Cum să scapi de mirosul de pește din casă. 11 trucuri care funcționează
Preparatele din pește sunt delicioase și sănătoase, dar dacă trebuie să le gătești acasă vin la pachet cu un miros de care, de cele mai multe ori, greu mai scapi. Totuși, există câteva trucuri care te învață cum să scapi de mirosul de pește din casă. Descoperă 11 trucuri care funcționează.
Oricum ai găti peștele mirosul va rămâne în casă pentru o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă. Dacă nu vrei să se întâmple acest lucru poți încerca trucurile de mai jos.
Nu este de mirare că multă lume evită să le prepare în propria bucătărie.
Cum să scapi de mirosul de pește din casă
Unele dintre ele funcționează doar dacă alegi un anumit tip de rețetă, altele se potrivesc în orice context. Până la urmă, dacă îți place să mănânci pește, accepți și faptul că s-ar putea să rămână mirosul în casă sau alegi varianta simplă: mergi la restaurant.
Folosește hârtie de copt
Coacerea peștelui în hârtie de copt sau hârtie pergament te va ajuta să păstrezi mirosul de pește doar în cuptor.
În plus, pentru că toată umiditatea se păstrează în interior, peștele va fi mai fraged și mai gustos. Este o modalitate de a găti peștele perfectă chiar și pentru cei începători, așa că nu ai cum să dai greș.
Pune peștele pe o hârtie de copt sau pe o hârtie pergament, adaugă condimentele, apoi strângeți hârtia asftel încât peștele să stea ca într-un plic. Dă tava la cuptor și lasă-l 30-40 de minute, în funcție de mărime sau specie.
Fierbe peștele
O altă modalitate de a prepara pește fără a „parfuma” toată casa este să îl gătești într-un lichid. Poți folosi supă de legume, apă clocotită, vin sau lapte de cocos.
Această ultimă variantă te va ajuta să obții cel mai aromat și cremos pește. Se potrivește bine cu somonul.
Folosește scorțișoara
În timp ce gătești pește, poate fi util să pui la fiert o oală în care să pui scorțișoară –batoane sau măcinată, puțin suc de lămâie și o lingură de extract de vanilie.
Trebuie să ai grijă să nu se evapore apa, dar până la urmă mai bine această grijă decât să rămâi cu mirosul în casă câteva zile.
Gătește pește foarte proaspăt
Peștele cu adevărat proaspăt nu ar trebui să aibă deloc un miros neplăcut. Poate fi complicat să găsești pește pescuit în ziua respectivă, dar ar trebui să cauți pescăriile unde se vinde pește foarte proaspăt.
Eventual poți să vorbești cu vânzătoarea de la pescăria locală și să afli zilele în care se face aprovizionarea. În felul acesta te asiguri că pleci acasă cu un pește de cea mai bună calitate. Află mai multe și despre efectele surprinzătoare ale uleiului de pește.
Adaugă ingrediente acide
Frecarea peștelui cu ingrediente acide, cum ar fi limetă, lămâie, oțet sau roșii, va ajuta la eliminarea mirosurilor. În plus, acestea vor aduce și un plus de aromă așa că ai numai de câștigat.
Poți să folosești această tehnică și atunci când gătești peștele în sos, în hârtie pergament la cuptor sau în tigaie pe aragaz. De exemplu, un sos cremos de roșii sau un sos de lapte de nucă de cocos cu lămâie este perfect pentru preparatele din pește.
Acidul citric găsit în lămâi, limetă și alte ingrediente acide reacționează cu aminele din pește, neutralizându-le.
Aruncă imediat gunoiul
Chiar dacă respecți sfaturile de mai sus, dar lași resturile în gunoi nu vei scăpa de mirosul de pește. Este necesar ca imediat ce ai terminat de gătit, leagă bine sacul de gunoi și du-l în afara casei, în locurile special amenajate.
De asemenea, trebuie să speli imediat și toate vasele folosite atât la gătit, dar și cele în care ai servit mâncarea.
Folosește oțet alb
Dacă nu aveți scorțișoară la îndemână pentru a încerca trucul de mai sus, poți folosi oțet. Acesta are capacitatea de a absorbi mirosurile neplăcute.
Umple un castron mic cu oțet alb și lasă-l peste noapte pe blatul din bucătărie după ce ai preparat pește. De asemenea, poți încerca să pui câteva linguri de oțet într-un vas cu apă și să îl lași să fiarbă cât timp gătești peștele.
Încearcă bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate absorbi mirosurile din aer, neutralizându-le și transformându-le în săruri, astfel încât casa ta va mirosi din nou proaspăt în cel mai scurt timp.
Lasă un castron cu bicarbonat de sodiu pe blatul din bucătărie după ce ai gătit peștele. În câteva ore nu vei mai simți niciun miros neplăcut. Poți să folosești acest truc pentru orice alt tip de iz supărător.
Acoperă mirosul cu unul mai puternic
Acoperă-l cu ceva mai plăcut, de exemplu o prăjitură. Ideal ar fi să conțină și scorțișoară, pentru că aceasta are o aromă puternică ce poate să neutralizeze mirosul de pește.
Dacă nu ai timp sau nu îți place să faci prăjituri acoperă mirosul de pește cu unul mai proaspăt, folosind o lumânare parfumată de soia sau cu uleiuri esențiale. Nu numai că va elimina mirosul de pește, dar va face și toată casa să miroase uimitor.
Gătește peștele afară
Dacă ai posibilitatea de a găti peștele afară, nu mai sta pe gânduri. Nu doar că scapi de mirosul din casă, dar peștele gătit pe grătar este mult mai gustos. Nu uita totuși să închizi geamurile de la casă pentru a nu reveni la problema inițială.
Chiar dacă gătești peștele pe grătar, împachetează-l în folie de aluminiu înainte de a-l pune pe grătar. Poți pune alături de el legume, felii de citrice și condimente.
Deschide fereastra
Fereastra trebuie deschisă orice ai găti, dar atunci când ai pe foc pește este imperios necesar. Dacă nu poți face acest lucru pentru că ai animale de companie sau copii mici și îți este frică de accidente, poți să o rabatezi și să pornești și hota.