Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers

Timp de gătire: 1 oră și 00 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Italiană

Calzone este un preparat italian cu o istorie bogată, o varietate impresionantă și o aromă inconfundabilă. Este o versiune mai veche de pizza, putând reprezenta o gustare sau chiar o masă, în funcție de dimensiunea ei și ingredientele folosite.

Cristina Catană
Publicat: 28 noiembrie 2023, 05:00
Calzone se umple cu brânzeturi, carne și legume / Shutterstock

Calzone a fost inventată în Napoli din secolul al XVIII-lea, ca o variantă de pizza, pentru a putea fi servită din mers. Chiar denumirea sa duce cu gândul la acest lucru, clazone traducându-se prin „pantaloni” sau „picioare de pantaloni”. Este de fapt o pizza închisă, ce poate fi umplută cu o mulțime de ingrediente, în funcție de preferințe.

Citește și

Cea mai simplă umplutură de calzone este un amestec de brânzeturi—ricotta, mozzarella și parmezan—dar posibilitățile sunt infinite. Pe lângă acestea mai poți pune orice fel de salam îți place, spanac, diverse tipuri de carne sau alte brânzeturi.

Poți face calzone vegetarian cu legume proaspete, precum ciuperci, ardei, ceapă și măsline. Dacă vrei o variantă mai specială cu fructe de mare, creveți, calamari sau midii.

Orice fel de ingrediente ai alege pentru umplutură asigură-te că nu sunt foarte umede și că nu pui o cantitate foarte mare. Calzone trebuie să se închidă perfect pentru a nu ieși compoziția în timpul coacerii.

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă apă caldă, drojdia și zahărul într-un castron mic. Se lasă deoparte până când drojdia începe să facă spumă, aproximativ 5 minute.

Cum prapari blatul pentru pizza

Făina 650, făina 00 și sarea se bat cu mixerul la viteză mică, aproximativ 10 secunde, până se combină. Spoi se adaugă amestecul de drojdie și 2 linguri de ulei de măsline în amestecul de făină. Se mixează la viteză medie până când aluatul formează o singură bilă și se trage de pe marginile vasului.

Se unge un castron mare cu uleiul rămas și se transferă acolo aluatul. Se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider până când își dublează volumul, aproximativ 24 de ore. Apoi se pune aluatul pe un blat presărat cu făină și se împarte în 4. Se ia prima porție și se presează părțile laterale cu palmele, rotind aluatul cu mâinile pentru a forma o minge întinsă. Se repetă acest proces cu restul aluatului.

Se pune folie de copt într-o tavă. Se pun bilele de aluat, se acoperă cu folie de plastic și se mai dau la rece pentru 24 de ore.

Cu aproximativ 1 oră înainte de a pregăti calzone, se scoate aluatul din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei.

Cum pregătești umplutura

Pentru umplutură se așează un grătar în centrul cuptorului. Se întoarce o tavă mare cu ramă cu susul în jos și se pune pe grătarul cuptorului. Se preîncălzește la temperatura maximă.

Se amestecă brânzeturile cu busuiocul, sarea și piperul într-un castron mare până se combină bine.

Se transferă o bucată de aluat pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Se țin marginile aluatului cu degetele și se rotește ușor pentru a întinde aluatul. Va trebui să rezulte un cerc cu diametrul de 22 cm. Se transferă apoi pe o bucată mare de hârtie de pergament. Se repetă procesul cu restul aluatului.

Se pune ¼ din amestecul de brânză într-o linie în mijlocul fiecărui cerc de aluat, lăsând o margine de 2 cm la margine. Se rup 4 felii de soppressata în bucăți și se pun deasupra amestecului de brânză.

Oul și apa se bat într-un castron mic până se omogenizează. Cu degetele, se ung ușor marginile aluatului cu acest amestec. Se ridică ușor o parte a aluatului și se pune peste amestecul de brânză pentru a se uni cu partea opusă. Se apasă pentru a sigila marginile. Se repetă procesul cu restul compoziției. Se ung uniform vârful și părțile laterale ale calzone cu amestecul de ou rămas.

Cum coci calzone

Se pun două dintre calzone pe tava de copt preîncălzită. Se coc până se umflă și devin maro-aurii, 12-15 minute.

Se scot din cuptor și se presară imediat cu aproximativ 2 lingurițe de brânză Parmigiano-Reggiano. Se coc și restul de calzone. Apoi se taie fiecare calzone în bucăți și se servesc imediat cu sos marinara.

De ce este special aluatul pentru calzone

Dacă nu ai timp să faci aluatul poți folosi unul cumpărat din magazin. Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 kg. În vei împărții în 4 porții.

Dacă îl faci în casă și nu vrei să faci 4 calzone poți congela cantitatea rămasă. Imediat după ce au crescut le pui în pungi speciale și le dai la congelator. De asemenea, poți congela și calzone umpluți.

Se pun pe o tavă de copt și se îngheață până se întăresc, aproximativ 2 ore. Apoi se transferă în pungi sigure pentru congelator timp de până la 2 luni. Când vrei să îi coci, preîncălzești cuptorul la 220°C și se coc până devin aurii.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Te-ar mai putea interesa și
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Cum poți face ca pizza congelată să fie gustoasă. Trucuri ușor de aplicat
Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe
Pide turcești sau Pizza turcească, preparată sub formă de bărcuțe
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:08
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă
08:38
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
3 zodii au noroc în dragoste săptămâna aceasta. Luna Nouă în Taur le aduce relații romantice
Părinţii tinerilor ucişi de Vlad Pascu au răbufnit după o întrebare a judecătoarei. "Chiar nu ştiţi nimic?!"
Părinţii tinerilor ucişi de Vlad Pascu au răbufnit după o întrebare a judecătoarei. "Chiar nu ştiţi nimic?!"
Dezvăluirile milionarului devastat de două drame amoroase. O soție l-a părăsit pentru nașul de cununie, una pentru Cristi Borcea
Dezvăluirile milionarului devastat de două drame amoroase. O soție l-a părăsit pentru nașul de cununie, una pentru Cristi Borcea
Rezultate Loto azi, 9 mai 2024. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 9 mai 2024. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Serialul Viola come il mare reprezintă pentru Can Yaman un nou început. Ce se arată în presa locală
Serialul Viola come il mare reprezintă pentru Can Yaman un nou început. Ce se arată în presa locală
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Britney Spears a fost văzută conducând singură, la scurt timp după ce s-a accidentat în timpul unei nopți petrecute la hotelul Chateau Marmont din Los Angeles
Britney Spears a fost văzută conducând singură, la scurt timp după ce s-a accidentat în timpul unei nopți petrecute la hotelul Chateau Marmont din Los Angeles
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat