Cozonac împletit cu mac și stafide, copt în formă de coroniță

Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă nu mai știi ce rețetă de cozonac să prepari pentru a fi diferită de cea clasică, încearcă rețeta de cozonac împletit cu mac și stafide. Umplutura și forma cozonacului îl fac mai special.

Maria Udrea
Publicat: 16 decembrie 2023, 08:00

Galerie foto

Opțional, după glazurare, cozonacul poate fi decorat cu fistic mărunțit / Profimedia Images

Aluatul acestui cozonac este unul clasic cu ouă și unt în compoziție. Se frământă bine , apoi se lasă la dospit timp de o oră în bol și pentru alte 35-40 de minute, după modelare. Interesantă este umplutura de mac. Aceasta are textură cremoasă, iar stafidele adăugate aduc un plus de gust și de consistență. Iar dacă mai adaugi și câteva alune sau nuci măcinate mai grosier, deliciul va fi garantat.

Citește și

Pentru un aspect și mai spectaculos, coace cozonacul sub formă de coroniță, într-o formă de guguluf. Este acea formă rotundă și înaltă, cu decupaj la mijloc și fante oblice. Într-o astfel de formă poți prepara rețete de checuri dulci, dar și checuri aperitiv.

Descoperă și rețeta de chec cu dovleac și glazură de lămâie, copt în formă de guguluf. Este perfect pentru momentele dulci petrecute alături de familie și prieteni. Iar mai jos îți oferim rețeta pentru cozonac împletit cu mac și stafide, copt în formă de coroniță.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru reușita unui cozonac pufos și gustos, mai întâi vei aduce toate ingredientele la temperatura camerei. Un aluat reușit se frământă bine atunci când ingredientele folosite nu sunt foarte reci.

Cum prepari aluatul pentru cozonac împletit cu mac și stafide

Amestecă laptele călduț, drojdia și o lingură de zahăr într-un bol. Amestecăm bine până când se dizolvă drojdia și zahărul și se omogenizează amestecul.

În bolul de frământare trece făina prin sită și creează un loc adânc la mijlocul ei. Pune acolo amestecul de lapte cu drojdie. Acoperă bolul cu un ștergar curat și lasă-l la loc cald și ferit de curent pentru 12-15 minute.

Mai ia un bol și amestecă în el ouăle cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin. Adaugă acest amestec peste maiaua de drojdie din bolul cu făină. Apoi încorporează toată făina din bol și frământă până devine compact.

Poți folosi robotul pentru a-ți ușura munca. La final de frământare adaugă și untul topit. Acoperă din nou bolul cu un ștergar și lasă aluatul la dospit, la loc cald, timp de o oră.

Descoperă și o rețetă de cozonac tradițional cu nucă și rahat.

Cum pregătești compoziția de mac

Într-o crăticioară pune laptele la fiert și adăugă untul. Amestecă până la topirea untului și omogenizarea compoziției. Macină macul foarte fin și amestecă-l rapid cu laptele fierbinte. Adaugă și zahărul, amestecă până la topirea acestuia, apoi stinge focul. Acoperă crăticioara cu un capac și lasă compoziția de mac să se răcească. După răcire, adaugă oul și omogenizează compoziția.

Pentru a forma cozonac împletit cu mac și stafide împarte aluatul în două părți egale, la fel și compoziția de mac.

Presară făină pe masă și întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea aproximativă de 50 cm. Peste foile de aluat întinde uniform compozițiile de mac. Rulează-le, apoi împletește frumos cele două rulouri.

Așază cozonacul împletit în forma de copt unsă cu unt sau ulei. Acoperă forma cu ștergarul de bucătărie și mai lasă cozonacul la dospit pentru 35-40 de minute, acoperit cu un ștergar.

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Înainte de a introduce cozonacul în cuptor, crestează suprafața aluatului din loc în loc. Pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 50 de minute la 175 de grade Celsius.

Prepară un sos caramel pentru a glazura cozonacul cu el. Pune într-o crăticioară, adaugă zahărul și lasă-l să se topească. Adaugă untul și amestecă bine pentru a se topi și acesta.

Cu acest sos caramel glazurează deliciosul cozonac împletit cu mac și stafide fierbinte, folosind o pensulă. Poți presăra pe deasupra fistic mărunțit, nuci, alune sau fructe uscate.

Dacă mai dorești și alte rețete mai interesante de cozonac, poți încerca rețeta de cozonac Baigli cu mac și nucă. 

Citește și
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Te-ar mai putea interesa și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic: "Dumnezeule! Am vrut să plâng"
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic: "Dumnezeule! Am vrut să plâng"
Ce s-a ales şi din ce face bani fosta soţie a lui Mihăiţă Neşu. Informaţii rare despre Maria
Ce s-a ales şi din ce face bani fosta soţie a lui Mihăiţă Neşu. Informaţii rare despre Maria
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged