Chisăliță de cireșe. Rețetă de compot rece

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Gustare
bucătăria: Internațională

Dacă ai copilărit la bunici, cu siguranță îți amintești de plăcerile dulci cu care te răsfățau în zilele călduroase de vară. Una dintre rețetele cu iz de copilărie este cea de chisăliță de cireșe, un altfel de compot rece, de vară.

Maria Udrea
Publicat: 22 iunie 2023, 07:00

Galerie foto

Chisălița de cireșe se servește rece, de la frigider / Profimedia Images

Chisălița este un preparat tradițional din Țările Baltice (Letonia, Estonia, Lituania). Denumirea provine de la cuvântul kissel care înseamnă acru. Rețeta se mai prepară și în Polonia, Ucraina sau Rusia, iar la noi se regăsește, mai cu seamă, în Bucovina și Moldova. În celelalte regiuni ale țării se prepară în special toamna, din prune.

Citește și

Compotul rece de vară se prepară, în general, din fructe acrișoare precum corcodușele, vișinele, cireșele amare, caisele sau prunele. Se servește, în general, rece, de la frigider. Este și gustos, dar și consistent pentru că se îngroașă cu mălai sau cu amidon de porumb.

Descoperă și rețeta de compot de prune care îți va aminti de copilăria la bunici. În continuare vei descoperi rețeta compotului rece de vară denumită Chisăliță de cireșe.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu clătirea cireșelor și îndepărtarea sâmburilor. Înarmează-te cu mai multă răbdare și îndepărtează sâmburii folosind dispozitivul special sau o agrafă de birou.

Pașii necesari pentru chisăliță de cireșe

Ia o oală mai mare și cu baza stratificată și pune în ea cireșele după ce le-ai spălat și le-ai îndepărtat sâmburii. Adaugă apa peste cireșe și pune oala pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie, pentru început. Fierbe cireșele timp de aproximativ 30 de minute sau până când încep să se sfărâme în oală. Adună cu o sită deasă spuma care se formează la suprafața compotului și îndepărteaz-o.

După ce ai fiert cireșele timp de 30 de minute presară treptat făina de porumb, amestecând energic cu un tel sau cu o spatulă. După ce ai adăugat tot mălaiul sau făina de porumb, mai lasă chisălița să fiarbă timp de 10-15 minute, pentru a se hidrata mălaiul foarte bine.

Descoperă aici și cât se fierbe mămăliga și câteva trucuri de la bunica.

Când mălaiul s-a hidratat suficient și compotul a devenit consistent poți stinge focul. Pune deoparte oala cu chisăliță de cireșe și las-o să se răcească timp de 10-15 minute. Gustă chisălița și adaugă zahăr sau miere după propriul gust. Nu ezita să adaugi și un praf de sare. Aceasta va accentua gustul cireșelor din compot. Mai poți adăuga și aroma preferată: vanilie, rom, mentă etc. Acestea se vor adăuga înainte de a se răci compotul.

După răcorire pune compotul la frigider porționat în boluri sau în borcane. Dacă îl pui în borcane cu capac, îl poți păstra la frigider până la 7 zile.

Descoperă aici și o rețetă de dulceață de cireșe fără zahăr. Este ideală pentru a o transforma în sezonul rece în chisăliță. Adaugi apă și mălai și o fierbi pentru maxim 15 minute.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Compot de prune întregi, pentru iarnă
Compot de prune întregi, pentru iarnă
Compot de caise întregi. Sfaturi pentru a se păstra fructele ferme
Compot de caise întregi. Sfaturi pentru a se păstra fructele ferme
Compot de vișine. Un mod simplu și ușor de a conserva vișinele pentru iarnă
Compot de vișine. Un mod simplu și ușor de a conserva vișinele pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă