De ce trebuie să speli bananele înainte de a le consuma

Fără coacere

Sunt fructe pe care le consumi cu tot cu coajă și probabil că nu le-ai mânca niciodată fără să le speli. Nu știi prin câte mâini au trecut sau ce s-a întâmplat cu ele de când au fost culege până când au ajuns la tine în casă. Ce faci cu cele ale căror coajă nu se mănâncă? Le speli sau nu? Iată de ce trebuie să speli bananele înainte de a le consuma. La ce conluzii au ajuns specialiștii de peste hotare.

Cristina Catană
Publicat: 2 ianuarie 2024, 09:00
Bananele trebuie spălate sub jet de apă rece înainte de consum / Shutterstock

Poate nu te-ai gândit niciodată la acest lucru, dar ar trebui să speli și coaja bananelor și a fructelor de avocado înainte de a le consuma. Acestea trebuie trecute printr-un jet de apă rece pentru a reduce la minimum riscul ca eventualele urme de murdărie de pe coajă să fie transferate în interiorul pe care urmează să îl mănânci.

În timp ce murdăria poate fi vizibilă pe piele, pesticidele persistente sau microbii precum Salmonella sau Campylobacter care pot provoca boli grave nu pot fi văzuți cu ochii liber, potrivit experților consultați de HuffPost.

De aceea, este important să speli chiar și coaja bananelor. Trebuie să faci acest lucru indiferent dacă bananele sunt obținute din agricultură organică sau clasică.

Citește și

De ce trebuie spălate bananele

Cojile de banană, dar și cele de avocado sau ale altor fructe și legume cu coji groase sunt la fel de susceptibile de a avea bacterii ca și fructele și legumele mai moi, cu coajă mai delicată.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a declarat că a detectat bacteriile Listeria și Salmonella pe coaja mai multor fructe de avocado.

Coaja mai groasă îngreunează pătrunderea bacteriilor sau murdăriei în pulpa fructelor și legumelor. De aceea, au și o valabilitate mai lungă. Totuși, atunci tai sau cureți un avocado sau o banană, cuțitul poate împinge orice impuritate de pe coajă pe pulpă. Așa apare contaminarea încrucișată.

Spălarea produselor reduce probabilitatea ca acest lucru să se întâmple. Riscul nu dispare cu totul, însă cu siguranță va fi mult mai mic. Prin spălare se îndepărtează praful, dăunătorii, pesticidele sau erbicidele sau eventualele straturi de ceară.

Care este cel mai bun mod de a spăla bananele

Pentru a spăla bananele sau orice alte fructe sau legume nu ai nevoie decât de un jet puternic de apă. Nu este nevoie să folosești produse speciale, săpun sau detergent. În acest sens, Departamentul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a emis mai multe avertizări pentru a nu se folosi înălbitori sau produse dezinfectante pentru spălarea fructelor și legumelor.

Dacă vrei neapărat să utilizezi ceva mai puternic decât apa, poți folosi o soluție de oțet diluată. Amestecă o parte de oțet la patru părți de apă curată pentru a-ți pulveriza fructele și legumele.

Aceasta va ajuta la distrugerea unor bacterii. În plus, nu va lăsa un gust ciudat sau posibile substanțe chimice periculoase pe alimente. Dacă observi murdărie vizibilă, poți folosi un prosop de bucătărie pentru a le curăța mai bine.

Încearcă și 5 rețete cu banane prea copate. Vei avea preparate simple și rapide la final de zi.

De asemenea, poți folosi o perie pentru fructele și legumele cu coajă mai groasă pentru a îndepărta mai temeinic murdăria. După fiecare utilizare peria trebuie și ea curățată bine. Cel mai important este ca înainte de a spăla fructele și legumele, să te speli pe mâini și să igienizezi bine chiuveta

Cum se manipulează fructele cu coajă groasă

Spălarea bananelor și a altor fructe și legume cu coajă groasă este un pas important, dar nu singurul pentru a te asigura că sunt sigure de consum.

Depozitează și pregătește fructele și legumele separat de carnea crudă de orice fel și de fructele de mare. Acest lucru înseamnă că trebuie să utilizezi chiar și ustensile separate pentru cele două tipuri de ingrediente.

De asemenea, pune la frigider sau congelează fructele și legumele în recipiente închise după maximum două ore de la tăiere, curățare sau gătire.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros