Compot de caise jumătăți. Rețetă simplă, fără conservanți

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Nu rata sezonul caiselor gustoase și parfumate fără să prepari și câteva borcane cu compot de caise jumătăți. Îți vor fi utile mai târziu la rețetele de prăjituri și torturi, dar și pentru răsfățul de zi cu zi.

Maria Udrea
Publicat: 28 iunie 2023, 07:00

Galerie foto

Compotul de caise poate fi folosit la torturi și prăjituri / Shutterstock

Compoturile sunt ideale de servit la micul dejun, pentru porția de vitamine și de hidratare. Însă, le mai poți folosi la deserturi, dar și la sosuri pentru diferite fripturi și garnituri. Din fructe poți prepara diferite creme cu frișcă sau cu mascarpone. Mai poți prepara și diferite jeleuri pentru decorul prăjiturilor sau torturilor. Siropul poate fi folosit la însiroparea blaturilor de prăjituri sau torturi. Este ideal pentru deserturile pe bază de pișcoturi.

Citește și

Descoperă aici și o rețetă de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă cu gem de caise, în care poți folosi caisele din compot. Mai jos vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de compot de caise jumătăți.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea compotului constă în pregătirea borcanelor în care vei conserva compotul. Acestea necesită spălare cu apă caldă și detergent de vase, clătire din abundență și sterilizare. la fel procedezi și cu capacele borcanelor.

Poți opta pentru una dintre aceste metode pentru sterilizarea sticlelor și borcanelor.

Următorul pas constă în pregătirea caiselor. Alege caise nu foarte coapte, mai micuțe și mai ferme, dar sănătoase și frumos colorate. Caisele necesită clătire cu apă rece și scurgere.

Cum prepari compot de caise jumătăți

Sparge caisele în jumătăți și scoate-le sâmburii. Folosește un cuțit mic pentru legume, dacă nu se sparg caisele în mâini. Păstrează și sâmburii caiselor pentru a-i sparge mai târziu și a-i deshidrata. Sunt gustoși și poți să-i incluzi în multe rețete culinare. Chiar și în compot poți să-i incluzi.

Când ai terminat de pregătit caisele, lasă-le deoparte și prepară siropul. Pune o oală cu apa la fiert și adaugă zahărul, păstaia de vanilie și batonul de scorțișoară. Poți opta pentru una dintre aceste arome sau pentru amândouă. Amestecă în apă cu o spatulă pentru a ajuta zahărul să se topească mai rapid.

Când zahărul este complet dizolvat, adaugă câte 20-25 de jumătăți de caise în sirop. Lasă-le să fiarbă în sirop, aproximativ 10-15 secunde. Scoate-le cu o spumieră și pune-le într-un bol. Continuă în același mod cu toate jumătățile de caise.

După ce ai terminat, pune caisele opărite în borcanele sterilizate. Așază mai întâi borcanele într-o tavă metalică pentru a nu se sparge la contactul cu caisele fierbinți. Dacă la suprafața siropului s-a format spumă, înlătur-o cu o sită deasă. Apoi toarnă siropul fierbinte peste jumătățile de caise din borcane. Înfiletează capacele borcanelor și închide-le ermetic.

Ia o pătură și pune-o peste borcanele cu compot de caise jumătăți. Lasă-le sub pătură până când vor fi răcite complet. Răcirea lentă, asigură o conservare corectă a compotului de caise.

După răcire, etichetează borcanele și transferă-le pe raftul din cămară. După ce ai terminat cu compotul, poți prepara și rețeta de gem de caise, delicios și foarte parfumat.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Peltea de lămâie. Rețeta celui mai fin și aromat jeleu
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare