Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat fraged, care nu necesită agenți de coacere sau de creștere.
Rețeta aluatului nu necesită decât 4 ingrediente: făină, unt, ou și sare. Iar dacă îl folosești la o tartă dulce, mai poți adăuga și zahăr.
Aluaturile preparate în casă vor fi întotdeauna mai gustoase și mai sănătoase, pentru că tu deții controlul ingredientelor. Poți prepara foarte simplu și ușor aluaturi fragede, aluaturi dospite, aluaturi de foietaj sau pentru foi subțiri de plăcintă.
Descoperă și o rețetă de aluat foietaj preparat în casă. Iar mai jos vei descoperi rețeta clasică de aluat fraged sau aluat simplu pentru tarte.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru că aluatul fraged se prepară foarte rapid, astfel încât să nu aibă timp untul să se topească, este recomandat să folosești ingredientele foarte reci.
Făina nu necesită acel timp de încălzire la temperatura camerei ca în cazul rețetei de cozonac. Untul se va scoate din frigider atunci când celelalte ingrediente sunt pregătite, iar apa se va folosi, de asemenea, foarte rece. Dacă aluatul se folosește pentru tarte dulci, se poate adăuga și puțin zahăr pudră care se amestecă cu făina și sarea de la început.
Descoperă și o rețetă de aluat pentru foi subțiri de plăcintă.
Cum prepari aluat simplu pentru tarte
Trece făina prin sită într-un bol mai mare și amestec-o cu un praf de sare. Adaugă un ou și untul rece tăiat în bucăți mai mici.
Începe să frămânți rapid ingredientele cu vârfurile degetelor, prin frecare. Este necesară rapiditatea pentru a nu permite untului să se topească. De aceea, la prepararea aluaturilor fragede nu este recomandat a se folosi mixerul, sau robotul.
Vei obține un aluat ușor sfărâmicios pe care îl modelezi într-o bilă, îl împachetezi în folie și îl lași la rece pentru pentru 30-40 de minute. Dacă aluatul este exagerat de sfărâmicios, mai poți adăuga 1-2 linguri de apă rece, pentru a-i potrivi textura.
Pentru a coace crusta de tartă, cu 10 minute înainte de a scoate aluatul de tartă de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Scoate aluatul de la frigider își modelează-l uniform în interiorul formei de copt, atât la bază, cât și pe lateralele acesteia. Poți opta pentru a unge forma de copt cu grăsime sau pentru a adăuga hârtie de copt în interior.
Înțeapă aluatul la bază cu o furculiță, din loc în loc. Așază o altă hârtie de copt în interior și adaugă în interior boabe de fasole sau de năut.
Coace acest aluat simplu pentru tarte timp de 10-12 minute la 180 de grade Celsius. Apoi, îndepărtează hârtia de copt cu fasolea și mai lăsăm aluatul 5 minute la cuptor pentru a se rumeni și baza.
Descoperă și o rețetă de tartă cu sparanghel înfășurat în prosciutto și brânzeturi.