Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în toate zonele țării.
Galerie foto
Ciurigăii sunt un alt fel de gogoși, cu textură crocantă și formă mai specială. În mod clasic aluatul se prepară cu bicarbonat de sodiu sau cu praf de copt. Bicarbonatul de sodiu ajută la textura aluatului, dar și la frăgezirea ciurigăilor în timpul păstrării. Iar pentru a deveni și mai fragede, se adaugă în aluat și iaurt.
România are o tradiție culinară bogată și diversificată, iar deserturile tradiționale variază semnificativ în funcție de regiune. Fiecare zonă a țării are propriile sale specialități, care reflectă influențele culturale și ingredientele locale.
În Maramureș mai regăsim și rețeta de prăjitură cu mălai (Mălai dulce). Este o prăjitură simplă și consistentă, făcută din mălai, lapte, ouă și zahăr, având o textură mai densă și un gust subtil de porumb. Specifică Olteniei este plăcinta cu dovleac, iar în Bucovina regăsim rețeta de Alivancă. Încearcă-le și tu pe rând, dar până atunci poți prepara rețeta de Ciurigăi sau minciunele, pe care ți-o detaliem mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei prepara aluatul pentru gogoșele. Acesta este un aluat fraged care se prepară rapid și nu necesită timp îndelungat re relaxare.
Pune untul moale împreună cu zahărul într-un bol. Folosește mixerul și amestecă ingredientele până când granulele de zahăr nu se mai simt. Încorporează în compoziția obținută cele două gălbenușuri și oul și omogenizăm compoziția.
Bicarbonatul amestecă-l cu iaurtul și adăugă acest amestec peste compoziția de mai sus. La final încorporează făina amestecată cu sarea și omogenizează bine aluatul. Vei obține un aluat ferm pe care îl acoperi cu folie și îl lași la odihnit 15 minute.
Cum formezi și coci ciurigăi sau minciunele
După ce s-au scurs cele 15 minute, presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul în foi subțiri de aproximativ 5 mm grosime. Decupează din aluat forme de romburi, apoi crestează-le la mijloc, pe diagonală cam de 2 cm. Răsucește unul din colțurile rombului prin crestătură, de două ori.
Formează de la început toți ciurugăii, apoi îi prăjești în ulei încins până când se rumenesc frumos și devin crocanți.
Scoate-i pe prosoape de hârtie pentru a se scurge bine de ulei.
Decorează-i cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, înainte de servire. Sunt delicioși atât calzi, cât și reci.
Tot din categoria gogoșilor delicioase, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gogoși spaniole denumite Churros.