De ce trebuie să speli bananele înainte de a le consuma

Fără coacere

Sunt fructe pe care le consumi cu tot cu coajă și probabil că nu le-ai mânca niciodată fără să le speli. Nu știi prin câte mâini au trecut sau ce s-a întâmplat cu ele de când au fost culege până când au ajuns la tine în casă. Ce faci cu cele ale căror coajă nu se mănâncă? Le speli sau nu? Iată de ce trebuie să speli bananele înainte de a le consuma. La ce conluzii au ajuns specialiștii de peste hotare.

Cristina Catană
Publicat: 2 ianuarie 2024, 09:00
Bananele trebuie spălate sub jet de apă rece înainte de consum / Shutterstock

Poate nu te-ai gândit niciodată la acest lucru, dar ar trebui să speli și coaja bananelor și a fructelor de avocado înainte de a le consuma. Acestea trebuie trecute printr-un jet de apă rece pentru a reduce la minimum riscul ca eventualele urme de murdărie de pe coajă să fie transferate în interiorul pe care urmează să îl mănânci.

În timp ce murdăria poate fi vizibilă pe piele, pesticidele persistente sau microbii precum Salmonella sau Campylobacter care pot provoca boli grave nu pot fi văzuți cu ochii liber, potrivit experților consultați de HuffPost.

De aceea, este important să speli chiar și coaja bananelor. Trebuie să faci acest lucru indiferent dacă bananele sunt obținute din agricultură organică sau clasică.

Citește și

De ce trebuie spălate bananele

Cojile de banană, dar și cele de avocado sau ale altor fructe și legume cu coji groase sunt la fel de susceptibile de a avea bacterii ca și fructele și legumele mai moi, cu coajă mai delicată.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a declarat că a detectat bacteriile Listeria și Salmonella pe coaja mai multor fructe de avocado.

Coaja mai groasă îngreunează pătrunderea bacteriilor sau murdăriei în pulpa fructelor și legumelor. De aceea, au și o valabilitate mai lungă. Totuși, atunci tai sau cureți un avocado sau o banană, cuțitul poate împinge orice impuritate de pe coajă pe pulpă. Așa apare contaminarea încrucișată.

Spălarea produselor reduce probabilitatea ca acest lucru să se întâmple. Riscul nu dispare cu totul, însă cu siguranță va fi mult mai mic. Prin spălare se îndepărtează praful, dăunătorii, pesticidele sau erbicidele sau eventualele straturi de ceară.

Care este cel mai bun mod de a spăla bananele

Pentru a spăla bananele sau orice alte fructe sau legume nu ai nevoie decât de un jet puternic de apă. Nu este nevoie să folosești produse speciale, săpun sau detergent. În acest sens, Departamentul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a emis mai multe avertizări pentru a nu se folosi înălbitori sau produse dezinfectante pentru spălarea fructelor și legumelor.

Dacă vrei neapărat să utilizezi ceva mai puternic decât apa, poți folosi o soluție de oțet diluată. Amestecă o parte de oțet la patru părți de apă curată pentru a-ți pulveriza fructele și legumele.

Aceasta va ajuta la distrugerea unor bacterii. În plus, nu va lăsa un gust ciudat sau posibile substanțe chimice periculoase pe alimente. Dacă observi murdărie vizibilă, poți folosi un prosop de bucătărie pentru a le curăța mai bine.

Încearcă și 5 rețete cu banane prea copate. Vei avea preparate simple și rapide la final de zi.

De asemenea, poți folosi o perie pentru fructele și legumele cu coajă mai groasă pentru a îndepărta mai temeinic murdăria. După fiecare utilizare peria trebuie și ea curățată bine. Cel mai important este ca înainte de a spăla fructele și legumele, să te speli pe mâini și să igienizezi bine chiuveta

Cum se manipulează fructele cu coajă groasă

Spălarea bananelor și a altor fructe și legume cu coajă groasă este un pas important, dar nu singurul pentru a te asigura că sunt sigure de consum.

Depozitează și pregătește fructele și legumele separat de carnea crudă de orice fel și de fructele de mare. Acest lucru înseamnă că trebuie să utilizezi chiar și ustensile separate pentru cele două tipuri de ingrediente.

De asemenea, pune la frigider sau congelează fructele și legumele în recipiente închise după maximum două ore de la tăiere, curățare sau gătire.

Citește și
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ: „Sper ca Maria să mă ierte!”. Marele regret de după destrămarea căsniciei
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ: „Sper ca Maria să mă ierte!”. Marele regret de după destrămarea căsniciei
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să introducă și o lumină albă
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine