7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des
Sparanghelul este una dintre legumele care nu trebuie să îți lipsească din meniu primăvara. De cele mai multe ori găsești în magazin sparanghel verde, însă mai există și alb sau violet. Nu doar că este foarte versatil, dar este și foarte sănătos. Descoperă și tu 7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des. De ce îl recomandă nutriționiștii.
Gustul pregnant al sparanghelului nu este pe placul tuturor, însă ar trebui încercat pentru beneficiile lui asupra sănătății. Are foarte puține calorii și o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți.
Am făcut o listă cu principalele 7 motive pentru care măcar odată pe săptămână ar trebui să introduci sparanghelul în meniul tău.
Motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des
Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta este recomandat în special persoanelor care își doresc să piardă în greutate în mod sănătos. Este important să-l incluzi în dieta ta dacă vrei să te bucuri de beneficiile sale pentru sănătate
Sparanghelul are mulți nutrienți și puține calorii
Sparanghelul poate fi o garnitură perfectă pentru orice tip de carne. Îl poți mânca în cantități destul de mari fără să te temi de câte calorii îți aduce. 100 de grame de sparanghel nu au decât 20 de calorii.
Dintre vitaminele pe care sparanghelul le aduce în organism se remarcă vitamina K, care susține sănătatea sistemului osos și al celui cardiovascular și vitamina B9 (acid folic), care este foarte importantă mai ales pentru femeile însărcinate.
Sparanghelul conține și fier, zinc și vitamina B2 (riboflavină), vitamina A și vitamina C.
Nutrient | Cantitate |
Calorii | 26 kcal |
Carbohidrați | 5,2 g |
Fibre | 2,8 g |
Proteine | 3 g |
Calciu | 32,2 mg |
Fier | 2,9 mg |
Magneziu | 18,8 mg |
Fosfor | 69,7 mg |
Potasiu | 271 mg |
Zinc | 0,7 mg |
Mangan | 0,2 mg |
Caolin | 21,4 mg |
Seleniu | 3 mcg |
Vitamina C | 7,5 mg |
Acid folic | 69,7 mcg |
Vitamina E | 1,5 mg |
Vitamina K | 55,7 mcg |
Vitamina A | 50,9 mcg |
Este o bună sursă de antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care ajută celulele de efectele nocive ale radicalilor liberi și ale stresului oxidativ. Acestea contribuie la creșterea nivelului inflamațiilor din organism care sunt responsabile pentru apariția multor boli, inclusiv cancerul.
Sparanghelul, la fel ca toate legumele verzi, este bogat în antioxidanți. Conține vitamele E și C, dar glutation, care contribuie la detoxifierea ficatului. În plus, mai aduce în organism polifenoli și flavonoide, cele mai importante dintre ele fiind quercitina, isoramnetina și kemferolul.
Numeroase studii au dovedit că toate aceste substanțe au un rol substanțial în reducerea presiunii arteriale, sunt antiinflamatoare, antivirale și pot reduce incidența apariției diferitelor tipuri de cancer.
Sparanghelul mov conține un pigment puternic, antocianină, care este și el un antioxidant valoros pentru sănătate. Are efecte în special în sănătatea inimii, reducând riscul de infarct.
Îmbunătățește sănătatea sistemului digestiv
Sparanghelul conține o cantitate mare de fibre. Doar 100 g aduc un aport de 1,8 grame, care reprezintă 7% din necesarul zilnic al unui adult.
Fibrele nu au rol pozitiv doar asupra sistemului digestiv, ci reduc și riscul de apariție a hipertensiunii, a bolilor cardiovasculare și a diabetului. În mod particular, sparanghelul conține fibre insolubile, care în ajută la un tranzit mai rapid.
De asemenea, conține și fibre solubile care se dizolvă în stomac și se transformă într-un fel de gel care protejează tractul digestiv.
Un sistem digestiv sănătos susține sistemul imunitar și ajută la creșterea producției de vitamina B 12 și vitamina K.
Este benefic pentru femeile însărcinate
Sparanghelul este o sursă excelentă de acid folic (vitamina B9). Doar 100 g aduc 34% din necesarul zilnic al unui adult și 22% din cel al unei femei însărcinate.
Acidul folic poate preveni defectele de tub neural fetal, malformații extrem de grave, cele mai comune fiind spina bifida si anancefalia. Tubul neural se dezvoltă în primele 28 de zile de la concepție, chiar înainte ca sarcina să fie confirmată.
Nu doar sparanghelul este o sursă bună de acid folic, ci și toate celelalte legume cu frunze verzi, așa că este important să le incluzi în dietă.
Ajută la scăderea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială afectează 1,3 milioane de oameni anual și este principalul factor de risc în apariția infarctului cardiac.
Cercetările arată că dietele bogate în potasiu și reducerea aportului de sare au un rol important în reducerea tensiunii arteriale. Potasiul acționează prin relaxarea vaselor de sânge și prin eliminarea excesului de sodiu din organism prin urină.
Sparanghelul este o bună sursă de potasiu, 100 de grame asigurând 6% din necesarul zilnic al unui adult.
Reglează greutatea corporală
Sparanghelul are în compoziție 94% apă, fiind foarte sărac în calorii. Dacă este introdus în dietă alături de alte alimente sănătoase poate ajuta la controlul greutății.
Nu doar conținutul scăzut de calorii este benefic pentru greutate, ci și fibrele care reglează tranzitul intestinal.
Este foarte versatil
Sparanghelul este nu doar bogat în nutrienți, dar este și delicios și ușor de integrat în aproape orice meniu.
Poate fi gătit pe grătar, fiert, la aburi, copt sau sotat. De asemenea, poți cumpăra sparanghel conservat care nu mai are nevoie de tratament termic. Sparanghelul se potrivește cu orice fel de carne, este delicios în omlete sau împreună cu paste.