Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Cină
bucătăria: Internațională

O porție de cartofi de post, la cuptor, poate fi cina ta delicioasă și rapidă. Se fac atât de simplu încât în 10 minute poți pune tava la cuptor, iar în alte 30 masa este gata. În tot acest timp, tu te poți relaxa sau poți pregăti o salată sau un sos care să se potrivească perfect preparatului.

Cristina Catană
Publicat: 6 decembrie 2023, 07:00
Cartofii de post la cuptor se pot servi cu salată de crudități sau de murături / Shutterstock

Cartofii de post la cuptor pot fi serviți cu mai multe tipuri de salate. Dacă îi mănânci iarna atunci murăturile în oțet sau saramură sunt perfecte. La fel de bine se completează și cu salatele asortate de legume, cu salatele verzi sau salată de ardei copți.

Pentru ca masa să fie completă ai nevoie și de un sos. Cu mujdeiul de usturoi nu ai cum să dai greș, dar mai ai și alte variante. Poți să îi acompaniezi cu un sos pesto vegan, cu sosuri pe bază de iaurt vegetal sau cu un sos de muștar. Humusul poate fi folosit drept sos pentru cartofii la cuptor.

Citește și

Cartofii de post la cuptor post fi consumați și în afara perioadei de restricții alimentare ca o garnitură excelentă pentru preparate din carne.

Ingrediente

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală și se curăță bine cartofii. Se pot tăia în felii sau cuburi, în funcție de preferințe.

Cum prepari rețeta de cartofi de post

Într-un bol mare, se amestecă cartofii cu uleiul de măsline, usturoiul, cimbrul, boiaua de ardei, sare și piper. Dacă se folosesc, se pun și rozmarinul sau oregano. Se pune cartofii condimentați într-o tavă de copt, într-un singur strat pentru a se coace uniform.

Se bagă tava în cuptorul preîncălzit și se coc cartofii timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când sunt rumeniți și fragezi. În mijlocul procesului, se pot amesteca pentru a asigura o coacere uniformă.

Se scot din cuptor și se servesc calzi, presărați cu puțină sare și garnisiți cu ierburi proaspete adăugate.

Ce mai poți adăuga pentru mai multă savoare

Rețeta de cartofi de post la cuptor are avantajul de a fi foarte versatilă. Există diverse modalități de a adăuga savoare suplimentară cartofilor de post pentru a-i transforma într-o masă delicioasă.

Atunci când vine vorba de aromă ierburile și condimentele sunt primele ingrediente pe care le poți folosi. Pentru cartofii la cuptor poți folosi busuioc, pătrunjel, mărar, coriandru, chimen sau chiar și scorțișoară.

Ierburile pot fi folosite atât proaspete, cât și uscate și pot fi adăugate atât în timpul coacerii, cât și după ce cartofii sunt scoși din cuptor.

O altă modalitate de a adăuga un plus de aromă cartofilor la cuptor este să îi amesteci cu coaja rasă de la o lămâie și cu zeama acesteia.

Ceapa și usturoiul sunt ingrediente clasice în rețetele de cartofi de post la cuptor. Le poți folosi în ce cantitate vrei, în funcție de preferințe. Înainte de a pune cartofii la cuptor îi poți stropi cu ulei de trufe sau cu diverse sortimente de ulei de măsline aromatizat.

Dacă îți plac preparatele picante atunci nu ezita să pui în cartofii tăi la cuptor și ardei iute sau boia de ardei iute. Nu exagera totuși cu cantitatea.

În cazul în care vrei să adaugi o textură mai deosebită poți folosi brânzeturi vegane.

Ce ingrediente nu se folosesc în post

În timpul postului, există anumite ingrediente și alimente care sunt evitate sau interzise. Nu vei folosi niciun fel de carne, indiferent că vorbim despre porc, vită, pasăre, pește sau fructe de mare.

De asemenea, laptele și produsele derivate din el—iaurt, brânză, cașcaval, kefir, sana, smântână, unt sunt interzise în timpul postului. Nu vei folosi nici ouă.

Pe lista de alimente interzise în post mai intră grăsimile animale—untura, de exemplu.

Dacă folosești alimente procesate, ai grijă că unele unele produse sau condimente pot conține substanțe de origine animală, cum ar fi anumite arome sau coloranți.

Citește și
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Te-ar mai putea interesa și
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:52
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
05:56
Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
6 septembrie, 07:47
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
6 septembrie, 06:14
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
5 septembrie, 06:24
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
5 septembrie, 06:17
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
4 septembrie, 07:37
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
4 septembrie, 06:53
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...

Parteneri

Cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi după vârsta de 50 de ani. Care e secretul scăderii în greutate cu minimum de efort
Cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi după vârsta de 50 de ani. Care e secretul scăderii în greutate cu minimum de efort
Un român stabilit în Marea Britanie face topul celor mai costisitoare cheltuieli. "Poţi să ajungi să plăteşti chiar şi un salariu"
Un român stabilit în Marea Britanie face topul celor mai costisitoare cheltuieli. "Poţi să ajungi să plăteşti chiar şi un salariu"
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: „Ai un suflet minunat”
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: „Ai un suflet minunat”
Mesaje de Sf. Maria Mică 2024. Urări și felicitări creștine pentru sărbătoriți
Mesaje de Sf. Maria Mică 2024. Urări și felicitări creștine pentru sărbătoriți
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se întâmplă în deșert, de fapt
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se întâmplă în deșert, de fapt
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Lizzo a postat o fotografie în bikini, arătându-le fanilor transformarea sa fizică după ce a slăbit. Admiratorii au lăudat progresul ei
Lizzo a postat o fotografie în bikini, arătându-le fanilor transformarea sa fizică după ce a slăbit. Admiratorii au lăudat progresul ei
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
fresh

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc

Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc

Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie

Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios