Cum să faci granola la tine acasă fără să cheltui o avere
Granola, celebrul amestec de cereale, nuci și fructe, se numără printre cele mai sănătoase alimente pentru micul-dejun. Combinația echilibrată de proteine, zaharuri naturale și grăsimi, și aportul de vitamine și minerale, fac din granola soluția perfectă pentru prima masă a zilei. Descoperă cum să faci granola la tine acasă.
Poți cumpăra granola din magazin, dar o poți prepara chiar tu acasă. Nu doar că prețul final va fi mai mic, dar vei putea să combini exact ingredientele care îți plac, în cantitățile potrivite gustului tău.
Nu vei pierde foarte mult timp în bucătărie, mai ales că poți face deodată mai multă granola, pentru mai multe zile. Dacă păstrezi granola în recipiente închise etanș, în locuri întunecate și răcoroase, rezistă până la 2 săptămâni.
Poți folosi granola în amestecuri cu smoothie, iaurt, budinci cu semințe de chia, cu lapte de vacă sau vegetal. Micul-dejun sau gustările cu granola sunt pline de fibre și aduc un plus de energie din zaharurile naturale pe care le conțin.
Cum să faci granola: ingrediente și pași de preparare
Rețeta noastră conține merișoare uscate, migdale crude, semințe de dovleac, sirop de arțar, ulei de cocos, scorțișoară. Aceasta este una dintre variante.
Dacă vrei să schimbi anumite ingrediente, trebuie să ții cont de principiile pe care trebuie să le respecți pentru a obține granola: trebuie neapărat să conțină cereale, fructe uscate, nuci și semințe, îndulcitor natural, condimente, extracte și ulei vegetal.
Descoperă o rețetă de crumble cu prune și nuci, un desert simplu și rapid.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune hârtie de copt într-o tavă. Se pun fulgii de ovăz, migdalele și semințele de dovleac și se amestecă. Apoi se asezonează cu scorțișoară și se pun siropul de arțar și uleiul de cocos.
Se amestecă foarte bine, astfel încât toate ingredientele să fie omogenizate. Se întinde compoziția în tavă într-un strat uniform. Se dă tava la cuptor pentru 20-25 de minute, amestecând la fiecare 10 minute. Se lasă până când toate ingredientele sunt brun-aurii.
Se scoate granola din cuptor și se adaugă merișoarele. Se amestecă bine. Se lasă să se răcească 15 minute, apoi se consumă. Apoi se depozitează în recipiente care se închid ermetic, în locuri întunecate. Poate rezista până la 2 săptămâni.
Ce alte ingrediente poți pune în granola
Pentru a prepara granola acasă, îți recomandăm să folosești îndulcitori naturali. Poți să utilizezi miere sau, dacă vrei un produs vegan, sirop de arțar sau de agave. Descoperă mai jos și alte ingrediente pe care le poți adăuga în acest preparat sănătos, perfect pentru micul-dejun.
Cereale
De cele mai multe ori în granola se pun fulgi de ovăz, dar dacă vrei să încerci și altceva mai poți alege: fulgi de quinoa sau quinoa gătită. În cazul în care nu îți plac, poți schimba cerealele cu fulgi de cocos. Poți să pui chiar și din toate câte puțin, dacă nu te poți hotărî asupra unuia singur.
Fructe confiate
Fructele confiate se adaugă în granola după ce se termină procesul de coacere pentru a nu se arde sau întări. Poți pune caise uscate, cireșe confiate, curmale, chipsuri de banane, mango confiat sau mere uscate.
Nuci și semințe
Nucile și semințele au un aport semnificativ de proteine, fibre și grăsimi. Le poți pune întregi sau le poți toca. Poți alege dintre migdale, nuci, caju, fistic, nuci pecan, alune, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, nuci de macadamia, chia.
Uleiuri
Uleiul va ajuta compoziția să rămână compactă și îi va da nota crocantă. Poți utiliza ulei de cocos, ulei de măsline, ulei de sâmburi de struguri, de avocado, de nuci, de nuci de macadamia.
Condimente
Chiar dacă celelalte ingrediente vin cu aromele lor, granola are nevoie de un plus de savoare. Cea mai la îndemână este scorțișoara măcinată însă nu ezita să folosești ghimbir, nucșoară, cardamon, sare de mare, extract de migdale, extract de vanilie.
Testează și o porție delicioasă de batoane de cereale fără coacere: ai rețeta de batoane energizante aici.