8 rețete de înghețată fără zahăr. Desertul perfect ca să te răcorești în zilele calde
Înghețata este desertul vedetă al verii. Ai o mulțime de variante, de la clasica înghețată de vanilie cu sau fără ciocolată, până la variante gourmet de levănțică sau turmeric. Pe cât este de delicioasă, pe atât de multe calorii aduce organismului. Din fericire, există o variantă pentru a le mai limita: înghețata fără zahăr. Descoperă 8 rețete de înghețată fără zahăr. Vezi care este desertul perfect ca să te răcorești în zilele calde.
În general, dacă înghețata este din fructe este posibil să nu mai fie nevoie de niciun îndulcitor. Pentru cei cărora nu le place gustul acrișor zahărul poate fi înlocuit fie cu stevia sau xilithol sau cu banane coapte, sirop de arțar, pastă de curmale sau miere.
Mai jos sunt 8 rețete de înghețată fără zahăr pe care să le încerci în această vară.
Înghețată de vanilie și căpșuni
Înghețata fără zahăr cu vanilie și căpșuni este perfectă pentru toată familia. Căpșunile pot fi înlocuite cu alte fructe, după preferințe.
Ingrediente
- 300 ml smântână pentru gătit
- 300 ml lapte integral
- 1 păstaie de vanilie, tăiată în jumătate pe lungime, semințele scoase
- 6 gălbenușuri
- 500 g căpșuni coapte, decojite, tăiate pe jumătate
- 1 banană medie foarte coaptă
Mod de preparare
Se toarnă smântâna și laptele într-o cratiță mare și se amestecă apoi păstaia de vanilie și semințele. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se stinge imediat focul.
Se bat gălbenușurile într-un castron mare până când se decolorează, apoi se adaugă smântâna și laptele. Când s-au omogenizat bine, compoziția se pune înapoi în cratiță și se lasă la foc foarte mic.
Se lasă pe foc aproximativ 5 minute, amestecând constant, până când crema este suficient de groasă pentru a acoperi spatele lingurii. Este important ca amestecul nu se supraîncălzească.
Se ia cratița de pe foc, se scoate păstaia de vanilie și se varsă crema într-un bol curat. Se acoperă suprafața cu folie alimentară pentru a nu face crustă și se lasă să se răcească.
Se pun căpșunile și banana într-un robot de bucătărie și se mixează până devin piure. Dacă există un aparat de înghețată se se pun crema răcită și piureul. Se amestecă până se îngroașă. În lipsa unui aparat de înghețată se pune compoziția într-un blender și se mixează la viteză maximă preț de 15-20 de minute.
Apoi se transferă într-un recipient rezistent la congelator și se îngheață până se solidifică. Se scoate din congelator și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 5-10 minute înainte de servire. Nu uita să te informezi despre beneficiile consumului de căpșuni.
Înghețată de ciocolată cu lapte de cocos
Laptele de cocos este un bun înlocuitor pentru lactatele care se pun de obicei în înghețată. Ține cont că modifică substanțial gustul final al produsului final.
Ingrediente
- 400 g lapte de cocos rece
- 100 g cacao pudră
- 50 ml miere/sirop de arțar pur
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- 1/4 linguriță sare de mare
Mod de preparare
Se pune un recipient în congelator.
Se combină toate ingredientele într-un blender și se amestecă până când compoziția devine omogenă și cremoasă. Când se varsă crema de cocos din cutie se verifică să nu rămână părți întărite pe cutie. Se răzuiește și acelea și se pun în blender. Este ideal să se amestece pudra de cacao cu laptele de cocos înainte de mixarea în blender pentru ca pudra să nu se lipească de părțile laterale și de capacul aparatului.
După mixare, se gustă amestecul. Gradul de dulceață ar trebui să fie mai asemănător cu cel al ciocolatei negre decât cel al ciocolatei cu lapte. Pentru o înghețată mai dulce se mai adăugă puțină miere/ sirop de arțar, amestecând pentru a se încorpora.
În acest moment, există două opțiuni. Amestecul se poate transfera într-un aparat de înghețată și în 20 de minute va îngheța. Pur și simplu se urmează instrucțiunile producătorului. Când termină programul, înghețata va fi moale. Se poate savura imediat sau se poate transfera în recipientul pus în congelator pentru depozitare.
A doua opțiune este cea în care nu există aparat de înghețată. Se transferă amestecul în recipientul din răcit și se congelează timp de 4-6 ore sau până când este ferm. Rețetele de înghețată de casă sunt delicioase pentru vară!
Înghețată cu unt de arahide fără zahăr
Înghețata fără zahăr cu unt de arahide are nevoie de doar 6 ingrediente și poate fi consumată și de persoanele care urmează o dietă vegană.
Ingrediente
- 800 ml lapte de caju neîndulcit sau lapte de migdale
- 12 curmale medjool moi, fără sâmburi
- 100 g plus 2 linguri de unt de arahide natural neîndulcit, nesărat
- 2 lingurițe extract pur de vanilie
- ¾ linguriță sare de mare cu granule fine
Mod de preparare
Se tapetează cu hârtie pergament o tavă de 12×25 cm.
Într-un blender se combină laptele de caju, curmalele, untul de arahide, vanilia și sarea de mare. Se amestecă la viteza maximă 3-4 minute sau până când compoziția este omogenă.
Se pune amestecul de înghețată în tavă, se acoperă cu folie de plastic și se transferă la congelator. Se lasă cel puțin 8 ore pentru a se întări.
Se poate păstra la congelator până la o săptămână.
Înghețată de cafea fără zahăr
Dacă îți place foarte mult cafeaua atunci această înghețată va fi pe gustul tău. Combinația de lapte de cocos cu cafea te va cuceri imediat.
Ingrediente
- 250 ml cafea
- 200 g caju înmuiat peste noapte și scurs
- 400 ml lapte de cocos
- 70 ml sirop de arțar
- 1 linguriță extract de vanilie
- cafea instant (opțional, după gust)
- un praf de sare de mare (opțional, după gust)
Mod de preparare
Se adaugă cafeaua, nucile caju, laptele de cocos, siropul de arțar și vanilia în blender și se mixează 2 minute la viteză maximă. Se dă la congelator 6-8 ore.
Pentru un plus de aromă de cafea, se adaugă cafea instant după gust.
Înghețată fără zahăr de cireșe cu ciocolată
Cireșe și ciocolata neagră se combină atât de bine încât vei iubi această înghețată și o vei face de mai mult ori.
Ingrediente
- 150 g caju lăsat la macerat cel puțin 2 ore
- 400 ml lapte de cocos
- 70 ml sirop de arțar
- 1 linguriță extract de vanilie
- 150 g cireșe proaspete sau congelate fără sâmburi, tăiate grosier
- 70 g ciocolată neagră rasă
Mod de preparare
Se pun nucile caju scurse, laptele de cocos, siropul de arțar și extractul de vanilie într-un blender și se mixeză până când se obține o compoziție omogenă și cremoasă. Apoi se încorporează ciocolată neagră rasă și cireșele.
Se transferă într-un recipient sigur pentru congelator și pune la congelator până când este gata.
Înghețată fără zahăr de mentă cu ciocolată
Dacă îți plac combinațiile de gusturi mai deosebite, această înghețată de mentă cu ciocolată este ceea ce ai nevoie în zilele toride ale verii. Nu rata și rețeta de înghețată cu oreo, deliciul verii acesteia.
Ingrediente
- 400 ml lapte de cocos
- 200 g crema de nucă de cocos
- 70 ml sirop de arțar (sau miere)
- 1 linguriță de extract de mentă
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ½ linguriță de sare de mare
- 70 g ciocolată neagră răzuită
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele, cu excepția ciocolatei. După ce compoziția s-a omogenizat și este cremoasă se adaugă ciocolata neagră. Se mai amestecă puțin, până când ciocolata se încorporează. Se pune într-un vas potrivit și se dă la congelator până devine fermă.
Înghețată vegană cu avocado și limetă fără zahăr
Fructul de avocado va face înghețata atât de cremoasă încât nu îi va putea rezista nimeni din familie. Limeta are atât rol de a oferi aromă, dar ajută avocado să nu oxideze.
Ingrediente
- 2 avocado mari, decojite și fără sâmburi
- 150 ml suc de limetă
- 100 ml sirop de arțar pur
- 250 ml lapte de cocos
- ¼ linguriță sare de mare
- 1 linguriță extract pur de vanilie
- 100 ml ulei de cocos, topit și răcit
Mod de preparare
Se dă la congelator peste noapte vasul în care urmează să fie pusă înghețata.
Toate ingredientele se pun într-un blender și se amestecă până când se omogenizează complet. Se pune compoziția în vasul răcit și se dă la congelator până când devine fermă, aproximativ două ore.
Înghețată de mango și turmeric fără zahăr
Înghețata fără zahăr de mango și turmeric este de inspirație orientală. Poți folosi și mango proaspăt, dar pentru o textură mai interesantă cel congelat este mai potrivit.
Ingrediente
- 500 g mango congelat
- 150 g cremă de cocos
- 250 ml lapte de cocos
- 2 linguri de turmeric
- 1/2 linguriță piper negru (opțional)
Mod de preparare
Toate ingredientele se pun într-un blender și se amestecă la viteză mică până se combină. Apoi compoziția se pune într-un vas și se dă la congelator pentru minimum două ore.