Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Dacă și ție ți se pare enervant să cureți de coajă ouăle fierte și nu reușești niciodată să le faci perfecte atunci sfaturile de mai jos sunt pentru tine. Află ce înseamnă tehnica bain-marie și cum o poți folosi pentru a obține ouă fierte, fără a le fierbe de fapt.
Atunci când iei masa în familia restrânsă și ai de curățat 2-3 ouă poate nu contează nici cum arată la final și nu ți se pare un proces atât de laborios. Dacă însă vrei să faci o salată care are în compoziție mai multe ouă fierte trebuie să știi că există o metodă prin care poți să le obții fără prea multe bătăi de cap.
Tehnica prin care poți să ai ouă fierte tari fără să le fierbi de fapt e folosită de bucătarii francezi de zeci de ani. Se cheamă bain-marie. Este de mare ajutor pentru a scoate ouăle deja crăpate din coaja lor fără să le gătești prea mult.
Ce înseamnă tehnica bain-marie
Bain-marie este de fapt fierberea la baie de aburi. Pentru a face acest lucru, umple un vas cu apă, iar deasupra lui pune un alt vas sau o cratiță. În acesta din urmă pune ingredientele pe care vrei să le gătești folosind această tehnică.
Apa fierbinte trebuie să atingă doar partea de jos a vasului de deasupra, fără să intre în contact cu alimentele. Prin această metodă se pune o barieră între mâncare și focul direct prevenindu-se arderea să gătirea neuniformă. Este o tehnică foarte simplă, care nu necesită multă îndemânare și nici ustensile speciale, scrie thespruce.com.
Bain-marie este o metodă folosită pentru a găti multe feluri de mâncare, de la creme la sosuri și ouă bătute. Pentru acestea din urmă este cel mai simplu mod de a avea un preparat cu adevărat cremos fără să fie gătit mai mult decât este nevoie.
Cum poți folosi bain-marie pentru a avea ouă fierte tari
Mai întâi trebuie să ungi folosind un șervețel de hârtie îmbibat în ulei de avocado o tigaie. Trebuie să te asiguri că nu ți-a scăpat niciun loc neatins. Apoi sparge 7 ouă în tigaie având grijă să păstrezi gălbenușurile intacte pentru a nu se amesteca cu albușurile.
Pasul următor presupune folosirea tehnicii bain-marie. Umple cu apă o tavă de copt adâncă. Deasupra ei pune tigaia în care sunt ouăle sparte. Dă la cuptor cele două vase la 175°C timp de 30 de minute. Apoi, ia tigaia de deasupra și, cu ajutorul unei spatule de silicon, scoate ouăle. Pune-le pe un tocător de bucătărie și, folosindu-te de un cuțit ascuțit toacă-le cât îți trebuie de mărunt.
Pentru că lucrezi cu apă fierbinte este important să fii foarte atentă. Folosește mănuși de silicon. Ai grijă ca vasul în care pui apa să fie suficient de înalt pentru ca lichidul să nu dea pe afară.
O altă tehnică aparte, dar sănătoasă pentru gătirea ouălor este poșarea. Uite aici o rețetă de ouă poșate pe pat de sparanghel.