenea, s-a demonstrat că timolul ajută la controlul crizei de tuse la pacienții cu bronșită.